KONCERTI, FILMOVI, PREDAVANJA...

Mjesec je Frankofonije: Bogat program u obljetničarskom Randez-vousu

04.03.2021 u 14:30

Bionic
Reading

Ožujak je tradicionalno mjesec Frankofonije koja se službeno slavi 20. ožujka na međunarodni dan Frankofonije, a u Hrvatskoj slavit će se i ove godine u povodu obilježavanja stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj i unatoč aktualnoj situaciji

Vrhunac ovogodišnjega događanja bit će dolazak u Zagreb francusko-belgijskoga dramaturga, pisca, redatelja i glumca Éric-Emmanuela Schmitta, čija su djela prevedena na 46 jezika, uključujući i hrvatski, te postavljana na scenu u više od 50 zemalja, priopćio je u četvrtak Francuski institut u Zagrebu.

Schmitt, koji prvi put dolazi u Hrvatsku, 17. ožujka gostovat će u Hrvatskom glazbenom zavodu u dva termina - od 17 i od 18.30 sati. Susreti će se održati na francuskom s hrvatskim prijevodom, a na prvom susretu govorit će se o Schmittovoj knjizi "Oskar i gospođa u ružičastom" i njezinoj filmskoj adaptacii, a na drugom o njegovu cjelokupnom književnom djelu, a posebno o posljednjoj knjizi "Paradis perdus".

Sutradan, 18. ožujka Schmitt će nastupiti na sceni u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu u adaptaciji svoje priče "Gospodin Ibrahim i cvjetovi Kurana", a kako je navedeno, predstava bit će naknadno prikazana na Hrvatskoj televiziji za sve one koji ju neće moći gledati uživo zbog maloga broja ulaznica u prodaji.

Pisac će se također susresti s mnogim učenicima i profesorima francuskoga jezika, a dodijelit će i nagradu natjecanja u prevođenju jednog ulomka djela Odette Toulemonde u kojemu su sudjelovali hrvatski srednjoškolci i studenti.

Francuski za poslije podne, ekskluzivni online koncert za hrvatsku publiku...

Na programu ovogodišnje Frankofnije bit će i mnoga druga događanja uživo, online ili u hibridnom formatu, a taj bogat kalendar, kako je istaknuto, svjedoči o vitalnosti Frankofonije.

U subotu, 20. ožujka, zainteresirani će moći pratiti online mini-koncert Romaina Lateltina i Théophilea Ardyja na kojemu će, kako je navedeno, ova dvojica istinskih modernih trubadura predstaviti mješovit izbor svojih skladba.

Istoga dana online će se održati i interaktivni i zabavni kviz Frankofonije na francuskom i hrvatskom u povodu Međunarodnoga dana Frankofonije 2021. na kojemu će sudionici moći testirati svoje frankofonsko znanje. Kviz su putem Zooma organizirala frankofonska veleposlanstva i institucije u Hrvatskoj.

U ponedjeljak, 29. ožujka, u Francuskom institutu osnivačica tvrtke Abtys Valérie Lovisa vodit će na francuskom seminar o održivom parfemu. Lovis će s publikom podijeliti ekološka pitanja ove industrije koja nije poput drugih, a publika će moći probuditi svoja osjetila inicijacijom u olfakciju, saznati o modernim primjenama, a posebno o oporavku njuha nakon Covida 19.

Tijekom mjeseca Frankofonije moći će se uživati online i u izboru francuskih filmova koji će se moći besplatno pogledati u vlastitom domu. Prvi među njima bit će pet kratkometražnih animiranih filmova napravljenih prema stripu "Culottées" Pénélope Bagie uz proslavu Međunarodnoga dana žena 8. ožujka.

Potom će od 10. ožujka do 10. travnja biti prikazana četiri dugometražna filma vezana uz Frankofoniju među kojima su "Corniche Kennedy" Dominique Cabrere i" Les malheurs de Sophie" Christophea Honoréa. Zainteresirani će se moći spojiti besplatno bez registracije na https://ifcinema.institutfrancais.com/fr/streaming/culottees i https://ifcinema.institutfrancais.com/fr/streaming/alacarte.

Strip "Aya de Yopougon" bit će predstavljen od 15. do 31. ožujka na izložbi u Francuskom institutu. Riječ je o seriji koju je napisala Marguerite Abouet, scenaristica i redateljica iz Obale Bjelokosti, nacrtao ju je slavni autor stripova Clément Oubrerie, a u Hrvatskoj je objavljena u nakladi Fibra.

Priča je to s kraja 70-ih godina prošloga stoljeća u Yopougonu, radničkoj četvrti Abidjana u Obali Bjelokosti, koja na zgodan način prikazuje pustolovine Aye i njezinih prijatelja o svakodnevnom životu i empacipaciji žena, a kroz galeriju likova otkriva svo bogatstvo lokalnih deklinacija globalne frankofonije.

Stoljeće Francuskoga instituta u Hrvatskoj

Podsjeća se kako se prije točno stotinu godina 21. veljače 1921. grupa frankofona i frankofila okupila na Sveučilišta u Zagrebu i osnovala udrugu "Francuski institut" radi promocije i širenja francuskoga jezika, književnosti i kulture.

Istaknuto je da će u povodu proslave stotoga rođendana tijekom čitave ove godine biti organiziran raznolik program osmišljen u suradnji s hrvatskim kulturnim institucijama. Proslava će biti i prilika da se istakne bogatstvo i vitalnost ovoga kulturnog odnosa između Hrvatske i Francuske, ali i vrijednosti otvorenosti i solidarnosti koje ga podupiru i poprimaju poseban značaj u trenutačnom kontekstu obilježenom posljedicama globalne pandemija i potresa koji su pogodili Hrvatsku.

Cijeli program objavljen je na internetskoj stranici https://institutfrancais.hr/fr/rendez-vous-u-frankofoniji/

Među mnogim partnerima Francuskog instituta u Frankofoniji je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.