JAVNE POTREBE

Ministarstvo kulture financirat će trogodišnje programe

02.07.2012 u 13:31

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture objavilo je Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2013. Za razliku od prethodnih, ove godine za sredstva mogu aplicirati i višegodišnji programi

U Ministarstvu kulture održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen natječaj za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2013. godinu.

Ministarstvo će dodjeljivati sredstva za javne potrebe u kulturi, a to su djelatnosti u kulturi, aktivnosti, manifestacije i projekti u kulturi od interesa za Republiku Hrvatsku.

Takvima će se smatrati projekti koji hrvatsku kulturu stavljaju u europski kontekst, promiču interkulturni dijalog, razvoj civilnog društva, koji su stručno utemeljeni, visoke razine kvalitete, ekonomični, profilirani u odnosu na osnovnu djelatnost organizatora te oni koji se odvijaju kontinuirano.

Pravo podnošenja prijava imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi na području Hrvatske, građani i udruge te jedince lokalne i područne samouprave.

'Projekti se mogu prijaviti do 1. rujna, a ovogodišnji natječaj raspisan je s dvije velike izmjene', istaknula je na konferenciji za novinare ministrica Andrea Zlatar Violić.

Prva je to što mogućnost prijavljivanja ove godine imaju i trogodišnji projekti, kazala je Zlatar Violić, dodavši kako je financiranje takvih projekata praksa zemalja Europske Unije.

Trogodišnji projekti Ministarstvu će omogućiti evaluaciju što je, smatra Violić Zlatar, velika prednost u usporedbi s jednogodišnjim konceptima.

Druga je izmjena u odnosu na prošle godine to što svi prijavljeni projekti moraju bit predani s razrađenim strateškim planom. Bez strateškog plana mogu biti prijavljeni samo jednokratni projekti.

Kako je još uvijek veliki broj onih koji ne raspolažu znanjima za sastavljanje strateškog plana paralelno s novim sustavom održane su i bit će održavane i u budućnosti, edukativne radionice.

Iz financijskih sredstava koja se vode kao programska za trogodišnje programe bit će izdvojena oko trećina ukupnog iznosa, kazala je Andrea Zlatar Violić.

Natječaj traje do 1. rujna. Više informacija dostupno je na stranicama Ministarstva.