posljedice potresa

Ministarstvo kulture procjenjuje štetu: Oštećen toranj katedrale, strop crkve u Remetama, Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj, crkva u Čučerju te Župa Svih Svetih u Sesvetama

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 22.03.2020 12:37
  • Objavljeno 22.03.2020 u 12:08
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Ministarstvo kulture poslalo je priopćenje vezano uz današnji potres koji je doveo do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj baštini kako na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima tako i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba

'Niz potresa uzdrmao je Zagreb i sjeverozapadni dio Hrvatske u nedjelju ujutro. Ovakav niz izrazito jakih podrhtavanja doveo je do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini kako na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima tako i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba', stoji u obavijesti Ministarstva kulture.

Prema prvim informacijama, s terena u potresu koji je jutros zatresao Zagreb oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio stropa svetišta. Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj, gdje se urušio strop, a u podrhtavanju tla oštećena je i crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije, ali i Župa Svih Svetih u Sesvetama, navodi se.

  • +3

Zagreb: Oštećenja na Gornjem gradu nakon potresa

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Ministarstvo kulture će u suradnji sa stručnjacima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, ali i stručnjacima iz svih drugih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva kulture koordinirati pregled stanja i stupanj oštećenja kako na području Grada Zagreba tako i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana ovim nizom potresa. Procjena će se vršiti temeljem preporuka i smjernica koje će se uskladiti i s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i preventivnim mjerama djelovanja protiv COVID-a19', a sve u cilju zaštite života i zdravlja ljudi', najavili su iz Ministarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!