IMPRESIVNE SKULPTURE

Nagrada Turner škotskom umjetniku Martinu Boyceu

06.12.2011 u 09:28

Bionic
Reading

Ovogodišnjim dobitnikom godišnje nagrade Turner, jedne od najistaknutijih i najprestižnijih nagrada suvremene umjetnosti u Britaniji, proglašen je 44-godišnji škotski umjetnik Martin Boyce

Nagradu u visini 25 tisuća funta dobitniku je u međunarodnom Centru za suvremenu vizualnu umjetnost Baltic u gradu Gatesheadu u Velikoj Britaniji uručio fotograf Mario Testino.

Martin Boyce bio je nominiran za samostalnu izložbu u galeriji Eva Presenhuber u Zurichu, a nagradu mu je donijela 'snaga njegovih skulpturalnih instalacija koje grabe pozornost posjetitelja posebnom atmosferom i pažljivo odabranim detaljima'. Njegova skulpturalna instalacija u Balticu objedinjuje 'vanjsku' atmosferu parka s unutarnjim uređenjem i visokim modernizmom.

Osim njega, u samom finalu nagrade, koja pobjedniku osim novca donosi i status zvijezde suvremene umjetničke scene u Britaniji i drugdje, bili su Karla Black, koja se bavi skulpturom, vizualna umjetnica Hilary Lloyd, te slikar George Shaw

Karla Black, umjetnica inovativna pristupa kiparstvu, nominirana je za samostalnu izložbu u berlinskoj galeriji Capitain Petzel te doprinos raznim skupnim izložbama. Black gradi instalacije velikog formata u kojima koristi materijale kao što su celofan, papir, vazelin ili kreme. Na izložbi održanoj u Balticu uoči proglašenja, Black je postavila krhke instalacije poput prozirnih 'zavjesa' od celofana i ogromnih obojenih brda papira.

Hilary Lloyd nominirana je za samostalnu izložbu u londonskoj galeriji Raven Row. Lloyd portretira urbani okoliš kombinacijom statičnih i pokretnih slika, zvukova i trodimenzionalnih oblika, predstavljajući zvuk i sliku "na način koji dovodi u pitanje i potire tradicionalne promatračke konvencije'. Njezina izložbena video-soba pozornost promatrača namjerno usmjerava koliko na tehnologiju kojom se koristi, toliko i na prikazivani materijal.

Georgeu Shawu nominaciju je donijela retrospektiva 'The Sly and Unseen Day'. Riječ je o umjetniku koji svojim slikama duboko osobnim odnosom spram teme i materijala intrigantno koketira s tradicijom. Jedini slikar među finalistima, Shaw je prepoznatljiv po detaljnim prikazima sumornih urbanih krajolika zapuštenih zgrada i post-apokaliptičnog okoliša.

Utemeljena 1984., nagrada Turner dodjeljuje se svake godine britanskom vizualnom umjetniku mlađem od 50 godina starosti za najbolju izložbu ili drugi oblik izvedbe svojeg djela u godini dana do travnja tekuće godine. Ime je dobila po engleskom romantičnom slikaru J.M.W. Turneru. O dobitniku nagrade odlučuje nezavisni peteročlani žiri, čiji se članovi svake godine mijenjaju, a predsjeda mu trenutni direktor muzeja Tate Britain.

Tijekom proteklih desetljeća, nagrada Turner odigrala je značajnu ulogu u poticanju rasprave o vizualnoj umjetnosti kao umjetničkoj kategoriji, te rastu interesa javnosti za suvremenu britansku umjetnost. Iako često kritizirana kao 'carevo novo ruho', nagrada je poslužila kao odskočna daska u karijerama mnogih vodećih britanskih suvremenih umjetnika, među kojima Damiena Hirsta, kojemu je dodijeljena 1995., Stevea McQueena (1999.) i Antonyja Gormleyja (1994.).