kinematografska hrabrost

Motovun Film Festival: Beogradski redatelj Goran Marković dobitnik počasne nagrade Maverick

15.06.2022 u 15:37

Bionic
Reading

Počasnu nagradu Maverick, koja se dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja, Motovun Film Festival ove će godine dodijeliti beogradskom redatelju Goranu Markoviću

Jurica Pavičić, selektor festivala, rekao je kako je ta nagrada obično namijenjena filmskim autorima koji su išli protiv struje: protiv dominantnog ukusa, protiv poželjnih formi, protiv masovne popularnosti, a Goran Marković naoko nije takav maverick.

Njegovi su filmovi bili i popularni i voljeni, kritički prihvaćeni već od prvog filma "Specijalno vaspitanje" (1977), preko "Nacionalne klase" (1979) i "Variole vere" (1982) koji su imali stotine tisuća gledatelja do psihološkog horora "Već viđeno".

Pavičić podsjeća kako su njegovi popularni filmovi iz 80-ih bili gotovo uvijek razorna vivisekcija kasnog socijalizma, antikomunističke filmove snimao je dok je komunizam još postojao, a od devedesetih, na isti će način analizirati nacionalizam (Srbija godine nulte iz 2000. i Kordon iz 2002).

Izvor: Društvene mreže

"Goran Marković u svim je režimima bio popularan umjetnik, hitmejker, publika je voljela ono što radi. Istodobno, ni jedna ga vlast nije baš jako voljela, pa ga ne voli ni današnja i često je meta agresivnog tabloidnog laveža", istaknuo je Pavičić.

Po njegovim riječima, u trenutku kad dobiva ovo priznanje, on je u vlastitoj sredini gotovo pa persona non grata, predmet nezapamćenih medijskih napada, što  i nije čudno jer "pincetom čačka tamo gdje boli, kroničar je građanske klase koja se prodala, korupcije koja nije nužno za novac, nego za komoditet, nemiješanje, lagodnu inerciju". 

"Ne napada vlast, on napada nas, a to, priznajte, više boli. Zato je Goran Marković savršeni Maverick motovunskog festivala", ocijenio je.

Nagrada će mu se uručiti tijekom ovogodišnjeg festivala koji će se održati od 26. do 30. srpnja u Motovunu.