književne preporuke

Veliki vodič kroz Interliber: Izdvojili smo domaće i strane naslove za kojima vrijedi posegnuti

29.10.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Omiljena književna manifestacija održava se od 8. do 13. studenoga 2022., a u istom razdoblju odvija se i sad već tradicionalna akcija 'Knjiga svima i svuda' u sklopu koje će diljem Hrvatske mnoštvo naslova čitateljskoj publici biti dostupno po interliberskim cijenama - kako u fizičkim, tako i u internetskim knjižarama. Pripremili smo izbor beletrističkih i publicističkih stranih i domaćih naslova koje svakako morate potražiti

Nakladnik Fraktura među 40 naslova objavljenih od rujna najavljuje nove domaće naslove iz pera Miljenka Jergovića, Luke Bekavca ('Urania'), Olje Savičević Ivančević ('Ljeta s Marijom'), Ivana Jozića i Vide Meić ('Šaptanje bankomatima i druge nježnosti')... te jedan domaći prvijenac - roman Tonija Juričića 'Nokturni u d-molu'.

Za ljubitelje strane književnosti, izdvajaju i nove knjige dobitnice Goncourta Leile Slimani ('Gledajte kako plešemo'), zatim Javiera Cercasa ('Neovisnost'), jednog od najboljih pisaca španjolskoga jezika, a tu je i nova knjiga izabranih priča nobelovke Olge Tokarczuk, 'Najružnija žena na svijetu'.

U izdanju Bodonija stiže i novi prijevod (prvi nakon 50 godina) epohalnog djela Fjodora Mihajloviča Dostojevskog 'Zločin i kazna', kao i roman o stradanju, holokaustu i sudbini čovjeka u beznadnom svijetu 'Čovjek bez sudbine', klasik nobelovca Imrea Kertésza. Tu je i slikovnica legendarnog dizajnera Mirka Ilića - 'Glava i rep' - a od publicistike u izdanju Frakture stiže nam, između ostalih, i knjiga Marie-Janine Calic 'Tito – Vječni partizan' te zbirka eseja 'Rat je svugdje isti' poznate novinarke i spisateljice Slavenke Drakulić. U svom izboru poezije Fraktura najavljuje i reizdanje zapažene zbirke poezije Marije Andrijašević - inače ovogodišnje dobitnice književne nagrade tportala - 'davide, svašta su mi radili', za koju je autorica nagrađena Goranom za mlade pjesnike 2007. godine, a zanimljivo je i njihovo izdanje poezije Nicka Cavea, pod naslovom 'Pjesme zapisane na vrećicama za mučninu'. Potraga je to za stabilnom točkom u dugom izbivanju, stalnom premještanju i neprestanoj izloženosti tijekom jedne sjevernoameričke turneje; vrtlog misli koji se urušavao u pjesme koje je Cave zapisivao upravo na vrećicama za mučninu iz aviona, dajući toj poeziji i fizičku dimenziju: i sama je vrećica za mučninu postala pjesma.

Miljenko Jergović - 'Imaginarni prijatelj'

“Štošta u sjećanju biva prepravljeno i nehotice prilagođeno svijesti i duhu onoga tko se sjeća. Tako se neki od ovih portreta bitno razlikuju od onoga što je zabilježeno u njihovim matičnim pripovijestima te od toga kako ih pamte i bilježe povjesničari književnosti i ostali gospodari pripovijesti. Može se tu naći i faktografskih grešaka, one su slučajne. Ali namjerno ih nisam ispravljao kada bih ih, opet slučajno, otkrivao. Tim je pogreškama često definiran portret pojedinog lika, onakvog kakav on za mene postoji. Čitatelj uvijek preoblikuje ono što čita. (...) Među ovim portretima ima i onih koji su posvećeni likovima za koje će netko reći da su bili živi ljudi. Jesu. Ali koja je razlika između njih i onih za koje bismo pouzdano mogli reći da nikada nisu živjeli? U svjedočenju pred sudom – razlika je potpuna. U pripovijesti – nikakva. Da bi netko bio imaginarni prijatelj, ne mora biti izmišljen. Imaginiranje nije iz ništa. Nije, čak ni onda kada se čini da jest. Zapravo, najuzbudljivije je kada se živi čovjek pretvara u književni lik. Iz ništa izmišlja dijete. Odrastao gleda ljude, pa izmišlja iz njih. Ova knjiga nije leksikon ni književni herbarij. Mozaik imaginarnih prijatelja čini mogući autoportret jednog čitatelja i pisca. Ili njegov teritorij. Svaki taj lik moj je lik, iz moje nenapisane ili napisane pripovijesti. Bez obzira na to što ga je imaginirao drugi.” – Miljenko Jergović

Imre Kertész - 'Čovjek bez sudbine'

