PILOT IDUĆE GODINE

Ministrica nakladnicima predstavila novi model otkupa knjiga za narodne knjižnice

11.12.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek 10. prosinca u zagrebačkom Muzeju Mimara sastala se s nakladničkom zajednicom i predstavila novi model otkupa knjiga za narodne knjižnice prema kojem bi Ministarstvo uplaćivalo sredstva direktno knjižnicama, a one bi potom samostalno kupovale knjige te o tome izvještavale Ministarstvo

Dosadašnji model otkupa knjiga za narodne knjižnice zadnjih 20 godina funkcionirao je tako da je Ministarstvo kulture definiralo kategorije otkupa te u dogovoru s narodnim knjižnicama formiralo popise knjižnica kojima se šalju knjige. Nakladnici su, s druge strane, tijekom godine putem Javnog poziva Ministarstva kontinuirano prijavljivali svoje knjige za otkup, koje je pak vrednovalo Kulturno vijeće za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost te ministrici predlagalo otkup pojedinih naslova u određenom broju primjeraka. Odabrane knjige nakladnici bi dostavili narodnim knjižnicama, a Ministarstvu bi poslali dokaz o njihovoj otpremi i račun na osnovi kojega bi im Ministarstvo prebacilo sredstva.

Novi model otkupa knjiga za narodne knjižnice kao glavnu promjenu predviđa to da Ministarstvo uplaćuje sredstva direktno narodnim knjižnicama te da one potom, po preporuci Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, samostalno kupuju knjige i o tome izvještavaju Ministarstvo, pojasnila je ministrica na sastanku s nakladnicima 10. prosinca, nakon što je početkom studenog o ovome razgovarala i s predstavnicima narodnih knjižnica.

  • +35
Nina Obuljen Koržinek Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Na taj bi se način intenzivirala komunikacija između narodnih knjižnica kao kupaca knjiga, što su one i dosad bile raspolažući sredstvima koja im je Ministarstvo kulture svake godine odobravalo za nabavu knjižne i neknjižne građe, te nakladnika, odnosno eventualno distributera i knjižara kao dobavljača', rekla je Obuljen Koržinek.

Svjesna je, dodaje, da će provedba ovog modela zahtijevati više angažmana i narodnih knjižnica i nakladnika jer će se naručivanje i plaćanje odvijati izravno između tih dvaju dionika.

'Ministarstvo kulture neće se miješati u politiku određivanja cijena knjiga po kojima će narodne knjižnice nabavljati knjige, što je velika razlika u odnosu na dosadašnji model, prema kojem je Ministarstvo bilo jedino koje je kupovalo knjige od nakladnika po punoj maloprodajnoj cijeni istaknutoj na poleđini knjige sukladno još uvijek važećem Sporazumu o jedinstvenoj cijeni knjige', poručila je ministrica.

Nakladnicima je na sastanku uputila i poziv da do 20. prosinca mailom pošalju komentare za poboljšanje predloženog novog modela koji bi se kao pilot trebao provoditi 2019. Više o njemu doznajte u prezentaciji Ministarstva kulture.