MEĐUNARODNA SURADNJA

Značajna godina za Muzej krapinskih neandertalaca

17.12.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Godinu 2013. zaista možemo nazvati godinom suradnje za Muzej krapinskih neandertalaca budući da su Muzeji Hrvatskog zagorja potpisali niz sporazuma o sudjelovanju u zajedničkim projektima te poduzeli niz promotivnih kampanja s agencijama i partnerima iz drugih zemalja s ciljem promocije ovog specijaliziranog muzeja u Hrvatskoj

Ove godine aktivnosti unutar mreže ICE AGE EUROPE rezultirale su izlaskom nekoliko izdanja Newslettera, kao i publikacije u kojoj su predstavljena sva nalazišta uključena u mrežu pa tako i Hušnjakovo u Krapini s jedinstvenim muzejom u njegovoj neposrednoj blizini.

Tri lokacije su i na razini gradova odlučile još jače osnažiti svoju suradnju pa su gradonačelnici gradova Krapina, Mettman i San Felice u Rimu ove godine potpisali dodatni sporazum čemu je prisustvovala i voditeljica Muzeja krapinskih neandertalaca Vlasta Krklec.

Upravo je tijeku potpisivanje sporazuma s Vladom Kraljevine Monaka za Projekt potpore za pedagoške, muzeografske i istraživačke djelatnosti Muzeja krapinskih neandertalaca koji potpisuju ravnateljica Muzeja Goranka Horjan i savjetnik Vlade za vanjske odnose Jose Badia.

U projektu će sudjelovati tim od pet stručnjaka iz krapinskoga muzeja na realizaciji aktivnosti koje uključuju obuku, istraživanja, pedagoške materijale i putujuću izložbu, a implementacija se očekuje u razdoblju 2013. – 2015. Time se nastavlja dugogodišnja suradnja s Muzejom prapovijesne antropologije iz Monaka s kojim je već ostvarena stručna razmjena tijekom realizacije projekta izgradnje i opremanja Muzeja krapinskih neandertalaca.

Mreža ICE AGE u siječnju iduće godine održat će godišnji sastanak na kojem se pokreće novi projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva europskih poslova savezne države North Rhine-Westphalia. Namjera je povezati prošlost sa sadašnjošću interaktivnim softverom s opremom na svakom lokalitetu na način da se ponašanja vezana uz migracije, jezik i razmjenu dobara prikažu u različitom vremenu. Program uključuje razmjenu informacija i znanja online, a posebno putem društvenih mreža.

U tijeku je potpisivanje i okvirnog sporazuma o suradnji s Institutom za antropologiju iz Zagreba koji će omogućiti kasniju realizaciju zajedničkih projekata.