ZNAČAJNA GODINA

Muzej krapinskih neandertalaca proslavio 10. obljetnicu; uskoro očekuju i milijuntog posjetitelja

27.02.2020 u 21:06

Bionic
Reading

U Muzeju krapinskih neandertalaca proslavljena je 10. obljetnica tog muzeja, jednog od najsuvremenijih u Hrvatskoj, nositelja Oznake europske baštine, a kako je najavljeno, u njemu uskoro očekuju i milijuntog posjetitelja

U povodu 10. obljetnice održan je stručni skup pod nazivom '120 godina spoznaje pračovjeka iz Krapine i 10 godina Muzeja krapinskih neandertalaca' na kojem je autor projekta i realizacije muzeja u Krapini, paleontolog Jakov Radovčić istaknuo da se znanost, a posebice znanost o postanku čovjeka jako promijenila u zadnjih 10 godina.

'Ima novih nalaza, ima novih tehnologija, novih spoznaja. Ono što s ponosom moram istaknuti jest da ovdje zapravo ne trebamo ništa mijenjati. Dodali smo neke nove spoznaje koje su u međuvremenu otkrivene, ali nećemo trebati ništa mijenjati još barem dva desetljeća', rekao je Radovčić. U izlaganju je podsjetio na Dragutina Gorjanovića Krambergera, koji je otkrio lokalitet Hušnjakovo s ostatcima neandertalaca.

O posljednjim spoznajama o krapinskim neandertalcima govorio je David Frayer sa Sveučilišta Kansas u SAD-u. Istaknuo je da je krapinski muzej jedan od najboljih svjetskih muzeja o neandertalcima te da nas vrlo moderno uči o tome što su sve oni mogli.

'Mnogi misle da su bili glupi i primitivni, ali informacije koje možemo ovdje dobiti govore nam da su bili mnogo pametniji nego što smo mislili', rekao je Frayer.

Na stručnom skupu govorili su i Veronioque Laroulandie sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj, Olaf Bininda Emonds sa Sveučilišta Oldenburg u Njemačkoj te Davorka Radovčić. Voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol rekao je kako uskoro očekuju i milijuntog posjetitelja.

'Milijun posjetitelja u 10 godina je zaista respektabilna brojka za Muzej u Krapini, za grad koji ima 12 tisuća stanovnika', rekao je Sabol, dodajući kako je dosad bilo 17 tisuća stručnih vodstava i 16 tisuća sudionika na edukativnim programima.

Sabol je podsjetio na mnoga priznanja, među kojima je istaknuo brončanu medalju za inovacije u muzejskom postavu na konferenciji Međunarodnog vijeća za muzeje u Šangaju u Kini te ulazak u finale za izbor Europskog muzeja godine.