oko 30 posto

Mislili ste na kulturnu turu Parizom uoči Olimpijskih igara? Oprez - sve je brutalno poskupjelo

11.03.2024 u 10:37

Bionic
Reading

Više cijene ulaznica Louvreu bi trebale priskrbiti dodatnih 44 milijuna eura, s obzirom na to da se u vrijeme Igara u francuskoj metropoli očekuje čak 15 milijuna gostiju

Nakon što je Louvre početkom godine povisio cijene ulaznica za gotovo 30 posto, njegov primjer slijede i ostali muzeji u francuskoj metropoli, spremivši se tako za Olimpijske igre koje će se tamo održati za nekoliko mjeseci. Vijest je prenio portal RTV Slovenije.

U pariškom Louvreu, koji se smatra najposjećenijim muzejem na svijetu, cijena ulaznice skočila je sa 17 na 22 eura, što je bilo prvo poskupljenje u sedam godina. Primjer slijede i ostali muzeji: Piccasov muzej poskupio je za jedan euro, Versailles za jedan i pol euro, a Rodinov muzej za dva eura. Kritičari se slažu da je to utjecaj Olimpijskih igara, s obzirom na to da se u tom periodu očekuje 15 milijuna posjetitelja.

S druge strane, iz Louvrea su poručili da je to bilo nužno jer su troškovi održavanja, prvenstveno oni vezani uz potrošnju energije, u protekle dvije godine skočili za čak 88 posto.

Također se spekulira da je Louvre pod pritiskom financirati niz projekata vezanih uz Olimpijske igre, uključujući novi ulaz, što je država odbila financirati iz proračuna za kulturu, ostavivši simbol Pariza na cjedilu.

Više pročitajte na portalu RTV Slovenije.