RAZOTKRIVANJE GENIJA

Može li tehnologija zamijeniti umjetnički talent?

29.04.2014 u 15:12

Bionic
Reading

Novi dokumentarac prati rad Tima Jenisona, izumitelja i osnivača tvrtke NewTek, koji tvrdi da se slikar Johannes Vermeer oslanjao na 'trikove' i tehnologiju prilikom slikanja više nego na umjetnički talent. U filmu pratimo njegove pokušaje da naslika rad identičan remek-djelu slavnog Nizozemca iz 17. stoljeća

Tim Jenison u fokusu je novog dokumentarca 'Tim’s Vermeer', a filmaši prate četverogodišnju misiju dokazivanja njegove hipoteze da Vermeerova remek-djela može naslikati i amater poput njega.

Jenison se služi tehnologijom u rekreiranju remek-djela 'Glazbena lekcija' iz 1662., a taj eksperiment mogao bi pokazati da se stari majstor koristio skupocjenim tehnološkim pomagalima, naravno, u svom vremenu, više nego umjetničkim genijem.

Film su osmislili i snimili Penn Jillet (narator) i Teller (redatelj), američki iluzionisti i zabavljači. Posvećuju se istraživanju slikarove upotrebe camere obscure, fotografskih leća i zrcala te njihovih utjecaja na suvremeno sagledavanje Vermeerova umjetničkog postignuća.

U dokumentarcu se nameće i pitanje što čini umjetničko djelo, tko se može prozvati umjetnikom, može li znanost zamijeniti mjesto kreativnosti te djeluju li oni kao sinonimi.