STUDIJ PLESA I BALETA

Najavili prijemne ispite, a nemaju zgradu za fakultet!

03.06.2013 u 11:20

Bionic
Reading

Iako su na web-stranicama zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti najavljeni prijamni ispiti za dva nova i dugoočekivana studija – suvremenog plesa i baletne pedagogije još je neizvjesno hoće li studenti upisati te studije i od jeseni pohađati nastavu. Zbog problema sanacije SC-a i interesa koji se tamo prelamaju, ponajviše zbog atraktivne lokacije u središtu grada te marginaliziranog položaja plesne umjetnosti kod nas, pitanje je hoće li se pronaći alternativni prostor

Kako saznajemo od Andreje Jeličić, predstojnice odsjeka za ples na  ADU, koja se nakon završetka sociologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu usavršavala na baletnoj akademiji Vaganova u Sankt Peterburgu i zatim na Labanovom institutu u Londonu, gdje je bila direktorica dodiplomskog studija, napisani su nastavni programi i dobivene recenzije te dopusnice za studije, a napravljen je i arhitektonski projekt adaptacije i nadogradnje postojećih objekata u dvorištu SC-a s dvije velike i jednom manjom dvoranom gdje bi bila smještena baletna akademija. No radovi nisu započeti prošle zime, kako je bilo predviđeno, jer je zbog sanacije SC-a projekt trenutačno u fazi čekanja i traženja rješenja.


Andreja Jeličić

'Ukoliko se do kraja lipnja ne pronađe alternativni prostor, pokretanje studija suvremenog plesa i baletne pedagogije morat će se odgoditi za iduću pedagošku godinu, usprkos tome što za te studije postoji veliko zanimanje. Sveučilište je osiguralo novac za gradnju baletne akademije, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obvezalo se da će kupiti potrebnu opremu, što znači da nije problem u manjku novca. Čini se da su ti novi studiji ispali kolateralna žrtva između velikih političkih igara koje se vode oko tog prostora', tvrdi Andreja Jeličić.

Inače, Andreja Jeličić autorica je oba programa. Objasnila nam je da je program baletne pedagogije zasnovan na metodi Vaganove akademije, a realizirat će se u suradnji s nastavnicima s Akademije plesa iz Budimpešte te Kineziološkog fakulteta i Učiteljske akademije iz Zagreba. Studij suvremenog plesa imat će dva smjera – izvedbeni i nastavni, temeljit će se na Labanovoj metodi i bit će prvenstveno fokusiran na praktičnu nastavu, no neće biti zanemareni ni teorijski predmeti.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš podsjetio je da su pripreme za pokretanje tih studija započele prije više od četiri godine, a sporazum o suradnji između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Sveučilišta u Zagrebu i Akademije dramske umjetnosti potpisan je u rujnu 2011. godine.

'Nakon toga je Sveučilište u Zagrebu provelo vrednovanje studija i nedavno donijelo senatsku odluku o njegovom pokretanju i o upisnim kvotama za sljedeću akademsku godinu', kazao je Bjeliš dodajući da su navedene institucije zajednički našle rješenja za niz financijskih, kadrovskih i prostornih pitanja, no do zastoja je došlo 'zbog novonastalih problema u realizaciji ranije dogovorenog i već projektiranog prostornog rješenja'. Bjeliš je objasnio da su odlukom Vlade RH o sanaciji sveučilišnog Studentskog centra u Zagrebu krajem siječnja ove godine svi njihovi projekti i planovi vezani uz studentski standard, studentsku i sveučilišnu kulturu i umjetnost, itd. grubo prekinuti, a njihova je realizacija dovedena u opasnost.


Aleksa Bjeliš

'Ne samo da su Sveučilištu oduzeta osnivačka i vlasnička prava, nego je ono isključeno iz upravljanja u svim djelatnostima Studentskog centra, a sve ovlasti prenesene su na nametnutu sanacijsku upravu. Pojedinci iz te uprave su i ranije pokazivali animozitet spram sveučilišnih inicijativa, tako da je sve što smo pokretali proteklih godina sada u opasnosti da bude stigmatizirano i nasilno eliminirano. A predviđeno prostorno rješenje za studij plesa i baleta koje spominjete je jedan takav tipičan primjer', objasnio je Bjeliš.

