POSLJEDNJE IZDANJE FESTIVALA

Najavljen kraj Queer Zagreba

  • Autor: Igor Ružić
  • Zadnja izmjena 17.04.2012 18:46
  • Objavljeno 17.04.2012 u 14:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Došli smo do vrhunca. Ideja Queera može se dalje razvijati samo transformacijom!' objavio je na najavnoj press konferenciji desetog i ujedno posljednjeg izdanja festivala Queer Zagreb njegov pokretač i programski direktor Zvonimir Dobrović

Manifestacija koja će ove godine od 23. do 30. travnja posljednji put, kako on tvrdi, 'otvoriti zagrebačku sezonu festivala', 'u ovom trenutku više ne raste niti može rasti u postojećem formatu' te joj stoga treba promjena.

Ona će uslijediti nakon što se održi ovogodišnji festival, čiji program čine deset inozemnih izvedbenih gostovanja, projekcija petnaestak filmova, izložba ostvarena u suradnji s južnoameričkim umjetnicima i konferencija o stanju borbe za prava istospolnih i svih ostalih takozvanih alternativnih seksualnih i životnih opredjeljenja od Kavkaza, preko Balkana do arapskog svijeta.

Jubilarno izdanje koncipirano je tako da pokaže širinu programskih interesa i postignuća dosadašnjih godina, kad je Queer Zgareb ustrajavao na 'kulturnom aktivizmu koji ostavlja i politički učinak', kako to naziva jedna od producentica festivala Karla Horvat Crnogaj. Također je objasnila osnovne postulate ovog festivala koji je po konceptu među rijetkima u svijetu koji spajaju izvedbene umjetnosti visokog profila s filmskim programom, nešto lakše noćne sadržaje i ostale programske segmente poput izdavačkih i izložbenih projekata, organiziranja susreta i konferencija te iniciranje suradnji domaćih i inozemnih umjetnika. Da će i ove godine biti tako, potvrđuje već i letimičan pogled na program.

Najveća i najvažnija stavka ponovno je gostovanje njemačkog koreografa Raimunda Hoghea s njegovom najvećom produkcijom kojom obilježava dvadeset godina rada. Naslov 'Umrem li, ostavite balkon otvoren' posuđen je od Lorce, i simbolično će zatvoriti posljednje izdanje Queera.

Queer Zagreb

Queer Zagreb

Izvor: Promo fotografije / Autor: Queer Zagreb

Do tada, međutim, u ukupno osam festivalskih dana, u zagrebačkim izvedbenim prostorima izmjenjivat će se koreografi i plesači iz Španjolske, Izraela, Portugala, Japana, Francuske, Hrvatske i sa Zelenortskih otoka. Filmski dio programa donosi, prema izboru Marina Čajde, najbolje od dvogodišnje svjetske kinematografske produkcije i iako filmove objedinjuje tema, oni nikako nisu namijenjeni isključivo homoseksualnoj publici, jer riječ je o iznimnim ostvarenjima i izvan kategorije ovih ili onih pripadnosti.

'Odluka o gašenju festivala nije protest, jer odlazimo u uspjehu!' Ionako smo od samog početka bili uspješniji od uvjeta u kojima radimo', tvrdi Dobrović podsjećajući na postignuto: 'Naš je festival tijekom godina postao događaj koji se očekuje, od publike i umjetnika, a uspio je i u normalizaciji javnog diskursa u vezi s LGBTQ problematikama.'

Podsjetio je, međutim, i na ono što Queeru u njegovih deset godina nije pošlo za rukom: 'Nismo uspjeli, kao ni cijela nezavisna umjetnička i kulturna scena u Hrvatskoj, nametnuti naše programe kao punopravne javne potrebe u kulturi.' Drugim riječima, Queer je uvijek stajao tri do četiri puta više od sredstava koja je dobivao od Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Ali, to je već stara priča...

'Iako će nestati kao festival, Queer Zagreb neće nestati kao tema!' objasnio je Dobrović najavivši da u budućnosti udruga Domino, koja stoji iza organizacije festivala, planira različite vrste suradnji, koprodukcija, rezidencijalnih programa za umjetnike. Sve to vjerojatno znači to da zagrebačka publika neće ostati zakinuta za queer umjetničke sadržaje ni u godinama koje dolaze, unatoč pomalo sumornoj odluci o samoukidanju Queer Zagreba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi