ROMAN@TPORTAL.HR

Kristian Novak dobitnik je književne nagrade tportala

31.10.2014 u 10:19

  • +22

Dodjela književne nagrade roman@tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Roman 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka žiri tportalove književne nagrade proglasio je najboljim u konkurenciji od 49 naslova pristiglih na ovogodišnji natječaj roman@tportal.hr

Na svečanom proglašenju dobitnika tportalove književne nagrade roman@tportal.hr u Dvorani Müller kina Europa u Zagrebu Kristian Novak nagrađen je za svoj roman 'Črna mati zemla'. Novak je za knjigu 'Črna mati zemla', uz odgovarajuću plaketu, dobio novčanu nagradu u iznosu od 50 tisuća kuna.

Dobitniku je nagradu uručila glavna urednica tportala Đurđica Klancir koja je u svom govoru istaknula da je tportal jedan od rijetkih medija opće praske koji uz biznis i politiku veliku važnost daje kulturi.

'Tportal želi slaviti snagu napisane riječi, ali i kroz rubriku kultura svake godine iznova napraviti svojevrsnu rekapitulaciju godišnje domaće produkcije romana i naglasiti što će ostati od te godine napisanog za buduće generacije', istaknula je Klancir.

Svečanosti je prisustvovao i Davor Tomašković, predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma. 'Ponosni smo na ovaj projekt, podržavamo kulturu, nastavit ćemo i dalje podržavati ovakve događaje', rekao je Tomašković.

Na ovogodišnji natječaj roman@tportal.hr pristiglo je 49 prijava, među kojima je stručni žiri u sastavu Katarina Luketić, Jadranka Pintarić (predsjednica) i Miroslav Mićanović odabrao pet finalista.

Uz Novakov nagrađeni roman, u finalu su bili 'Povratak Filipa Latinovića' Borisa Perića, 'Stanje sumraka' Sibile Petlevski, 'Hakirana Kiti' Andree Pisac i 'Umjetne suze' Milka Valenta.

Finalisti književne nagrade roman@tportal.hr

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić spomenula je Susan Sontag koja je jednom je rekla da književne nagrade stvaraju neugodne situacije: 'Žiri ne može biti siguran da će odluka potrajati pošto sud vrijednosti dolazi s vremenom. Zato što radimo u jednom trenutku ovakve nagrade imaju smisla, dajemo podršku piscima, a čitatelji moraju vjerovati da ono što u knjigama dobivamo ne možemo dobiti ni na koji drugi način. Ako iz nas izvučete tugu ili sreću koju smo osjetili prilikom čitanja, onda od nas neće ostati ništa. Stoga čestitam svim finalistima, urednicima i tportalu na nagradi.'
U obrazloženju žirija ističe se kako je želja članova/ica svake godine bila otkriti nekog novog književnog autora ili autoricu te da su u prijavljenim romanima tražili 'svježinu i začudnost, istančanost u detaljima i stilsko-jezične izazove u kojima čitamo autorski strastven napor namjesto 'lakoće' ispisivanja rečenica'.

To su pronašli u romanu 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka, djelomično pisanog i međimurskim dijalektom, na što je žiri u svojem obrazloženju također ukazao: 'Kak god da se zeme, ovu knigu ne bude zela črna mati zemla. Vrnula nam je veru da se vsi moremo razmeti, od severa do juga. Vrgnuti v stran se kaj ni vredno spomena i dumati kak nam je svima u nevoli jednak: če smo z sela, budu nas v kalup deli ili z nas vraga sterali; če smo z grada, budemo se vtopili bezimeni ili došli na svoju cenu. Dogajanje v kojem jeden cepec išče sebe razmeli smo kak da nam se širša slika kaže: kam god bežal, od sebe pobeči ne moreš. A lažlifcof je i tak preveč na svetu.'

'Ovo je velika stvar za mene, pomoći će da karijera živi i velika čast mi je bila što sam bio u polufinalu s velikim autorima', rekao je pobjednik.

Na svečanosti dodjele jednom od finalista, Milku Valentu, je pozlilo, no prema informacijama dobivenih od njegovog izdavača, ubrzo se oporavio.

Kristian Novak rođen je 1979. u Baden-Badenu u Njemačkoj. Osnovnu je školu pohađao u Sv. Martinu na Muri, a opću gimnaziju u Čakovcu. Godine 1998. upisuje diplomski dvopredmetni studij hrvatskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je diplomirao 2005. Doktorski rad pod naslovom 'Rekonstrukcija jezičnih biografija pripadnika ilirskoga pokreta. Prilog povijesnoj sociolingvistici hrvatsko-njemačkih jezičnih dodira' obranio je u ožujku 2011. godine.

Tijekom diplomskog i poslijediplomskog studija (1998-2009) bio je kategorizirani vrhunski sportaš Hrvatskoga olimpijskog odbora i standardni reprezentativac Republike Hrvatske u karateu te osvajač niza svjetskih i europskih odličja u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Godine 2005. objavio je roman 'Obješeni', u izdanju Biblioteke Insula, koja uz potporu Grada Čakovca okuplja kvalitetne međimurske autore.

Roman 'Črna mati zemla' izašao mu je 2013. u izdanju zagrebačkog Algoritma.

Nagrada roman@tportal.hr dodijeljena je sedmu godinu zaredom. Lani je najboljim romanom proglašen 'Budi Hamlet, pane Hamlete' Tahira Mujičića, a ranije nagrade dodijeljene su romanima 'Sanjao sam slonove' Ivice Đikića, 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević, 'Vrijeme laži' Sibile Petlevski, 'Tri' Drage Glamuzine i 'Anastazija' Dalibora Šimprage.