neizvjesna budućnost

MUO se zbog priprema za obnovu zatvara 1. siječnja, dio djelatnika nastavit će raditi u podrumskim muzejskim prostorima

29.12.2021 u 12:03

Bionic
Reading

Iz MUO-a najavljuju da će, unatoč zatvaranju muzeja, nastaviti s radom i pripremama za realizaciju planova i programa za 2022.

Muzej za umjetnost i obrt (MUO) najavio je u utorak da od 1. siječnja privremeno zatvara svoja vrata za publiku zbog priprema za očekivani početak obnove zgrade teško oštećene u prošlogodišnjim potresima.

"Iako zatvoreni, bit ćemo otvoreniji nego ikada“, poručio je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović u povodu zatvaranja, istaknuvši da se taj zagrebački muzej nalazi na pragu novoga razdoblja koje će ga uvesti u bolju i optimističniju budućnost.

  • +12
Oštećenja u Muzeju za umjetnost i obrt Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Muzej za umjetnost i obrt

"Predstoji nam neizvjesna budućnost u kojoj je gotovo nemoguće predvidjeti i početak i kraj. Vjerujemo da će 'ljepotica' Donjega grada Zagreba − palača Muzeja za umjetnost i obrt − biti obnovljena kako to i zaslužuje te će Muzej nakon obnove biti još inkluzivniji i dinamičniji nego što je bio u proteklih 140 godina", ustvrdio je.

Gašparović podsjeća da je MUO oduvijek bio mjesto najznačajnijih kulturnih i umjetničkih događanja, predvodnik muzeoloških ideja, koncepata i humanih vrijednosti te time "zaslužuje postati još boljom i većom hrvatskom i europskom umjetničkom, kulturnom institucijom namijenjenoj novim generacijama i naraštajima koji će je trebati i uživati u svoj njezinoj punini".

"Naša misija je uvijek bila i bit će stremiti najboljem, poticati kreativnost, učenje, znanje, prilagoditi se vremenu, no jednako tako boriti se i za bolje sutra. Briga i skrb o kulturnoj baštini, realizacija izložbi kod partnerskih institucija u zemlji i inozemstvu samo su dio planova u 2022. kao i u sljedećim godinama", istaknuo je.

Iz MUO najavljuju da će nastaviti s radom i pripremama za realizaciju planova i programa za 2022.

U prvom tromjesečju planira se otvorenje popularne izložbe iz 2017. godine, "Balet i strast - donacija Jelka Yureshe" u Civico Museo Teatrale ‘Carlo Schmidl’ u Palači Gopchevic u Trstu.

Sredinom godine Muzej planira završetak i objavu velike monografije o 140 godina povijesti Muzeja za umjetnost i obrt koja će predstaviti MUO u svim segmentima njegova djelovanja u kontinuitetu od 1880. do danas.

Uz planirane izložbene programske aktivnosti te brigu o bogatoj muzejskoj baštini jedan od izazova je organizacija rada djelatnika i osiguravanje njihovog smještaja.

Kako je priopćeno, dio muzejskih djelatnika bit će smješten kod partnerske muzejske institucije koja je Muzeju za umjetnost i obrt ustupila svoje radne prostore dok će dio djelatnika biti smješten u podrumskim muzejskim prostorima, jer "na žalost, uz sve napore drugi adekvatni prostori za rad u međuvremenu nisu pronađeni".

"Također ostaje problem smještaja preostalih muzejskih zbirki koji se treba riješiti u najskorijem vremenu", dodaje se u priopćenju.