42. izložba

Muzejska knjiga ponovno na Interliberu

  • M. Iv.
  • Zadnja izmjena 03.11.2023 14:54
  • Objavljeno 03.11.2023 u 13:53
Bionic
Reading

Sljedećeg tjedna na Zagrebačkom Velesajmu započinje najveća književna manifestacija u Hrvatskoj - Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber, na kojem će veliki i mali ljubitelji knjiga moći razgledati i prelistati brojne publikacije koje su hrvatski muzeji i galerije objavili tijekom prošle godine

Ovogodišnji Interliber označit će 45 godina održavanja sajma i 42 godine održavanja Izložbe izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, jedinog mjesta koje okuplja hrvatsku muzejsku nakladničku produkciju.

Svi zainteresirani posjetitelji moći će razgledati i prelistati publikacije koje su hrvatski muzeji i galerije objavili u razdoblju od 1. listopada 2022. do 1. listopada 2023, na vizualno prepoznatljivom i nagrađenom štandu Muzejskog dokumentacijskog centra. Sve izložene publikacije popisane su u mrežnom katalogu Izložbe, uključujući plakate, promidžbeni materijal i elektroničku građu, koji će biti dostupan na stranicama MDC-a.

Posjetitelji će, po običaju, moći uživati i u popratnim događanjima kojima MDC približava muzejsku djelatnost široj publici. One najmlađe na štandu MDC-a očekuju edukativne radionice pod vodstvom muzejskih pedagoginja i kustosica iz Muzeja za umjetnost i obrt i Umjetničke galerije Dubrovnik, na kojima će moći saznati više o stilovima u umjetnosti, te vrstama i ulogama muzeja. Oni veći mogu provesti subotnje poslijepodne (11. studenog 2023.) na promocijama novih publikacija Dubrovačkih muzeja, Muzeja grada Koprivnice i Muzeja grada Karlovca.

Nakon nekoliko godina slabije nakladničke produkcije prouzročene pandemijom korona virusa i potresima, raduje nas povratak na ustaljeni tempo izdavanja - objavljeno je ukupno 595 novih muzejskih publikacija, od kojih je 43 dostupno i u tiskanom i u elektroničkom obliku te 20 online publikacija.

Iako su neki muzeji i dalje zatvoreni zbog obnove te stoga ne sudjeluju na ovogodišnjoj Izložbi, broj izlagača je ipak narastao. Prošle je godine na Izložbi sudjelovalo 109 muzeja i galerija iz 60 gradova, dok će ove godine svoja nova izdanja predstaviti 117 muzeja i galerija iz 69 gradova. Za ovaj su porast zaslužni i novopridruženi izlagači iz manjih mjesta poput Vrpolja, Ivanić-Grada, Ogulina, Svetog Ivana Zeline, itd.

Međutim, to ne znači da su oštećeni ili iseljeni muzeji stali s održavanjem izložbi i objavljivanjem publikacija. Tako su, primjerice, Hrvatski povijesni muzej, Strossmayerova galerija starih majstora HAZU, Umjetnički paviljon u Zagrebu i Muzej Mimara, rješenje pronašli u gostovanju u drugim muzejima, održavanju virtualnih izložbi ili objavi mrežnih publikacija i izložbi na otvorenom.

Ova je godina bila slavljenička za nekoliko muzeja, poput Dubrovačkih muzeja, Gradskog muzeja Nova Gradiška i Arheološkog muzeja Zadar, koji su svoje obljetnice obilježili prigodnim izložbama, a u publikacijama su predstavili dijelove bogatih muzejskih fundusa i povijest svoga rada.

Očekivano, najzastupljenije je područje umjetničkog stvaralaštva. Ljubitelji fotografije mogu uživati u tvrdo ukoričenim monografijama velikih fotografa - Toše Dapca, Ivana Standla i Hinka Krapeka. Posjetitelje koje više zanima kiparstvo, očekuje raznolik izbor naslova koji tematiziraju Ivana Meštrovića, čija se 140. godišnjica rođenja obilježava ove godine. Među ostalim publikacijama mogu se pronaći vrijedni naslovi povijesne, arheološke i etnografske tematike, kao i muzejsko-edukativne publikacije namijenjene djeci.

Kako Snježana Radovanlija Mileusnić, dugogodišnja autorica Izložbe, navodi u predgovoru, kao čest motiv ovogodišnjih publikacija možemo izdvojiti žene, odnosno naslove koji tematiziraju snažne žene koje su svojim djelovanjem utrle put budućim generacijama, i one publikacije koje se bave stvaralaštvom umjetnica. Tako su Muzeji i galerije Konavala objavili katalog posvećen Jelici i Ivanki Bukovac, jednima od prvih žena studentica na praškoj Akademiji likovnih umjetnosti. Gradski muzej Bjelovar približio nam je djela Naste Rojc, jedne od najvažnijih hrvatskih slikarica 20. stoljeća, koja je svoj trag ostavila u stvaranju modernističke kulture između dva svjetska rata. Muzej suvremene umjetnosti objavio je katalog koji prati retrospektivnu izložbu Sanje Iveković, feminističke umjetnice koja svojim radovima propitkuje i problematizira položaj žena u društvu.

Iz MDC-a pozivaju da ih posjetite na Interliberu od 7. do 12. studenog, u paviljonu 6 na štandu 7c, kako biste se upoznali s bogaom nakladničkom produkcijom hrvatskih muzeja i galerija.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal