'Kraj platoa gdje počinju jablani'

U Uraniji predstavljeni kolaži Zlatana Vehabovića

03.11.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Nova djela suvremenog umjetnika Zlatana Vehabovića, njegovi prvi kolaži na kojima radi od 2019. inspiriran postavom, poviješću i fundusom Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu, premijerno su predstavljena u četvrtak u zagrebačkoj Uraniji - prostoru kreacije

Seriju kolaža "Kraj platoa gdje počinju jablani", u čijem je fokusu moderna arhitektura Zagreba šezdesetih i sedamdesetih godina 20 .stoljeća, napravio je na temelju svog umjetničkog istraživanja repozitorija MUO-a, koji ima više od 100 tisuća predmeta.

Predstavljanje u Uraniji održano je u organizaciji umjetničke platforme Nomad s partnerima editions of solidarity & care iz Beča, i dio je ovogodišnje Artupunkture, projekta Turističke zajednice Zagreba i partnera, Nadovezuje se na izložbe u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu, Galeriji likovnih umjetnosti u Splitu te u bečkoj Galeriji DIT.

"Vehabović se u zbirci Muzeja susretao s različitim artefaktima, sa slikama, skulpturama, dvodimenzaionalnim i trodimenzionalnim predmetima, a kako bi mogao slikati slike i raditi s plošnim materijalom, posegnuo je za digitalnim foto arhivom muzeja", rekla je Vanja Žanko, predsjednica platforme Nomad.

  • +40
U Uraniji predstavljeni kolaži Zlatana Vehabovića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vedran Husremović

Podsjetila je kako se radovi tog etabliranog umjetnika nalaze u tri značajne zagrebačke i bečke muzejske zbirke, one Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti te Albertine Modern u Beču.

"Predstavljanjem njegovih radova u Beču i Zagrebu, aktualiziramo njegovu prisutnost u srednjoeuropskom krugu te stvaramo prostor dijaloga s kustosima koji su izrazili veliki interes za predstavljanjem Vehabovićevog opusa u ova dva grada", dodala je.

Prigodom večerašnjeg, jednodnevnog predstavljanja svojih kolaža umjetnik je zahvalio svima koji su mu pomogli u ovom projektu, a posebno bivšem ravnatelju MUO-a Miroslavu Gašparoviću i ravnatelju NMMU-a Branku Franceschiju.