30. i 31. listopad

Najavljena serija događanja 'Tragovi Danske u Puli'

26.10.2023 u 13:41

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Kraljevine Danske poziva na seriju događanja u Puli 30. i 31. listopada 2023. pod nazivom 'Tragovi Danske u Puli'. Serija događanja publici će otkriti koje su to povijesne veze koje grad Pula i kraljevina Danska njeguju, gdje su te veze danas te gdje i kakve planiraju biti

Panel diskusija – U potrazi za zajedničkom zelenom budućnosti (30.10. u 13 sati – Kino Valli)

Pula i Kopenhagen zeleni zajedno! Gradovi se užurbano razvijaju, no sadašnjost i budućnost razvoja dobila je potpuno novu neizostavnu dimenziju. Održivi razvoj zasjeo je na tron promišljanja razvoja modernih gradova. I to s razlogom. Ne samo da je ideja učiniti gradove održivijima i zelenijima, nego je krajnji cilj učiniti ih boljim mjestima za život svojih stanovnika. Osim uvodnih govora gradonačelnika Pule Filipa Zoričića i danskog veleposlanika Ole Frijs-Madsena, na panel diskusiji sudjeluju hrvatski i danski stručnjaci: Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika RH za energiju i klimu te ravnatelj REGEA-e; Michael Kristensen iz Energetska akademija Samsø (voditelj Odbora za tehnologiju i okoliš na prvom energetski samodostatnom otoku na svijetu); Martin Lehmann – stručnjak za održivi razvoj sa sveučilišta u Aalborgu te Samanta Barić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pula.

Otvaranje izložbe, Green Together (30.10. u 14.30 – Kino Valli)

Hrvatska i Danska zelene zajedno! Izložba Green Together serija je priča o uspješnoj implementaciji zelenih rješenja u našu okolinu. Nudi rješenja kako dekarbonizirati naše gradove i učiniti ih pametnijima, zelenijima i ugodnijima za život. Izložba prikazuje 48 hrvatskih i danskih rješenja za bolje sutra, a fokusira se na jedne od glavnih globalnih ciljeva – energetsku održivost, pametne zelene gradove, sigurnost vode i kružno gospodarstvo. Izložba je rezultat zajedničkog rada Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Danske, javno-privatne organizacije State of Green i REGEA-e – Regionalno enegretsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Projekcija filma 70/30 (30.10. u 18 sati)

U proljeće 2019. tisuće mladih Danaca izašlo je na ulice. Napustili su školu kako bi demonstrirali za klimu, mobilizirali su svoje roditelje, bake i djedove i zahtijevali klimatsku akciju ODMAH! Kad su kasnije te godine održani nacionalni izbori, bilo je očito da klima mora biti središnji dio političkog programa kako bi se pobijedilo. Sada je vrijeme da nova vlada poduzme mjere za koje se zalagala. Je li moguće da političari, građani i industrija surađuju i učine Dansku zelenom pionirskom zemljom – ili će ambicije izblijedjeti kada stvarnost pokaže svoju ružnu stranu?

Otvaranje izložbe, Hans Birch Dahlerup – danski arhitekt pulskog pomorskog naslijeđa (31.10. u 11 sati – PPMI Zerostrasse)

Kako je Grad Pula od malog grada s oko 1.100 stanovnika postala glavna pomorska luka austro-ugarskog carstva s 40.000 stanovnika? Čovjek iza inicijalnih koraka ovog razvoja je danski admiral Hans Birch Dahlerup. Povijesnom izložbom koja se 31. listopada otvara u podzemnim tunelima Zerostrasse posjetitelji će imati jedinstvenu priliku istražiti neispričanu priču o Hansu Birchu Dahlerupu, ali i upoznati se s razvijem Pule u novijoj povijesti. Publika će moći pročitati dijelove njegovih memoara koji dosad nisu prevedeni na hrvatski jezik. Jednostavno, tragovima Danske u Hrvatskoj.

Ova serija događanja plod je suradnje Veleposlanstva Kraljevine Danske s cijelim nizom institucija, gradom Pulom, Povijesnim i pomorskim muzejom Istre, Kinom Valli, danskom javno-privatnom organizacijom State of Green, Ministarstvom vanjskih poslova Kraljevine Danske, Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske, Ministarstvom kulture i palača Kraljevine Danske, Kraljevskom knjižnice i Nacionalnim arhivom Danske.