ODLIČAN PROGRAM

MSU za godišnjicu poklanja besplatan dan

09.12.2010 u 15:52

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja prve godišnjice otvorenja nove zgrade, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti svim posjetiteljima daruje dan-na-dar: besplatni cjelodnevni program, a svim zainteresiranima osiguran je i besplatni prijevoz iz centra grada do Novog Zagreba, od 11 do 20 sati 11. prosinca

Povodom proslave prvog rođendana Muzeja suvremene umjetnosti koji je otvoren 11. prosinca prošle godine, posjetitelji svih dobnih skupina imat će prilike uživati u šarolikom programu prilagođenom najrazličitijim interesima.

S početkom u podne na rasporedu su susresti s nekima od umjetnika čiji su radovi u postavu Zbirki u pokretu, među ostalim arhitektima Vinkom Penezićem i Krešimirom Roginom, performericom Vlastom Delimar, akademskim slikarom Đurom Sederom i Kristinom Leko, te porazgovarati o nastanku njihovih djela.

Paralelno s umjetničkim razgovorima, na prvom katu s početkom u 13.30 sati na rasporedu je Otkrivanje Ateljea Kožarić. U vremenu do završetka izgradnje novoga muzeja, skoro svi eksponati s polica u Medulićevoj 12, zbog zaštite od prašine bili su zapakirani u bijeli zaštitni papir i folije. Pri jednom posjetu svom starom ateljeu, Kožariću se svidio prizor te je poželio da se u novom muzeju svi njegovi radovi izlože zapakirani. Neki od eksponata publici će bit otkriveni uz kustose Radmilu Ivu Janković i Vladimira Čajkovca.

Posjetitelje očekuje Skate Jam na južnom platou muzeja

Za posjetitelje zlatnih godina, 60 plus, ali i sve ostale zainteresirane na programu je cjelodnevna radionica izrade nakita, najmlađi mogu pogledati predstavu Boje duge u Dječjem kazalištu Dubrava, a tinejdžerima je namijenjeno vodstvo pod nazivom Mojim očima u kojem mladi volonteri MSU-a iz vlastitog ugla, veoma neformalno, tumače vršnjacima umjetnička djela. Svoj rad će predstaviti i konzervatori-restauratori muzeja, Mirta Pavić i Zlatko Bielen. Svi koji unaprijed rezerviraju dolazak moći će razgledati njihov forenzički labaratorij i pogledati filmove o tijeku restauracije na nekoliko projekata.

Ljubitelji skejtanja imat će prilike pogledati prvi MSU-ov Skate Jam koji će se održati na južnom platou muzeja u popodnevnim satima i ugostiti neke od najboljih domaćih skejtera.

Za sve posjetitelje muzeja svaka dva sata bit će organizirana besplatna stručna vodstva kroz postav Zbirki u pokretu kao i aktualnu veliku izložbu djela iz Donacije Ede Murtića.

U prvoj godini otkako je preselio u novu zgradu nastalu prema projektu arhitekta Igora Franića, zagrebački MSU postao je domaćin nekih od najzanimljivijih kulturnih događaja 2010. Održana je retrospektiva Aleksandra Srneca na kojoj su predstavljene skulpture, luminoplastike, eksperimentalni i animirani filmovi tog značajnog hrvatskog umjetnika, kao i međunarodna izložba Par lijevih cipela koja je okupila djela vodećih suvremenih umjetnika, među kojima Miroslawa Balke, Jaana Tomika, Šejle Kamerić i drugih. Događaj o kojemu se mnogo pisalo svakako je gostovanje jednih od najvećih zvijezdi suvremene umjetnosti, britanskog dvojca Gilberta&Georgea koji su u MSU-u održali izložbu Jack Freak Pictures. Za dojmljivu završnicu godine tu je aktualna izložba Ede Murtića na kojoj je izloženo tristotinjak radova iz Donacije Murtić, a koja se može razgledati sve do 31. siječnja.

Osim brojnih izložbi, muzej je udomio i kazališni festival Eurokaz, kao i brojne plesne predstave u multimedijalnoj dvorani Gorgona. Da razloga za slavlje ima, posve je vidljivo, a ako je suditi po rođendanskom programu, može se očekivati da će se popularizacija umjetnosti nastaviti i dogodine.