DUGOROČNA SURADNJA

MSU i Essl muzej potpisali ugovor o posudbi djela

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2010 15:09
  • Objavljeno 12.10.2010 u 14:55
MSU

MSU

Izvor: tportal.hr / Autor: metro-portal.hr

Austrijski kolekcionar i osnivač Essl muzeja Karlheinz Essl potpisao je s ravnateljicom zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) Snježanom Pintarić ugovor o dugoročnoj posudbi djela koja su u vlasništvu te privatne kolekcije.

U povodu desete godišnjice otvorenja svoga muzeja u Klosterneuburgu pored Beča, kolekcionari Agnes i Karlheinz Essl prošle su godine pozvali deset ravnatelja muzejskih ustanova, među kojima i Snježanu Pintarić, da odaberu radove koje smatraju zanimljivima i značajnima.

Svaki je sudionik dobio sredstva da te radove otkupi, a i sam Essl muzej dodao je vlastiti odabir. Tako je 2009. nastala izložba "Aspekti kolekcioniranja", koja je bila postavljena u Essl muzeju te u danskom muzeju Arken.

Po riječima Karlheinza Essla, ideja tog projekta, čiji je ukupni proračun bio dva milijuna eura, jest potaknuti muzeje da otkupljuju nove umjetničke radove, s obzirom da najčešće nemaju novaca za to.

Ravnateljica MSU-a, Snježana Pintarić odabrala je devet radova u različitim medijima i njezin izbor postavit će se iduće godine u MSU.

To su mehanički crteži "Videodrawings" Alema Korkuta, mali ekosustav "Ispod tratinčica" tekstilnog dizajnera Silvija Vujičića koji govori o problemima homoseksualnosti, instalacija "Zvono" kineskog umjetnika Chen Zhena o ratu u bivšoj Jugoslaviji, višestruko nagrađivani video rad "Plac" Ane Hušman, slikarski radovi "Tango" Milivoja Bijelića, slike "Mjesto" i "Noć" Lovre Artukovića, radovi "Portrait of V. I. Lenin in Style of Jackson Pollock" i "A&L" grupe ABS, radovi jednog od najistaknutijih belgijskih umjetnika Jana Fabrea "Art kept me out of Jail" i "Homage to Jacques Mesrine" te rad "Rebecka“, jedan od najvažnijih radova fotografkinje i video umjetnice Miriam Backstrom.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!