GOSTOVANJE U BONNU

Balet riječkoga HNK ostvario jedan od najvećih međunarodnih uspjeha

28.09.2021 u 20:22

Bionic
Reading

Jedan od najvećih međunarodnih uspjeha ostvario je ansambl Baleta riječkoga HNK Ivana pl. Zajca u 'Theatre Bonn' u Njemačkoj, gdje je dvije večeri zaredom, 25. i 26. rujna izveo uspješnicu 'Plamteća voda' (Burning water), priopćeno je iz riječkoga HNK

Riječki Balet nastupao je u Bonnu u sklopu gostovanja „Highlights des internationalen Tanzes“ koje gledateljima dovodi najbolje plesne i baletne predstave svjetske produkcije, što je već samo po sebi veliki uspjeh, istaknuo je HNK.

„Gostovanje u Bonnu zaista je puno značilo za naš ansambl. Nakon toliko vremena plesanja za ograničen broj gledatelja, napokon smo plesali pred prepunim gledalištem i doživjeli stajaće ovacije. Mislim da smo uistinu uspjeli zapaliti plamen u Bonnu", rekla je nakon povratka solistica Baleta Marta Voinea Čavrak. Predstavu koreografa Andonisa Foniadakisa o kontrastnoj prirodi vode, izvoru života i razornoj sili publika je u posve ispunjenom gledalištu s više od tisuću mjesta ispratila "stajaćim ovacijama", priopćeno je iz HNK.

Ravnateljica riječkoga Baleta Maša Kolar rekla je kako je svjesna da je važno "uvijek iznova pozicionirati se na internacionalnoj karti i tržištu i zbog sagledavanja i odmjeravanja svojih snaga".

"Poziv na gostovanje značio je veliki izazov. Tu ne mislim na natjecateljski duh odmjeravanja snaga, već na suradnički, onaj koji plesnu umjetnost vidi kao pulsirajuću i rasplesanu kritiku društva ovog našeg vremena i prostora", rekla je Kolar.

Ovo gostovanje, ujedno i prva ovosezonska baletna predstava, vjetar nam je u leđa da motivirani i puni optimizma krenemo dosezati nove vrhove naše prelijepe umjetnosti, rekla je ravnateljica riječkoga Baleta.

U Bonnu su plesali članovi riječkoga Baleta: Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Maria Matarranz de las Heras, Mao Fujita, Laura Orlić, Tilman Patzak, Michele Pastorini, Nicola Prato, Ali Tabbouch, Jody Bet i Svebor Zgurić.