'PRED ŠPIGLOM'

Nagrada Fran Galović pripala Milanu Frčku

29.10.2012 u 17:56

Bionic
Reading

Nagrada Fran Galović dodijeljena u sklopu festivala Galovićeva jesen jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog povjerenstva pripala je Milanu Frčku za zbirku pjesama 'Pred špiglom'

Od 19. do 27. listopada, u Koprivnici je održana 19. po redu Galovićeva jesen, festival književnosti koji je iskoračio iz hrvatskih okvira i prerastao u međunarodnu manifestaciju.

Ukorijenjena u prošlost, s osnovnom idejom slavljenja Frana Galovića, kroz natječaj Mali Galović koji provodi ova je manifestacija okrenuta budućnosti, ali jednako tako i sadašnjosti, prateći i vrednujući suvremeno hrvatsko književno stvaralaštvo raspisivanjem natječaja za kratku priču i dodjeljujući nagradu Fran Galović za najbolju knjigu zavičajne tematike.Galovićeva jesen otvorena je gostovanjem prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Ludwiga Bauera, a u sljedećim danima Galoviću u posjet stigli su mnogobrojni književnici iz Hrvatske – predsjednik DHK Božidar Petrač, dopredsjednik DHK Boris Domagoj Biletić, Joža Skok, Božica Brkan, Dijana Burazer, Ružica Cindori, Mladen Levak, Tomislav Milohanić, Stjepan Šešelj i Đuro Vidmarović, kao i gosti iz inozemstva – Elka Nyagolova iz Bugarske te Fernando Sabido Sanchez iz Španjolske.

Nagrada Fran Galović koju prati novčani iznos od 10 tisuća kuna jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog povjerenstva pripala je Milanu Frčku za zbirku pjesama 'Pred špiglom'.

Prva nagrada za kratku priču pripala je Stjepi Martinoviću za priču 'Dodir obezličenih', drugu nagradu dobila je Ivana Galić Šoštarić za priču Tko si ti?, a treću Hrvoje Havaić za priču 'Kaleidoskop'.

Dobitnice nagrade Mali Galović koja se dodjeljuje u kategoriji poezije i proze su Ira Kvakarić za pjesmu 'Molitva rijeke' i Klaudia Ivačić za priču 'S tobom sam, mama'.

Brojna događanja i književnici učinili su ovu Galovićevu jesen bogatom i plodnom, a plodovi te književne manifestacije bit će i antologija 50 hrvatskih pjesnika na španjolskom jeziku koju će prirediti Fernando Sabido Sanchez i Željka Lovrenčić te odlazak Enerike Bijač, Milana Frčka i Marka Gregura u Bugarsku gdje će na poziv Elke Nyagolove provesti dva tjedna na književnoj radionici koju financira Europska unija.

Na inicijativu Elke Nyagolove također će u izdanju Slavenske akademije za književnost i umjetnost iduće godine biti objavljena antologija 30 hrvatskih pjesnika na bugarskom jeziku.