otkrio je i što on voli čitati

Milanović na Interliberu: Opasni su oni koji su pročitali samo jednu knjigu

10.11.2022 u 09:36

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je u srijedu međunarodni sajam knjiga Interliber te je nakon obilaska štandova kazao kako čitanje predstavlja potragu za istinom i objektivnošću, a opasnima smatra one koji su pročitali samo jednu knjigu

Čita, kazao je, svakodnevno "ali sve manje ukoričene knjige, već knjige u elektroničkom formatu".

''Poslovica kaže da se treba čuvati čovjeka koji je pročitao jednu knjigu. Onaj koji ima za preporučiti samo jednu knjigu je opasan ili je dogmatik ili zaista nije pročitao više od jedne knjige'', rekao je.

Milanović stoga nije htio preporučiti nijednu knjigu, dodavši da one predstavljaju ''potragu za istinom i objektivnošću''

''Puno je knjiga koje sam platio i krenuo čitati, da bih vrlo brzo shvatio da sam bacio 30 funti, što nije malo. Ne radi se o tome da su te knjige bili plagijati, ali nisu dale ništa novo'', izjavio je predsjednik.

  • +8
Predsjednik Zoran Milanović obišao sajam knjiga Interliber Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov

Knjige koje najviše voli čitati, kaže, spadaju pod literaturu uže specijalnosti, a to su djela iz područja povijesti, filozofije, politologije i sl.

''Čitam ono što čita jako mali broj ljudi, čak i među onima koji govore o tim temama. Imate u našem javnom prostoru neopisive šarlatane koji govore o stvarima koje ne poznaju, tu smo jako deficitarni'', ocijenio je Milanović.

Od romana koje je čitao ove godine izdvojio je ''Travničku kroniku'' Ive Andrića, dva romana Vladana Desnice - ''Proljeća Ivana Galeba'' i ''Zimsko ljetovanje'' te ''Zločin i kaznu'' Fjodora Dostojevskog.

''Čitao sam tekstove koje davno nisam. Premlad sam čitao stvari koje nisam razumio. Razočaran sam Zločinom i kaznom, nije mi jasno što sam vidio u toj knjizi kada sam imao 18 godina'', kazao je predsjednik Milanović novinarima nakon posjeta Interliberu.