U BJELOVARU

Na 16. DOKUartu šest hrvatskih premijera dokumentarnih filmova

14.09.2021 u 20:55

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem 16. DOKUartu, festivalu dokumentarnog filma koji počinje u subotu prikazat će se 13 filmova, pri čemu će njih šest biti premijerno prikazano u Hrvatskoj, najavljeno je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Kulturnom i multimedijskom centru

DOKUart će ove godine trajati tjedan dana, od 18. do 25. rujna, a otvorit će ga hrvatski film 'Ljubav oko svijeta' poznatih hrvatskih putopisaca Anđele i Davora Rostuhara koji su se, stvarajući jedinstvenu priču o ljubavi, zaputili od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola..

Selektorica festivala Rada Šešić naglasila je da je program bogat i zanimljiv te najavila dolazak brojnih gosti iz raznih zemalja.

'Imat ćemo različite dokumentarce i različite filmske teksture. Od intimnih i opservacijskih, filmova bez riječi, ali i filmova s puno riječi sve do političkih trilera i psiholoških trilera', poručila je selektorica Šešić te istaknula da je ove godine u programu DOKUarta prvi puta put film iz Čilea, 'Agent krtica' koji je nominiran za Oscara, ali i filmovi iz Bjelorusije i Grčke.

'Imamo i film o gradu u kojem je 600 tvornica koje snabdijevaju cijelu Ameriku s božićnim poklonima. Dolazi nam u goste filmologinja i veliko ime hrvatskog filma Višnja Vukašinović koja će govoriti o medijskoj pismenosti i filmovima općenito', dodala je selektorica Šešić.

Gradonačelnik Dario Hrebak izrazio je zadovoljstvo održavanjem DOKUarta unatoč negativnim okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

'Drago mi je da se sve uspjelo posložiti u uobičajenom terminu održavanja i da ćemo u ovim negativnim okolnostima oko korone imati kvalitetan DOKUart. Sličnu situaciju imali smo i s BOK festom i sve se dobro odvilo. Vjerujem da će naši sugrađani uživati u DOKUartu na kao i svih prethodnih godina', poručio je gradonačelnik Hrebak.

U sklopu festivala održat će se i 14. Mali DOKUart s filmovima osnovnoškolaca. U Gradskom muzeju Bjelovar 17. rujna ostvarit će se multimedijska izložba kojom će se obilježiti 15. godišnjica održavanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart.

Zbog epidemioloških mjera projekcijama će se moći pristupiti s covid potvrdom ili potvrdom o preboljenju koronavirusa ili negativnim testom ne starijim od 48 sati. DOKUart je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo omogućio svim vlasnicima ulaznica besplatno testiranje na koronavirus.