MISTER MORGEN

Muzej grada Zagreba gostuje u Kranju

04.03.2009 u 09:41

Bionic
Reading

Muzej grada Zagreba od 11. ožujka gostuje u slovenskome Kranju s dvije izložbe - 'Hrvatska na povijesnim panoramskim fotografijama' i 'Mister morgen - Ivo Robić' priopćeno je iz Muzeja

Izložba 'Hrvatska na povijesnim panoramskim fotografijama' u Kranju gostuje od 11. ožujka do 13. travnja. Na izložbi će se moći vidjeti 58 uvećanih presnimaka razglednica i fotografija Zagreba, Opatije, Dubrovnika, Rijeke, Zadra, Raba, Šibenika, Poreča, Pule, Hvara, Karlovca, Otočca, Varaždina, Koprivnice, Đakova, Osijeka i drugih mjesta, snimljenih u razdoblju od 1860. do 1930.

Autori koncepcije izložbe su Slavko Šterk i Miljenko Smokvina, a likovno oblikovanje izložbe potpisuje Željko Kovačić. Koordinatorica gostovanja je Vesna Leiner, a organizator je izložbe, koja će se moći razgledati u auli Općine Kranj, Gorenjski muzej iz Kranja.

Izložba 'Mister morgen - Ivo Robić' u Kranju gostuje od 11. ožujka do 26. travnja i to u Gorenjskom muzeju. Izložba prikazuje život i djelo hrvatskog pjevača i skladatelja Ive Robića (1923.-2000.).

Robić je prvi pjevač u povijesti, koji je pjevajući na njemačkom jeziku dospio na američke (Billboard Chart) i britanske (UK Top Singles) ljestvice popularnosti i to s pjesmom Morgen (1959.), za koju je dobio i Zlatnu ploču Polydora.

Izložba obuhvaća oko sedam stotina predmeta (plakate, fotografije, notna izdanja, gramofonske ploče, diskografske nagrade i dr.), a niz multimedijalnih instalacija omogućuje posjetiteljima interaktivnu komunikaciju s prezentiranim sadržajima. Autori su Vesna Leiner, Maja Šojat Bikić i Boris Mašić.

Očekuje se da će obje izložbe otvoriti gradonačelnici Zagreba i Kranja, navodi se u priopćenju.