projekt započeo 1982.

Najavljena je jubilarna, 40. izložba muzejske knjige na Interliberu

05.11.2021 u 16:38

Bionic
Reading

Izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija vraća se nakon jednogodišnje stanke u svom 40., jubilarnom izdanju na Interliber, koji se održava od 9. do 14. studenoga na Zagrebačkom velesajmu

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) izložbom obilježava 40. godina aktivnog promoviranja muzejske izdavačke djelatnosti, upoznavanja publike s recentnim temama i područjima bavljenja hrvatskih muzeja i galerija, odnosno unaprjeđivanja kulture i zajednice u cjelini.

Iz MDC-a podsjećaju kako je jedan od najdugovječnijih hrvatskih izložbenih projekata počeo 1982. godine kao Izložba publikacija muzeja i galerija Jugoslavije koja je obuhvatila izdavačku djelatnost muzeja i galerija iz svih republika bivše države, a zadržao je tijekom četiri desetljeća svoj jedinstveni oblik, sadržaj i pristup izloženoj građi predstavivši javnosti više od 20 tisuća novih tiskanih i elektroničkih publikacija.

Ove godine izložit će se 418 novih naslova - kataloga izložaba i muzejskih zbirki, vodiča kroz stalne postave, monografija i časopisa, bibliografskih izdanja i publikacija za djecu i mlade.

Kao i svake godine najzastupljenije su likovne teme - umjetnošću Ivana Kožarića bavila su se dva muzeja - Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (Jedna od mogućih 100) i Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji).

Uz godišnjice ili retrospektivne izložbe objavljeni su katalozi 'Ratko Petrić: Baciti istinu u lice' (Narodni muzej Zadar i Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu), 'Karas pod upitnikom: izložba povodom 200. obljetnice rođenja Vjekoslava Karasa' (Gradski muzej Karlovac) i 'Mato Celestin Medović (1857 – 1920)': izložba povodom stogodišnjice smrti slikara iz zbirke UGD (Umjetnička galerija Dubrovnik).

Iz MDC-a kažu kako su neizostavna tema izložbenih projekata bili zagrebački i petrinjski potresi, koji su mnogim muzejima zatvorili vrata za posjetitelje i usmjerili ih na spašavanje muzejske građe.

Jedan od njih je 'Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.' koji govori o povijesti Muzeja za umjetnost i obrt razapetoj između dva potresa.

Svoju izložbenu i izdavačku djelatnost nastavio je i Gradski muzej Sisak simboličnom izložbom naslovljenom 'Oš' kupit ciglu?' koja publici daje presjek proizvodnje opeke na području Siska koja je bila u punom procvatu u rimskom razdoblju i ponovno u modernom vremenu.

Tu je i Galerija Klovićevi dvori, koja je izložbom 'Povijest i umjetnost na zidovima Palače u Opatičkoj 10' javnosti približila povijest jedinstvene gornjogradske palače zatvorene uslijed potresa.

Izdvojile su se i 80. obljetnica od početka Drugoga svjetskog rata koju su obilježili Etnografski muzej Istre u Pazinu s fotografskom monografijom 'Živote damo, Istru ne damo', te Muzej – Museo Lapidarium u Novigradu s izložbom 'Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945.'

Brojnim izložbama, popratnim katalozima i katalozima novih stalnih postava obilježena je i 30. obljetnica početka Domovinskog rata - 'Karlovac 1991. – 1995.' (Gradski muzej Karlovac), 'U obrani Domovine' (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Rijeci), 'Branitelji u fokusu' (Gradski muzej Sisak), 'Zvonimir Tanocki: izložba fotografija – Gdje si bio 91.?' (Gradski muzej Vinkovci) te 'Vukovar – Bogdanovci 1991.: kroz fotoobjektiv' (Muzej triljskog kraja u Trilju i Muzej Domovinskog rata u Splitu).

Industrijskom baštinom bavile su se publikacije 'Kako se kalio Čelik' (Gradski muzej Križevci), 'Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo' (Gradski muzej Požega), 'Industrijska baština Hrvatskog zagorja' (Muzej seljačkih buna) i 'Život tvornice: izložba fotografija Borovo' (Gradski muzej Vukovar).

Vodiče za najmlađe su priredili Muzej Đakovštine i Gradski muzej Vinkovci, a tu su i druga atraktivna muzejsko-edukacijska izdanja i slikovnice, poput 'Provedi dan s legionarom Julijem!' (Muzej triljskog kraja), 'Putovanja kroz prošlost Zemlje' (Muzej krapinskih neandertalaca) i 'Kambelovske ljubavne priče' (Muzeja grada Kaštela).

Detaljniji program aktivnosti i katalog izložbe s popisom svih sudionika i njihovih publikacija, plakata i ostale građe, mogu se pogledati na mrežnim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra.