1Q84

Murakamijev novi roman hit i prije prodaje

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 28.05.2009 14:53
  • Objavljeno 28.05.2009 u 14:49
murakami peres

murakami peres

Izvor: Reuters / Autor: -

Novi roman najprevođenijeg japanskog književnika Harukija Murakamija, prvi napisan poslije petgodišnje stanke, postao je uspješnica i prije nego je stigao na police knjižara, što se očekuje u petak.

"To je nevjerojatno. Ljudi se naprosto bore za njegov posljednji roman"; rekao je Takashi Machii, glasnogovornik Murakamijeva izdavača koji je povećao nakladu na 480.000 primjeraka pošto je zaprimio val narudžbi.

Murakami (60), jedan od najprevođenijih japanskih književnika, autor je niza uspješnica, poput "Norveške šume", dok su na hrvatski prevedene "Pleši, pleši, pleši", "Moj slatki Sputnik", a prema mnogima on bi mogao biti prvi na popisu japanskih kandidata za Nobelovu nagradu za književnost.

Vještom marketinškom strategijom, izdavač je sadržaj njegova nova romana držao tajnom, a piščevi poklonici naručili su knjigu znajući samo njezin naslov "1Q84", što se može čitati kao "1984" na japanskome.

Kao i kod nekih njegovih prethodnih djela, "1Q84" je složena i nadrealistična priča u kojoj se miješaju kronološka razdoblja dvaju likova, muškarca i žene koji traže jedno drugo. Kroz njihove misli i iskustva, što uključuje ubojstvo i povijesne reference, knjiga istražuje socijalna i emocionalna pitanja iz područja vjere, nasilja, obiteljskih veza i ljubavi.

Murakami, koji živi u Sjedinjenim Državama, čvrsto čuva svoj privatni život.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!