Na upit kakve su šanse da se u krugu SC-a ipak gradi plesna akademija s obzirom na tzv. sanaciju SC-a i razne političke i korporacijske interese koji se tamo sukobljavaju, Bjeliš je odgovorio da je 'dovođenje studija plesa i baleta dio puno šireg koncepta obnove tog prostora, oživljavanjem ranijih i dovođenjem novih, posebno međunarodnih, sveučilišnih kulturnih i akademskih sadržaja'. Po njegovu mišljenju, 'taj se koncept uz ovakvu sanacijsku upravu i ovakvu politiku resornog ministarstva čini neostvarivim'.

'Kad govorimo o prostoru za studij plesa i baleta, Ministarstvo kulture koje još ima mogućnosti komunikacije sa sanacijskom upravom po našim saznanjima do sada nije uspjelo pokrenuti rješavanje problema s mrtve točke', tvrdi Bjeliš. 'Sveučilište je ionako u potpunosti isključeno, a treći partner, MZOS, sada deklarira svoju nemoć u odnosu na sanacijsku upravu, znakovito napominjući da je za njezinu kooperativnost potreban politički pritisak. Ovo posljednje lijep je primjer teatra apsurda koji smo nažalost i predvidjeli tijekom veljače u našim obraćanjima javnosti, i predsjedniku Vlade izravno. Resorno ministarstvo koje je pokazalo potpunu nesposobnost kod sagledavanja nagomilanih problema Studentskog centra za koje je u dobroj mjeri odgovorno, i koje je svojim prijedlogom odluke o sanaciji otvorilo puni prostor danoj sanacijskoj upravi da radi što god želi, deklarira nemoć sada kada pristiže vrijeme polaganja računa za učinjeno i preuzimanja odgovornosti za posljedice. To je već dobro poznata situacija s aktualnim ministrom i njegovim pomoćnicima, u kojoj nakon nekompetentnih i loših odluka dolazi do zastoja u odlučivanju, izostanka stava oko daljnjih aktivnosti, kratko rečeno, dezorijentacije i izbjegavanja odgovornog suočavanja s posljedicama takvih odluka. Međutim, cijela ta tema rada i odgovornosti jednog ministra, pa i Vlade čiji je član, je manje važna. Važnije je da, kada se govori o budućnosti Studentskog centra, ovaj čas nema jamstva njegove opstojnosti kao nezaobilaznog i etabliranog segmenta hrvatske kulture i umjetnosti. Nijedan scenarij, pa ni onaj najcrnji, ne može se isključiti. Nadam se da u ovom kritičnom trenutku takvo stanje neće proći bez odjeka u hrvatskoj kulturnoj i akademskoj javnosti', zaključio je rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Kad smo ga pitali postoji li ipak mogućnost da se pronađe alternativni prostor do početka pedagoške godine 13/14., te je li osiguran novac za studij, Bjeliš je kazao da će zbog 'misijske obveze prema Hrvatskoj i njezinom boljitku učiniti sve da ga nađu' te da je 'niz financijskih stavaka upitan i nerazriješen'. 'Na bilo koji upit za financiranje konkretnih novih i dogovorenih aktivnosti ili projekta od Ministarstva dobivamo odgovor da se sami pobrinemo u okviru raspoloživih sredstava cjelovitog iznosa', kazao je Bjeliš objasnivši da je taj iznos dodatno smanjen u odnosu na prethodnu godinu za oko 15 posto.

O istoj temi razgovarali smo s Ružicom Beljo Lučić, pomoćnicom ministra znanosti, obrazovanja i sporta, zaduženom za visoko obrazovanje, koja je potvrdila slutnje da, ako se ne nađe alternativni prostor, slijedi odgoda upisa na te studije do iduće godine.

'Nije se odustalo od ideje da se u prostoru SC-a smjesti baletna akademija, no Sveučilište sada ne želi ulagati novac u taj projekt zbog neizvjesnog ishoda sanacije SC-a, koji je zbog dugova stavljen pod upravljanje sanacijske uprave. Zbog toga se doista razmišlja o privremenim alternativnim prostornim rješenjima, kao što su kampus na Borongaju, SKUC, Muzička akademija ili neki drugi objekti unutar Sveučilišta', kazala je pomoćnica ministra dodajući da su svjesni kako bi prirodnija lokacija bila Savska cesta, jer se nalazi nadomak svih kulturnih sadržaja i ostalih umjetničkih akademija.