"Sliku čovjeka u europskoj kulturi nije moguće naslikati bez Auschwitza. (...) Višetisućljetna samoljubiva i samosažaljiva slika Boga nepovratno se rasplinula u stvarnosti gorućih jama Majdaneka i Sobibora, krematorija Auschwitza i Ravensbrücka. Jer kršćanstvo nema neku svoju drugu, idealniju realnost, nema od Auschwitza odvojivu tradiciju. Bez Auschwitza više neće biti ni kršćanske teologije. Kertészova tema ne zaklanja pogled samo na njegov beletristički rad, već ta nečuveno divovska tema zaklanja i sve druge njegove, reklo bi se intimnije teme. A teme su kod njega uklopljene jedna u drugu poput jezivih čarobnih kutija. On je u Auschwitzu prepoznao najdublju, esencijalnu realnost europske kulture istom onda kad je iz realnosti kontinuiteta diktatura promotrio onaj svoj jedini i lijepi Auschwitz iz djetinjstva. Golema strukturna spoznaja njegove beletristike je kad zaključi da se iz Auschwitza ne vidi Auschwitz, ali kad se na njega osvrne iz kuta kontinuiteta vladavine diktatura, učini mu se kao da otamo nosi i neke lijepe uspomene." – Péter Nádas

Javier Cercas - 'Neovisnost'

"A što ako su oni koji čine zlo previše moćni? Ako iza njih stoje politika, bogatstvo i obiteljske veze? Ako ih štiti povijest, ako je svijet jednostavno uređen tako da im ne možeš ništa? Iza Melchora Marína dva su kratka života. Jedan je proveo na ulicama Barcelone, kao sin prostitutke i vojnik narkokartela, a drugi u Terri Alti, kao policajac-heroj iz terorističkog napada u Cambrilsu, legenda koja se sklonila u zavjetrinu. Jedino što te živote povezuje ubojstva su koja su ih okončavala. Prvi je Melchor umro kad su mu neznanci iz skupog automobila mučili i okrutno ubili majku, a drugi kada je ubijena Olga, žena koja je smirila bijes u njemu i naučila ga voljeti. Treći život Melchor Marín odlučio je živjeti za svoju kćer Cosette. Već nekoliko godina mir traži u knjigama i čitanju, ali kada ga bivši kolega pozove da mu pomogne razriješiti osjetljivi slučaj ucjene kontroverzne gradonačelnice Barcelone, grad u kojemu je odrastao podsjetit će ga na mrak koji skriva iza svojega lijepog, vješto našminkanoga lica. Neovisnost Javiera Cercasa briljantan je triler koji recentnu političku povijest Katalonije prikazuje kao dobro nam poznati ples elita i onih koji ih slijede, vječnih pobjednika i gubitnika. Neovisnost, ta velika riječ u čijoj se sjeni često kriju cinizam i populizam, neobuzdane ambicije i želja za bogatstvom, u bijesnoj potrazi Cercasova junaka pokazat će i svoje drugo značenje: moć pojedinca da razmišlja i djeluje samostalno, tražeći pravdu, koja možda nije dostižna, ali od koje se ne smije odustati."

Olga Tokarczuk - 'Najružnija žena na svijetu'

"Čudesni događaji, obrati i svijet u kojem ne vrijede gotovo nikakva pravila, čak ni kad je riječ o granici između čitatelja i knjige, studije samoće i usamljenosti, naših identiteta usred različitih životnih izazova, potrage za nama samima na granici Drugoga, ali i onoga što definiramo kao Svijet. Knjiga izabranih priča nobelovke Olge Tokarczuk Najružnija žena na svijetu iznova nam donosi čudo književnosti gdje god da se radnja događa – u gradu koji i sam postaje protagonist priče, na samotnom otoku, u odnosu koji nepovratno umire, ili na nevjerojatnom početku rata. Priče u kojima su likovi nerijetko karikature vlastitih osjećaja, ispripovijedane tako da povremeno nećemo ni udahnuti čitajući, ponovna su potvrda izvanredne književnosti ove nobelovke. Najružnija žena na svijetu ne pokazuje samo nenadmašno pripovjedačko umijeće Olge Tokarczuk već i majstorstvo u istraživanju granica stvarnosti i onoga iza stvarnosti, bilo da se radi o košmarima, nadrealnim iskustvima ili naprosto mogućnostima stvarnosti. Olga Tokarczuk je i sjajna psihologinja i svaka priča uvijek nas iznova suočava s našim najvećim strepnjama i strahovima: Znate li čega se najviše bojim? Da bi svijet doista mogao biti takav kako nam izgleda."

Marie-Janine Calic - 'Tito – Vječni partizan'

"O Josipu Brozu Titu teško je pisati. Slijeva i zdesna stoje klisurine neukusnih apologija i još manje ukusnih politikantskih osporavanja. Povjesničarka Marie-Janine Calic s tim se izazovom suočila nakon nekoliko objavljenih i utjecajnih djela o povijesti Jugoslavije i jugoistočne Europe. Činjenice iz Titove biografije više-manje su općepoznate. Nema novih velikih otkrića, osim možda o do sada relativno nepoznatoj supruzi Lucie Bauer. Nova mogu biti samo tumačenja. Sâm naslov knjige, Tito – Vječni partizan, sažima središnju odrednicu Brozova života, ali i proturječja njegove ličnosti, proturječja između njegove beskrupuloznosti i vizije humanog društva, između njegova staljinizma i antistaljinizma, između emancipacijske vanjske politike i blagog, u nekim razdobljima manje blagog, a neposredno nakon rata surovog autoritarizma u zemlji. Josip Broz Tito nije bio partizan samo u Drugom svjetskom ratu, već je to ostao i nakon rata, do kraja života – vječni partizan trajno razdiran između potrebe da bude borac za mir i ugledan svjetski državnik (u čemu je uglavnom uspijevao) te boljševički revolucionar koji je u ime komunističke utopije i daleke budućnosti ponekad bio spreman na uskraćivanje sadašnjosti. U knjizi Tito – Vječni partizan Marie-Janine Calic stavlja Josipa Broza u kontekst njegova vremena i podsjeća nas da je bio sposoban činiti i dobro i zlo, jer je, prije svega, bio čovjek."

