NAŠE A SVJETSKO

Nagrada za idejno rješenje dvojcu Bilandžić-Plavšić

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 20.07.2021 15:30
  • Objavljeno 20.07.2021 u 13:35
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Na natječaju koji je raspisao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, u jakoj konkurenciji 19 pristiglih radova, suvereno je pobijedio arhitektonski tim u sastavu Davor Plavšić i Hrvoje Bilandžić

Islamski centar u Zagrebu, ujedno i centralna džamija Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, uskoro će zasjati u novom ruhu. Na natječaju koji je raspisao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, a proveo ured ovlaštenog arhitekta Miljenka Bernfesta, u jakoj konkurenciji 19 pristiglih radova, suvereno je pobijedio arhitektonski tim u sastavu Davor Plavšić i Hrvoje Bilandžić, stoji u priopćenju.

Tako će se prema njihovom najbolje ocijenjenom idejno-arhitektonskom rješenju, u bliskoj budućnosti na golemom prostoru u Folnegovićevom naselju, graditi impozantni Kulturno-obrazovni centar sa supermodernom gimnazijom i pripadajućim učeničkim domom.

Pobjednički dvojac Bilandžić-Plavšić je peteročlani stručni žiri oduševio  sinergijom arhitektonsko-prostornog sklopa i zatečene lokacije s postojećom džamijom, koji međusobno ostvaruju neposredan dijalog te kao cjelina zadržavaju prepoznatljivi vizualni identitet, a sa školom, učeničkim domom, institutom i sportskom dvoranom prostorno 'žive' u potpunoj harmoniji. Žiri naglašava i maestralno ispreplitanje profanog i sakralnog te dinamičnu interakciju s okolnim prometnicama, kao i mogućnost povezivanja s budućim sadržajima.

Uz to, prema navedenim traženim kriterijima u natječaju, novi arhitektonski biser odlikuje funkcionalnost i fleksibilnost, prepoznatljivost arhitektonskog koncepta te estetske i oblikovne kvalitete rješenja, kreativnost i arhitektonski obol u oblikovanju pročelja, kao i ekonomičnost te 'neopisiva lakoća postojanja' s užim urbanim kontekstom, te na koncu izvodljivost i energetska učinkovitost u izgradnji i održavanju.

'Projektom smo nastojali postići arhitekturu koja istovremeno pripada islamskoj kulturi i civilizaciji, ali i zagrebačkoj arhitektonskoj školi. Kompleks gimnazije i učeničkog doma formira poluotvoreni trg, koji ujedno pruža intimnost korisnicima, ali i ostvaruje otvorenost prema gradu i prema džamiji. Završnom obradom od lima u strukturi romba zgrada poprima suvremen karakter i korespondira s karakteristikama islamske arhitekture', pojasnili su svoju kreativnu 'nit vodilju' i viziju budućnosti ovog velebnog i svestranog zdanja arhitekti Hrvoje Bilandžić i Davor Plavšić, kojima je ovo prvi zajednički arhitektonski projekt, ujedno i ovjenčan respektabilnom nagradom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!