Antonia Delfina Peronja

Muzej u Argentini izložio radove hrvatske antropologinje povodom Dana žena

09.03.2024 u 12:39

Bionic
Reading

Muzej u gradu Viedmi, na istoku Argentine, otvorio je povodom Međunarodnog dana žena izložbu radova i predmeta antropologinje hrvatskog porijekla Antonije Delfine Peronje koja se bavila istraživanjima u toj južnoameričkoj zemlji

'Ona je čuvarica kulturne baštine provincije Rio Negro', navela je lokalna vlada na svojoj internetskoj stranici. Muzej u Viedmi, gradu s 80.600 stanovnika, otvorio je izložbu posvećenu antropologinji preminuloj 2011. godine.

Antonia Delfina Peronja rodila se 1944. u argentinskom gradu Casildi, u provinciji Santa Fe, u kući hrvatskih imigranata. 'Oni su joj usadili ljubav prema zemlji i obrazovanju', napomenula je vlada.

Učiteljica i diplomirana povjesničarka, specijalizirala se za antropologiju, a 1972. je došla u Viedmu 's prtljagom punom snova i nadanja' kako bi se profesionalno razvila u aktivnostima kojima je posvetila čitav život. Ondje je radila u Centru za znanstvena istraživanja baveći se antropologijom, muzejima, spomenicima i povijesnim nalazištima.

Posebno mjesto bio joj je Museo Eugenio Tello, muzej kojim je upravljala od 1995. do 1999. godine. 'Antonia je doprinijela vrijednim radom na očuvanju kulturne baštine provincije Rio Negro provodeći arheološka istraživanja čiji se eksponati nalaze u raznim muzejima provincije“, priopćila je vlada.

Povjesničarka hrvatskih korijena radila je i na tamošnjem zakonu o očuvanju arheološke i paleontološke baštine Rio Negra.

U Južnoj Americi živi oko 622.000 Hrvata i njihovih potomaka od čega ih je 300.000 u Argentini, podatak je Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske sa sjedištem u Zagrebu.