U ZAGREBU

Pariška soba Hrvatskog školskog muzeja u MSU

14.09.2021 u 19:29

Bionic
Reading

Hrvatski školski muzej je zbog oštećenja zgrade u potresu svoj 120. rođendan dočekao zatvoren, no od utorka njegova se najpoznatija i najreprezentativnija izložbena cjelina, Pariška soba, može besplatno razgledati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Pariška soba, koja je bila dio stalnog postava Hrvatskog školskog muzeja, iznimno je vrijedna kulturno-povijesna cjelina kojom se školstvo Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije predstavilo na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Kako se podsjeća u najavi, historicistički namještaj izradili su, po nacrtima arhitekta Hermana Bolléa, učenici Kraljevske zemaljske obrtne škole u Zagrebu, a akvarele s motivima školskih i kulturnih ustanova naslikali su poznati hrvatski likovni umjetnici toga vremena poput Slave Raškaj, Otona Ivekovića, Celestina Medovića, Belle Csikos Sesije i drugih. 

Nakon prošlogodišnjih potresa zgrada Hrvatskog učiteljskog doma u kojoj se nalazi muzej pretrpjela je velika oštećenja i dok je stalni postav spremljen je na sigurno, Pariška soba je od lipnja privremeno smještena u Muzeju suvremene umjetnosti.

Tamo će svakog utorka Hrvatski školski muzej organizirati prigodne radionice za učenike i građanstvo, a svake prve srijede u mjesecu stručno vodstvo.

Izložbena cjelina Pariška soba obuhvaća tri vitrine, komodu, stol, dva stolca, okvire za slike i školovid (kartu sa statističkim podacima o školstvu u Hrvatskoj i Slavoniji), akvarele, predmete ručnog rada i bilježnice te albume fotografija učeničkih igara i prizora iz školskog života u pučkim i učiteljskim školama kraljevina Hrvatske i Slavonije.

Ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Štefka Batinić podsjeća u blogu Hrvatskog školskog muzeja kako je po završetku Pariške izložbe, koju je posjetilo više od 50 milijuna ljudi, Zemaljska vlada taj izložbeni kabinet 1901. poklonila novoosnovanom Hrvatskom školskom muzeju, gdje je sačuvana kao gotovo autentična izložbena cjelina.

'Dok čekamo obnovu zgrade Hrvatskoga učiteljskog doma Pariška soba će, zahvaljujući gostoprimstvu Muzeja suvremene umjetnosti, biti dostupna posjetiteljima kao podsjetnik na bogatu školsku baštinu koja se čuva u Hrvatskome školskom muzeju', ocijenila je ravnateljica.

Dodala je da se vesele danu kada će njezinom kataloškom opisu moći dodati rečenicu o tome da je privremeno od 2021. do 2023. bila smještena u Muzeju suvremene umjetnosti.

Hrvatski školski muzej, jedini specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj, otvoren je u kolovozu 1901. Iako je danas zatvoren za javnost, svoje aktivnosti nastavlja u suradnji s drugim muzejima, obrazovnim institucijama i kulturnim ustanovama.

Ondje predstavlja svoje pokretne izložbe o školstvu i školovanju u Hrvatskoj i izvod radionice poput krasopisa, vezenja križićem i drugih.