od 22. do 26. kolovoza

Na 21. Liburnia Film Festivalu 33 dokumentaraca, evo što gledamo

03.08.2023 u 10:19

Bionic
Reading

Na 21. festivalu hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivalu, od 22. do 26. kolovoza prikazat će se 33 dokumentarca, među kojima je sedam svjetskih i četiri hrvatske premijere

Programski direktor festivala Oliver Sertić između više od 80 pogledanih naslova u konkurenciju je odabrao 20 filmova nastalih u 2022. i 2023. godini, od kojih će pet imati svjetsku, a četiri hrvatsku premijeru.

Uz natjecateljski program, izvan konkurencije prikazat će se pet filmova nastalih u produkciji suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart.

Izvan konkurencije bit će prikazana i tri posebna naslova. Polusatni dokumentarac "Ovako živi jet set" Sunčice Ane Veldić posvećen je prijatelju, kolegi, montažeru i dizajneru zvuka Martinu Semenčiću koji je umro u siječnju ove godine. LFF-u partnerski beogradski festival Beldocs predstavit će svog ovogodišnjeg pobjednika srpskog natjecateljskog programa "Vodič za obalska utvrđenja" Tijane Petrović, a festival zatvara premijerna projekcija najnovijeg filma Silvija Mirošničenka "Obalno šetalište", u potpunosti snimanog u Opatiji i okolici.

"Zadovoljan sam ovogodišnjim programom. Filmovi su izuzetno raznorodni, i formom i sadržajem, a to pokazuje bogatstvo produkcijskih i autorskih pristupa i ocrtava smjer u kojemu se kreće hrvatska dokumentaristika. Mnogo je novih imena, što me posebno veseli, a u programu su, naravno, i neki doajeni koje naša publika već zna", naveo je Oliver Sertić.

Neki od filmova u konkurenciji su novi film Pere Kvesića "Kuća na Kraljevcu", "Horror Vacui” Borisa Poljaka, "El Shatt - Nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka, “Ingresso Animali Vivi” priznatog suvremenog umjetnika Igora Grubića, te film Damira Markovine "Dezerteri",

U žiriju koji odlučuje o nagradama su Kumjana Novakova, redateljica i direktorica sarajevskog festivala Pravo ljudski, beogradska montažerka Vanja Kovačević, snimateljica Dinka Radonić, montažerka i dizajnerica zvuka Iva Ivan te redatelj i vizualni umjetnik Davor Sanvincenti. O nagradi kritičara “Dragan Rubeša”, koju festival od lani dodjeljuje zajedno s Art-kinom, odlučivat će Nikola Strašek.

Sve filmove u programu provjerite na ovoj poveznici.