USLIJED PANDEMIJE

Ministarstvo kulture dodijelilo potpore samostalnim umjetnicima za ožujak

27.04.2020 u 15:38

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture provelo je evaluaciju i objavilo popis pozitivno ocijenjenih zahtjeva za potporu samostalnim umjetnicima uslijed epidemije koronavirusa za mjesec ožujak 2020.

Ministarstvo kulture provelo je evaluaciju pristiglih zahtjeva samostalnih umjetnika zaključno s 15. travnja 2020. i donijelo popis pozitivno ocijenjenih zahtjeva za dodjelu potpore za mjesec ožujak 2020. godine, priopćeno je iz MK.

Pozitivno su ocjenjeni zahtjevi umjetnika koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske, a koji su dokazali minimalno jedan kriterij o utjecaju epidemije koronavirusa na obavljanje umjetničke djelatnosti te koji nisu ostvarili pravo na potporu temeljem neke druge mjere Vlade RH, ističe se u priopćenju

Potpore kao mjera pomoći uslijed epidemije koronavirusa zbog koje je umjetniku onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti isplatit će se na IBAN žiroračuna umjetnika naveden u zahtjevu do 30. travnja 2020.

Za potpore koje obuhvaćaju razdoblje od 16. travnja do 15. svibnja i od 16. svibnja do 15. lipnja donijet će se nove odluke, zavisno o mogućnostima i priljevu sredstava iz državnog proračuna. Za navedena razdoblja nije potrebno ponovno podnositi nove zahtjeve već će se odluke donositi na temelju već podnesenog zahtjeva.

Ova mjera Ministarstva kulture komplementarna je mjeri Vlade RH koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prilikom vrednovanja uzeo se u obzir ukupan prihod odnosno dohodak u protekloj godini kako bi se mogli primijeniti kriteriji o utjecaju epidemije na obavljanje djelatnosti i gubitak prihoda koji su se ranije ostvarivali.

Minimalni iznos za ostvarivanje prava na potporu je ukupan primitak/dohodak od 1.625 kuna u 2019. godini (u obzir je uzet veći iskazani iznos).

  • Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini manji od 19,5 tisuća kuna ostvarili su potporu od 1.625 kuna.
  • Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini u iznosu od 1.625 – 3.249 kuna ostvarili su jednu potporu od 1.625 kuna.
  • Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak od 3.250 – 4.874 kuna ostvarili su pravo na dvije potpore, dok su oni s prihodom/dohotkom iznad 4.875 kuna ostvarili pravo na tri potpore.
  • Umjetnici čiji je ukupan prihod/dohodak u 2019. godini veći od 19,5 tisuća kuna ostvarili su potporu od 3.250 kuna te se kvalificirali za potporu i u naredna dva razdoblja.

Obavijest o pozitivno ocijenjenom zahtjevu umjetnici će primiti na svoj e-mail naveden u zahtjevu kao i u svoj osobni korisnički pretinac u sustavu e-građanin.