ODLUKA JE PALA

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek imenovala kulturna vijeća

24.05.2017 u 10:33

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture pod vodstvom Nine Obuljen Koržinek imenovalo je nova kulturna vijeća nakon što su sredinom travnja raspuštena ona koja je imenovao njezin prethodnik Zlatko Hasanbegović. Donosimo imena novih članova vijeća koja predlažu programe javnih potreba u kulturi, za koja se sredstva osiguravaju iz državnog proračuna

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek donijela je odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća: Vijeća za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti, Vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti, Vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, Vijeća za vizualne umjetnosti, Vijeća za inovativne umjetničke i kulturne prakse i Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju te odluke o imenovanju članova povjerenstava: Povjerenstva za dječju knjigu, Povjerenstva za suvremeni ples i pokret te Povjerenstva za rock glazbu i klupske programe, objavljeno je na službenim stranicama Ministarstva kulture.

U Vijeću za inovativne umjetničke i kulturne prakse sada se nalazi Mario Kikaš, publicist i aktivist Baze za radničku inicijativu i demokraciju (BRID), kao i vizualna umjetnica Ana Hušman, cijenjena na zagrebačkoj izvaninstitucionalnoj kulturnoj sceni. Uz njih su u ovom kulturnom vijeću još Veljko Popović, Martina Munivrana i Petar Ćurić.

Novi članovi Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost su dr. sc. Ivica Matičević, Katica Matković Mikulčić, akademik Krešimir Nemec, poznati pisac Kristian Novak (inače dobitnik književne nagrade roman@tportal.hr za svoj hit-roman ‘Črna mati zemla’) te prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje.

U Kulturno vijeće za vizualne umjetnosti imenovani su kustosica Branka Benčić, slikar Tomislav Buntak, dr. sc. Irena Kraševac, Viktor Popović i Valentina Radoš, dok su za glazbu i glazbeno-scenske umjetnosti sada zaduženi dr. sc. Hana Breko Kustura, Dalibor Cikojević, Neven Frangeš, Marija Grazio i Tamara Jurkić Sviben.

Članovi Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti odlukom ministrice kulture postali su glumac Goran Grgić, ravnatelj virovitičkog kazališta Miran Hajoš, dramaturg i profesor na ADU Darko Lukić, glumica Perica Martinović, koja je i predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, te osječka kulturna radnica Jasminka Mesarić.

Članovi Kulturnog vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju postali su Vlasta Gracin, Goranka Horjan, Ante Knešaurek, Petra Ljevak i Željka Turčinović, dok su u Stručno povjerenstvo za suvremeni ples i pokret imenovani poznati plesač i koreograf Matija Ferlin te Andreja Jeličić i Ksenija Zec. U Stručno povjerenstvo za rock glazbu i klupske programe za 2018. godinu imenovani su Dražen Baljak, producent Nikša Bratoš i glazbeni novinar Zoran Stajčić, a dječjim knjigama će se baviti Marijana Hameršak, Ranka Javor i Dubravka Zima.

Kako su poručili iz Ministarstva kulture, ‘za članove Vijeća imenuju se kulturni djelatnici i umjetnici te drugi stručnjaci koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema vezanih uz utvrđivanje i provedbu kulturne politike mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva radi kojih je Vijeće osnovano’.

Podsjećamo, ministrica kulture Obuljen Koržinek raspustila je u travnju prethodna kulturna vijeća s objašnjenjem da je odluke o imenovanju članova kulturnih vijeća njezin prethodnik Hasanbegović donio 4. srpnja 2016., nakon što je Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje Vladi Republike Hrvatske u cjelini 16. lipnja. 'Podsjećamo da je Zakonom o Vladi Republike Hrvatske propisano da, ako Hrvatski sabor prihvati ostavku predsjednika Vlade, Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade. Nadalje, propisano je da od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti. Iznimno, Vlada može, u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela, imenovati vršitelja dužnosti', poručili su tada iz Ministarstva kulture za tportal.

Hasanbegović je taj potez Obuljen Koržinek pak nazvao ‘protuzakonitim’ te dodao kako to što je ‘HDZ-ova ministrica poništila odluku HDZ-ova ministra u prethodnoj Vladi’ tumači ‘kao vrstu revanšizma’.