USKORO PREMIJERA

Mucalo ipak ne ide na sud zbog 'Maršala'

09.05.2011 u 15:31

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište Split i Hrvatsko društvo skladatelja obavijestili su da će se premijera opere 'Maršal' autora Silvija Foretića ipak održati u Splitu, 25. svibnja 2011. godine

Opera je ostvarena u koprodukciji između Muzičkog biennala Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta Split. Nakon odgađanja premijere predviđene za 16. travnja, u okviru 26. Muzičkog biennala Zagreb, na obostrano zadovoljstvo postignut je sporazum i dogovoren novi datum premijere te repriza 27. svibnja.

Kao što je poznato, praizvedba zakazana za 16. travnja otkazana je zbog haške presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Odluka v. d. intendanta Duška Mucala temeljena na savjetu splitskog gradonačelnika Željka Keruma odmah je izazvala buru kritika u hrvatskoj, napose umjetničkoj javnosti, ali i poneko javno odobravanje braniteljskih udruga. HNK je odustao od namjere da prolongira premijeru do iduće godine jer im je koproducent prijetio tužbom. Podsjetimo, Hrvatsko društvo skladatelja kao koproducent tražilo bi povrat 300 tisuća kuna i naknadu štete u slučaju otkazivanja.