KUL-T-URIST 2010.

Milenković i Karamazov u Splitu, 'Oluja' na Brijunima

01.06.2010 u 14:59

Bionic
Reading

T-Com šestu godinu zaredom realizira svoj kulturni projekt KulTurist koji ove godine okuplja pet renomiranih filmskih i kazališnih manifestacija: Pula film festival, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, ZagrebDox i Vukovar film festival, s bogatim kulturnim programom

Šestu godinu zaredom T-Com će realizirati svoj projekt KulTurist kojim pruža potporu brojnim glazbenim, filmskim i kazališnim manifestacijama, u želji za populariziranjem kulturnih događanja i povećanjem ulaganja u kulturu. Ravnatelji festivala okupili su se u prostoru MSU-a kako bi ukratko predstavili svoje ovogodišnje programe.

56. Splitsko ljeto

'Splitsko ljeto pripada najstarijim i najznačajnijim kazališnim festivalima, a profiliranost i etabliranost ne priječi mu dodir s vremenom. Ove godine ponudit će ambiciozni program koji će visokim umjetničkim dometima predstava, koncerata i izložbi, nastupima renomiranih izvođača i ansambala još jednom potvrditi svoje mjesto na europskom kulturnom zemljovidu', u uvodu je istaknuo ravnatelj Milan Štrljić.

Ovogodišnje Splitsko ljeto trajat će od 14. srpnja do 14. kolovoza, a na programu su tri opere: Verdijev 'Otello' s Valentinom Fijačko i ruskim prvakom Boljšoj teatra Badrijem Maisuradzeom, te domaći klasici, Gotovčev 'Ero s onoga svijeta' i Tijardovićev 'Spli'ski akvarel'.

Dramski program rasprostrt će se vremenskom lentom od renesanse i Rabelaisea, klasicizma i Goldonijevih 'Ribarskih svađa', preko Borgesa, do suvremenih tekstova poput Mesarićeve 'Garaže' u izvedba ZKM-a. Od inozemnih kazališta u Split stiže poljski Teatr Ósmego Dnia iz Poznanja s predstavom 'Arka'.

Vrlo jak bit će glazbeni dio programa sa Stefanom Milenkovićem i Edinom Karamazovim, zatim Monikom Leskovar, već spomenutom Valentinom Fijačko i Tomislavom Mužekom, te triom Mate Matišića.

Veza između Splitskog ljeta i Pula film festivala je, osim KulTurista, filmski program. Naime, dobitnici s Pule bit će izvedeni i u Splitu.

57. Pula film festival

Zlatko Vidačković

Pula film festival traje od 10. do 24. srpnja, a ove godine slavi 10. obljetnicu internacionalizacije s nekoliko hrvatskih premijera. Najzanimljiviji naslovi su 'Imaginarij doktora Parnassusa' pajtonovca Terryja Gilliama u kojemu je svoju posljednju ulogu ostvario pokojni Heath Ledger, zatim 'Vojvotkinja' s Keirom Knightley, Ralphom Fiennesom i Charlotte Rampling i njemački film 'Transfer' hrvatskog redatelja Damira Lukačevića. Domaći program bit će objavljen naknadno.

Gotovo već tradicionalno, kako je istaknuo umjetnički ravnatelj festivala Zlatko Vidačković, Pulu i susjedne Brijune povezat će ulyssesovac Rade Šerbedžija, koji će i ove godine glumiti u jednom filmu u Puli. Riječ je o prvijencu redatelja Danila Šerbedžije, '72 dana', u kojemu uz oca Radu glumi Dragan Nikolić.

Kazalište Ulysses

Preko filma do Malog Brijuna. Kazalište Ulysses ove godine plovi istarskim vodama po jubilarni deseti put, a zaokruženu brojku proslavit će velikim koncertom u pulskoj Areni. 

'Za teatar stvoren od različitih ljudi i energija, to je velika obljetnica. Cijelu priču započeli smo s 'Kraljem Learom', kojega igramo već deset godina, a koncertna svečanost bit će naša zahvala publici', istaknuo je osnivač kazališta Rade Šerbedžija

Koncert će se održati 10. srpnja u Areni, a 'nastupit će glazbenici i prijatelji Ulyssesa koji su u ovih deset godina bili sudionici naših projekata', istaknuo je Šerbedžija. Među ostalima, u Areni će zapjevati Josipa Lisac, Đorđe Balašević, Kemal Monteno, Saša Lošić, Livio Morosin, Putokazi, Darko Rundek, Zlatko Vitez, Rade Šerbedžija i njegove tri kćeri.

Po pitanju kazališnih dasaka, bit će tu tri reprize, 'Don Juan', 'Pijane noći 1918.' i 'Kralj Lear', gostovanje Kamernog teatra s Mihanovićevom predstavom 'Žaba' i jedna premijera, a riječ je o Shakespeareovoj 'Oluji'.

ZagrebDox

Jedini festival koji nije najavio svoj program već ga je rezimirao je najveći hrvatski festival dokumentarnog filma, ZagrebDox, koji Zagreb u centar dokumentaraca pretvara u veljači.

Nenad Puhovski

'Od svih prisutnih ovdje, ja sam najsretniji jer je festival iza nas', istaknuo je uvodno Nenad Puhovski, ukratko naznačivši glavne pomake ovogodišnjeg festivala u odnosu na prethodne. A bilo ih je dosta, kao što smo već pisali. Ponajveći pomak je bilo preseljenje u Movieplex, što je Puhovski ocijenio uspješnim, a tu su i susreti hrvatskih i regionalnih autora s publikom i novi programi.

Što se tiče sljedećeg ZagrebDoxa, koji će se održati od 27. veljače do 6. ožujka 2011. godine, Puhovski je najavio retrospektivu hrvatskih ratnih dokumentaraca snimljenih u vrijeme rata, potom retrospektivu mondo filmova, dokumentaraca iz 1970-ih godina koji su preteča šokumentaraca i program filmova koji su na najbolji način spojili komercijalnost sa socijalnom sviješću.

4. Vukovar film festival

Najmlađi događaj u cijelom društvu održat će se od 25. do 29. kolovoza, a najavio ga je direktor festivala Igor Rakonić. 'Jedini hrvatski festival na vodi zadržava svoje zanimljive lokacije – dunavski šlep i muzej Ružićkinu kuću. Također, širimo se na dvoranu Borovo', rekao je Rakonić, najavivši program, vezan uz filmsko stvaralaštvo podunavskih zemalja.

'Vrlo živa filmska podunavska scena ove godine bit će zastupljena s ponajboljim naslovima, uključujući prvonagrađene s Berlinskog filmskog festivala, dobitnika Zlatnog medvjeda, njemačko-turski film 'Med' te dobitnika Srebrnog medvjeda, rumunjski film 'Ako želim fućkati, fućkat ću'.

Rakonić je najavio i TV sajam, koji će televizijske kuće pokušati okrenuti programu susjeda.