'BIJELCI'

Nagradu za najbolji dramski tekst na festivalu 'Mali Marulić' dobila Hana Veček

29.09.2021 u 23:35

Bionic
Reading

U Gradskom kazalištu lutaka u Splitu, u sklopu 14. Malog Marulića, u srijedu je izvedena predstava Ivane Vuković 'Miš u toću', redatelja Ivana Plazibata, i dodijeljene su nagrade za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu

Nagradu Natječaja za najbolji dramski tekst osvojila je Hana Veček za tekst 'Bijelci', drugu nagradu dijele Maja Katić i Dunja Fajdić, koautorice nagrađenog teksta 'Svijet oko puta', dok je treću nagradu osvojila Luiza Bouharaoua za tekst 'Jajo i strašni strah'.

Četrnaesti po redu Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić otvoren je u utorak, a tijekom pet dana festivala publiku će predstavama zabavljati kazališta iz Rijeke, Zagreba, Zadra i Splita koje će se igrati na pozornicama splitskog Gradskog kazališta lutaka, Gradskog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta.

Festival promovira hrvatsko dramsko pismo za djecu, a ove je godine posvećeno 500. obljetnici prvotiska Marulićeve 'Judite'.

Na repertoaru su predstave: 'Hrvatske vile i vještice' autora Hrvoja Zalara u izvođenju Kazališta Prijatelj iz Zagreba, 'Lovci na snove', autorskog tima predstave, a izvest će je Lutkarska organizacija LOFT iz Zagreba. Gradsko kazalište Žar ptica iz Zagreba će izvesti predstavu 'Hoću-neću' Vesne Kosec-Torjanac, dok će Kazalište mala scena na repertoaru imati 'Sunce djever i Neva nevičica' Ivane Brlić Mažuranić.

Splićani izvode dvije predstave, 'Miš u toću' autorice Ivane Vuković, u izvođenju Gradskog kazališta lutaka i 'Adriatiko' Siniše Novkovića koju će zajedno prikazati Talijanska drama HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke i Gradsko kazalište mladih Split. Riječani, iz Gradskog kazališta lutaka, će imati još jednu predstavu i to 'Flekavca' Nine Mitrović, dok će Kazalište lutaka iz Zadra izvesti predstavu Filipa Jurjevića i Vinka Radovčića 'Pazi što govoriš'. Posljednjeg dana će biti dodijeljene nagrade najboljim predstavama i umjetničkim ostvarenjima o kojima će odlučiti stručni žiri festivala u sastavu Mario Kovač, redatelj, Jasna Jasna Žmak, dramatičarka, spisateljica i dramaturginja i Paolo Tišljarić, redatelj, kazališni producent i ravnatelj dubrovačkog Kazališta Marina Držića.