ZA 139 PROGRAMA

Ministarstvo: 8,5 milijuna kuna poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama

31.07.2020 u 12:00

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija osiguralo je poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama sredstva za 139 programa, u ukupnom iznosu od 8.497.150 kuna temeljem Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama.

Na Javni poziv koji je bio usmjeren za poticanje aktivnosti i prilagodbu poslovnih modela proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja gospodarskih subjekata u okolnostima epidemije COVID-19 pristigle su ukupno 343 prijave, priopćilo je u petak Ministarstvo.

Iznos dodijeljenih sredstava povećan je za pola milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnji ukupni iznos, čime je Ministarstvo odgovorilo na povećani broj prijava i ukupno traženih sredstava te nastojalo u novonastalim okolnostima omogućiti poduzetnicima u kulturi daljnju proizvodnju i distribuciju, a publici povećati dostupnost i pristup kulturno-umjetničkim sadržajima, ističe se u priopćenju.

Kroz ovogodišnju dodjelu nepovratne potpore Ministarstvo je nastojalo osnažiti i osigurati likvidnost poduzetnika u kulturi kako bi se ublažio negativan utjecaj novonastale situacije na njihovo poslovanje.

Pozivom su obuhvaćeni poduzetnici u područjima izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualnih umjetnosti te audiovizualnih djelatnosti.

Po 350 tisuća kuna, što je najveći dodijeljeni iznos, dobili su CineCro za program jačanja kapaciteta za snimanja u uvjetima COVID-19 te Digitalna Avantura za program Reboot Online Games Week i Croatain Game Awards.

Predlagatelju Audio Store Transonica dodijeljeno je 250 tisuća kuna za drugu razvojnu fazu programa book & zvook, a 190 tisuća kuna odobreno je Discoveryju za program Filmspot.

Po 180 tisuća kuna dobili su nakladnik Fraktura za Klub čitatelja u online i stvarnom svijetu te knjižarski lanac Hoću knjigu za program 2020.

Po 150 tisuća kuna dobili su Izvan fokusa za pokretanje audio produkcije i mrežne platforme, Pozitivni ritam za online koncert, Sabmarine za program Kultura prilagodbe te Sedmi kontinent produkcija za Portal www.vrtisvoj.film.

Klap produkciji dodijeljeno je 140 tisuća kuna za opremanje studija industrijskim robotom, nakladničkoj kući V.B.Z. 120 tisuća za zapošljavanje i uvođenje novih tehnologija, promidžbu, opremanje i nabavu opreme zbog Covida-19, a nakladniku Znanje 110 tisuća za očuvanje knjižarskoga lanca i nadogradnju internetske knjižare u novonastalim uvjetima.

Po 100 tisuća kuna dodijeljeno je Gamechuku za Trip the Ark Fantastic, Intercoroni za uspostavu samostalnog animacijskog studija, kazališnoj družini Play drama za audiovizualnu nadogradnju kazališne predstave 'Dijete našeg vremena' te kazalištu Hotel Bulić za ulaganje u razvoj organizacije.

Isti iznos dobili su i MBR kolektiv za edukacijsko-multimedijalna platforma Brokenships, Svevid za razvoj poslovanja platforme Svevid, Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival za internetsku platformu za promociju hrvatskog filma croatian.film te Vladimir Bogdanić za ubrzavanje produkcijskog procesa izrade video igara.

Ostalim predlagateljima odobreni su iznosi u rasponu od 30 do 85 tisuća kuna.