RASPRAVA O PRORAČUNU

Ministrica: U kulturi u posljednje dvije godine imamo stalna povećanja

09.11.2018 u 14:10

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je u petak prije sjednice Vlade da u kulturi, u okviru cjelovitog proračuna, u posljednje dvije godine imaju stalna povećanja koja će se nastojati podijeliti ravnomjerno, a pritom je istaknula da će se najviše ulagati u stvaralaštvo

'Kultura je prošla očekivano dobro u okviru cjelovitog proračuna, stalno imamo povećanja kroz ove dvije godine. Najviše ćemo ulagati u stvaralaštvo, ali velik je trošak prijestolnice europske kulture te završetak započetih investicija', kazala je Obuljen Koržinek.

Dodala je da se ta povećanja nastoji uložiti ravnomjerno i regionalno i po područjima.

Obuljen Koržinek naglašava da se ne treba gledati samo izvorni proračun jer najveći broj ministarstava povlači sredstva iz EU-a. Istaknula je kako je cilj da i u izvornim proračunskim sredstvima i u povlačenju sredstava iz EU-a kultura ima povećanja.

'U našem slučaju to je kroz ove dvije godine sad već oko 150 milijuna kuna, dakle i više od 80-90 milijuna kuna kroz izvorna sredstva i gotovo 100 milijuna kuna kroz sredstva EU fondova. Mislim da to treba gledati cjelovito', poručila je ministrica kulture.