SA(N)JAM KNJIGE

Mirku Kovaču Kiklop za životno djelo

26.10.2012 u 14:57

Bionic
Reading

U Knjižnici Bogdan Ogrizović 26. listopada u podne održana je press-konferencija na kojoj se govorilo o ovogodišnjem procesu biranja dobitnika knjižne nagrade Kiklop, koja se dodjeljuje u sklopu Pulskog sajma knjiga. Otkriveno je i da je dobitnik Kiklopa za životno djelo pisac Mirko Kovač

Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop - u sastavu Bruno Kragić (predsjednik), Seid Serdarević, Miroslava Vučić, Zoran Simić, Mišo Nejašmić, Kruno Lokotar i Tea Grujić – odlučio je kako će ove godine za životno djelo biti nagrađen veliki pisac Mirko Kovač. Razloga za tome ima više nego dovoljno, a neke od njih je sažeo i Upravni odbor u svojem obrazloženju, koje je pročitao Bruno Kragić: 'Kovačevo cjelokupno djelo, ponajprije romani, polazeći od lokalnih tema, redovito dosežu univerzalno značenje, a sam je Kovač, poetičkom podlogom opusa te vlastitim, moralno i književno uvjetovanim izborom nezanemariv dio hrvatske kulture.' Prethodno su za životno djelo u Puli nagrađeni Aleksandar Flaker,Slavko Goldstein i Predrag Matvejević

No ako je već poznat ovogodišnji dobitnik Kiklopa za životno djelo, još uvijek traje glasanje za nagrade u ostalih dvanaest kategorija, među kojima su prozno djelo godine, urednik/ica godine, knjiga za djecu i mladež, debitantska knjiga godine i ostale. Kako je istaknula tajnica Pulskog sajma knjiga Slavica Ćurković, u nominacijski proces su ušle knjige objavljene od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza ove godine, a u prvom krugu glasanja je sudjelovalo 302 glasača. Glasačko tijelo za nagradu Kiklop inače čine profesionalci iz svijeta knjiga i izdavaštva – pisci, kritičari, urednici, prevoditelji, novinari, bibliotekari. Drugi krug glasanja slijedi idući tjedan, dodjela nagrade je zakazana za 9. prosinca, a svečanost koja se održava u Arheološkom muzeju Istre režirat će Mauricio Ferlin. Ove godine je najviše prijava bilo u kategoriji prijevod godine, čak njih 26, dok je samo jedna manje bila u kategorijama knjiga inozemnog autora/ice i prozno djelo godine.

Među onima koji su ove godine u natjecanju za Kiklopa nalaze se brojni poznati književni autori i autorice te urednici: Ludwig Bauer, Ivana Simić Bodrožić, Mani Gotovac, Olja Savičević Ivančević, Kristijan Vujičić, Sanja Pilić, Silvija Šesto, Irena Lukšić, Viktor Žmegač i mnogi drugi.

Kiklop će biti dodijeljen na završetku ovogodišnjeg Pulskog sajma knjiga, koji ove godine 'slavi punoljetstvo', kako je istaknula njegova direktorica i osnivačica Magdalena Vodopija. Sa(n)jam knjige se ove godine održava 18. put, i to od 30. studenoga do 9. prosinca, a obrađivat će ponajviše temu Mediterana.