DRUGO LICE PISCA

Nabokovljeva intimna pisma dogodine u knjižarama

29.11.2010 u 15:00

Bionic
Reading

Više od 300 intimnih pisama književnika Vladimira Nabokova koja je tijekom pedeset godina pisao svojoj supruzi Veri, bit će objavljena dogodine

Velika zbirka ljubavnih pisama u vlasništvu je piščeva sina Dmitrija Nabokova. Pisma datiraju od prvog susreta Vladimira Nabokova i Vere Slonim, otkad su se sreli 1923. na humanitarnom balu u Berlinu, pa sve do 1977, godine u kojoj je preminuo.

Vladimir Nabokov većinu je svojih književnih djela posvetio upravo svojoj supruzi, koja je ujedno bila i njegova prevoditeljica i urednica, a tijekom života rijetko su se razdvajali na dulje vrijeme. Njihov sin Dmitrij pisma je otkrio u majčinu sefu. Nažalost, Vera je sva svoja pisma napisana suprugu izbrisala.

Ubrzo po njihovu susretu, pisac u jednome od prvih svojih pisama piše: 'Kako da ti objasnim, moja radosti, zlato, nebeska srećo, da sam u potpunosti tvoj – sa svim svojim sjećanjima, pjesmama, nagonima i unutarnjim čežnjama?' Zanimljivo je da neka od kasnijih pisama, nastalih u razdoblju između 1940. i 1950. kada je Nabokov živio u SAD-u, često sadrže opise putovanja koja podsjećaju na ona iz romana 'Lolita' koji je obilježio njegovu karijeru.