kultura otkazivanja

Močvara otkazala nastup bendu Ogenj jer pjevač zagovara zabranu abortusa. Evo što kažu akteri

27.07.2023 u 14:52

Bionic
Reading

Informacija o tome da je uprava kluba Močvara otkazala nastup koprivničkom folk rock bendu Ogenj pojavila se na Twitteru i izazvala niz komentara. Provjerili smo o čemu se radi

'Dobio sam informaciju da je uprava kluba Mochvara odbila organizirati nastup bendu Ogenj (koji je trebao svirati kao predgrupa na koncertu The Rumjacks). Razlog? Pjesma 'Duša' koprivničkog benda, čiji tekst progovara protiv abortusa', napisao je na Twitteru Goran Andrijanić, novinar niza hrvatskih i poljskih medija konzervativne provenijencije.

Već iz kratke pretrage na Googleu jasno je da je navedeni bend bio čest gost Močvare u proteklih nekoliko godina. Primjerice, ondje su organizirali promociju albuma 'Si kak jen' (Dancing Bear) u listopadu 2020. godine, a kao organizator događanja bio je naveden upravo klub Močvara. Ranije iste godine, u srpnju, dok su još vladale mjere zbog koronavirusa, Močvara je bendu upriličila i tzv. online gig, a on se mogao pratiti putem streama na stranici kluba na Facebooku, kao i na platnu na njegovoj terasi.

Nisu to bili jedini nastupi benda Ogenj u Močvari u prošlosti, a o nekadašnjim korektnim odnosima između benda i kluba svjedoči i intervju s članovima Ogenja, objavljen na stranicama Močvare otprilike u vrijeme promocije njihova albuma, no danas je nedostupan za čitanje, odnosno povučen.

Što se u međuvremenu dogodilo? Pa dogodila se - pjesma.

Izvor: Društvene mreže

Naime, na albumu 'Si kak jen' - koji je bio nominiran za Porina u kategoriji za najbolji world music album - nalazi se i pjesma 'Duša'. Najavljena kao 'rokerska balada', tematizira abortus. Prema riječima frontmena benda Tomislava Mihaca Kovačica, ona je 'tematski naslonjena na one najnježnije, ranjive, bez prava glasa, dječicu stvorenu iz ljubavi koja rastu pod majčinim srcem od prvog dana. Pro-life angažiranost je ovdje na vrhuncu, puna bolne istine nezaštićenih', rekao je frontmen benda novinarima Sound Guardiana uz objavu pjesme. Kovačic je za medije povodom navedene pjesme 'Duša' govorio u još nekoliko navrata, otvoreno se izjašnjavajući o pro-life stavovima sebe i benda.

'Moji vjernički, kristoliki stavovi u svakom pogledu se nadopunjuju. Ponekad je dobro i pošteno pisati o tome na kojim ti valovima srce kuca. Moje kuca za život i uvijek bude kucalo na toj strani', izjavio je frontmen Ognja - koji je ranije svirao s punk bendom Božje ovčice - za Večernji list nakon objave singla 'Duša'. Otada se pojavljivao i na mnogim javnim pro-life događanjima poput, primjerice, Utrke za život na zagrebačkom Bundeku.

Močvara: Taj bend i njihove vrijednosti ne uklapaju se u misiju kluba Močvara

'Potvrđujemo da se bend Ogenj - čiji pjevač javno, pa i u samim pjesmama, zagovara zabranu abortusa - nikako ne uklapa u programsku logiku i misiju Kluba Močvara. Zadnjih godina je već i u široj javnosti jasno da to nije bezazlen pogled na svijet, nego ozbiljna prijetnja zdravlju i životima žena', kratko su nam priopćili iz Močvare na naš upit o otkazivanju benda koji je trebao nastupiti kao predgrupa na koncertu legendi keltskog punka The Rumjacks. Koncert je najavljen za četvrtak 17. kolovoza.

Ogenj: U Močvari ne znaju što je sloboda govora i umjetničkog izražavanja

'Iskazujemo žaljenje za izgubljenom prilikom nastupa ispred celtic punk velikana The Rumjacks. Žalimo i zbog toga što neki u klubu Močvara prilaze na krivi način vrijednostima slobode govora i umjetničkog izražavanja, koje mi kao glazbenici i građani smatramo neupitnim.

Isto tako želimo zahvaliti organizatorima Hangtime Agency na izrazito korektnom i profesionalnom pokušaju 'spašavanja' situacije, no nije išlo. Naime, istina je da je bendu Ogenj zabranjen nastup u klubu Močvara zbog drugačijeg svjetonazora', stoji u priopćenju koje smo dobili od benda, koji je svojim fanovima i poručio:

'Vidimo se tamo gdje smo najjači:

05/08 Fčofci pre kovačnici, Čehovec

12/08 Šoderica, Legrad

18/08 Beer fest, Orahovica

25/08 TBA

26/08 Walk&Rock, Varaždin.'