POTPORA ZA 80 PROGRAMA

Ministarstvo kulture objavilo rezultate poziva za poticanje vizualnih umjetnika

26.09.2020 u 15:29

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija objavilo je rezultate Javnog poziva za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. kojim je osigurana potpora u ukupnom iznosu od 1.050.000 kuna za 80 programa

Na javni poziv ukupno je pristiglo 128 prijava vizualnih umjetnika, izvijestili su iz Ministarstva kulture i na svojim web stranicama objavili cjeloviti popis s potporom od najmanje 5.500 kuna do 60.000.

S obzirom na broj i kvalitetu pristiglih prijedloga te prethodno osigurana sredstva za programe poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika, donesena je odluka o financiranju kojom je povećan broj potpora u kategoriji Potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti u kojoj je ukupno dodijeljeno 50 potpora u iznosu od 885.000 kuna. Imajući u vidu okolnosti uvjetovane pandemijom koronavirusa, pozivom se nastojao osigurati kontinuitet vizualnog stvaralaštva te dati poticaj vizualnim umjetnicima za daljnji rad, ističe Ministarstvo kulture u priopćenju.

U kategoriji Poticaj umjetnicima za realizaciju samostalne izložbe potpora je dodijeljena svim prijaviteljima koji su ispunili uvjete javnog poziva te je u istoj dodijeljeno ukupno 30 potpora u iznosu 165.000 kuna. Ova kategorija prvi je puta uvedena u ovogodišnji Javni poziv kako bi se, dodjelom poticaja vizualnim umjetnicima za prethodno dogovorenu samostalnu izložbu ili projekt, još jednom naglasila važnost vrednovanja i honoriranja umjetničkog rada.

Ministarstvo kulture izvijestilo je da će korisnicima odobrenih programa od 24. siječnja početi slati ugovore prema odgovornoj osobi koja je navedena u prijavnici odobrenog programa na osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građanin. 

Potporom programima poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2020. Ministarstvo kulture i medija želi istaknuti značenje procesa promišljanja usmjerenog na individualni kreativni razvoj, a njime se također uspostavljaju uvjeti cjelovitog i kontinuiranog profesionalnog djelovanja vizualnih umjetnika.

Programe poticanja stvaralaštva vizualnih umjetnika prijavljene na Javni poziv razmatralo je Stručno povjerenstvo za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u sastavu: Lada Bošnjak Velagić, Valentina Radoš i Marko Tadić.