KNJIŽEVNI NOBELOVAC

Mo Yanova priča uskoro na velikom platnu

29.07.2013 u 10:05

Bionic
Reading

Kineski književni nobelovac Mo Yan prodao je prava za filmsku i televizijsku adaptaciju svoje priče 'Mapa s blagom', što bi trebalo biti prvo ekranizirano djelo ovog autora nakon što je postao svjetski poznat 2012. godine

Pisac Mo Yan već ima ograničenog iskustva s filmskim adaptacijama, ponajviše zahvaljujući suradnji s velikim kineskim redateljem Zhangom Yimouom, koji je snimio dva filma po nobelovčevim knjigama, jedan u osamdesetima ('Crvena polja kukuruza') a drugi 2000. No nakon 2003. i filma 'Nuan' koji je nastao po Yanovoj kratkoj priči, kineski režiseri očito nisu bili zainteresirani ekranizirati Yanova djela, što se promijenilo nakon što je autor dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Inserti iz filma 'Crvena polja kukuruza'

To će se sada promijeniti, jer je kineski producent Yu Ren otkupio prava na priču 'Mapa s blagom' te se u kineskim medijima hvali kako već pregovara s nekoliko slavnih kineskih glumaca o nastupu u filmu, ali i s jednom holivudskom kompanijom za specijalne efekte. Producent planira budžet od najmanje 100 milijuna juana (odnosno oko 16 milijuna dolara) te najavljuje da bi se adaptacija Mo Yanove novele trebala početi snimati do kraja ove godine.

Književni nobelovac očito je odlučio unovčiti svoju popularnost pa je prodao i televizijska prava za 'Crvena polja kukuruza', roman po kojemu je Zhang Yimou snimio svoj istoimeni, u Berlinu nagrađeni film. 'Zbog Zhangove filmske verzije koja je slavna i utjecajna u svijetu, mnogi se nisu usudili napraviti televizijsku adaptaciju ovoga romana', objasnio je Mo Yan na press konferenciji ovaj tjedan u Pekingu, gdje je s redateljem Zhengom Xiaolongom objavio rad na TV-verziji 'Crvenih polja kukuruza', javlja Hollywood Reporter.