Hena Com predstavlja iznimno hvaljen roman 'Te sitnice', kao i roman uvjerljivo najboljeg suvremenog brazilskog pisca

Na ovogodišnji 44. Interliber Hena com donosi niz zanimljivih autora i djela, od kojih su neka u Hrvatskoj već stekli status bestselera – poput romana 'Pačinko' korejske autorice Min Jin Lee, 'Pogleda' kultne turske spisateljice Elif Shafak te sjajnog 'Ešalona za Samarkand' ruske književnice Guzel Jahine. Od novih naslova, pak, ističu romane koji upravo ovih dana izlaze iz štampe te će biti premijerno predstavljeni na Interliberu.

Među njima je i finalist ovogodišnje nagrade 'Booker' – iznimno hvaljeni roman 'Te sitnice' Irkinje Claire Keegan – koji je preveden preko reda, kažu nam iz Hene, i već je spreman za čitanje u hrvatskome prijevodu. Posvećen je patnjama žena i djece u zloglasnim irskim Magdalenskim praonicama. Premda utemeljen na stvarnim događajima, roman 'Te sitnice' dickensovski je topla božićna priča o skromnu prodavaču ugljena i moralnoj hrabrosti pojedinca da se suprotstavi moćnicima i šutnji zajednice.

Hrvatskoj čitateljskoj publici Hena će tijekom Interlibera otkriti još jedno novo ime: 'Iskrivljeni plug' uvjerljivo najboljeg suvremenog brazilskog pisca Itamara Vieire Juniora senzacionalan je roman ovjenčan čak trima najvažnijim luzofonskim nagradama: "Jabuti", "Oceanos" i "Leya". Roman tematizira šokantnu pojavu – ropstvo u ruralnim dijelovima Brazila u jeku XX. stoljeća. Vieira je izuzetan pripovjedač, koji nam egzotičan i dalek prostor Brazila približava i folklorom, mitologijom i vjerovanjima.

U svibnju su u Heni započeli i treći ciklus projekta "Europa iznutra i izvana", sufinanciranog sredstvima Europske unije, o kojemu smo nedavno razgovarali s njihovim urednikom Hrvojem Kovačem. Nova tri naslova iz tog projekta već su ukoričena i spremna za Interliber, javljaju nam iz Hene, a riječ je o posve različitim romanima kojima je zajednička iznimna književna kvaliteta. Urnebesno duhoviti roman 'Pjesma nad pjesmama iz Ulice Palermo' debitantsko je djelo danske kantautorice Annette Bjergfeldt. Inteligentna feel-good proza govori o životu ruske cirkusantice Varinke i njezinih unuka, opsjednutih potragom za ljubavlju, srećom i umjetnošću.

Maštovita i razigrana proza svima će razgaliti srce; iz Hene navode da je riječ o pravom književnom hyggeu. Tu su i 'Čudesa', roman španjolske književne zvijezde, nagrađivane Elene Medel, koja se angažirano, feministički i inovativno bavi klasnim podjelama i odnosom društva prema ženama u Španjolskoj – od Francove diktature do danas.

Hena će na Interliberu predstaviti i Europskom nagradom za književnost 2021. ovjenčano djelo 'Spašavanje smrti' češke autorice Lucie Faulerove. Ovaj iznimno hvaljeni, tragikomični roman govori o suicidu, sestrinskoj ljubavi i obiteljskoj povijesti na neviđeno crnohumoran način.

Što se tiče nove domaće proze, Henin team na ovogodišnjem Interliberu predstavljaju zvučna i hrvatskim čitateljima već poznata imena: Janeš, Pilić, Peričić i Špoljarić. 'Ulica jorgovana' Karmele Špoljarić atmosferičan je roman o ženi koja se useljava u napuštenu kuću, i nailazi na ljude koji možda – i nisu stvarni. Usamljenost i pisanje provodne su teme ovog iznimnog romana koji osvaja hipnotičnim stilom.

Zoran Pilić u novome romanu 'Morositas cordis' donosi nam "coming of age" priču, u kojoj saznajemo kako se i zašto može oboljeti od opasne "mrzovolje srca" i zašto je zdravije voditi dosadan život. Beskrajno zabavan, pun začudnih uvida i dirljivih momenata, Pilićev roman djeluje ljekovito i osvježavajuće, poručuju iz Hene.

Detektivska radnja, ispod čije se krimi površine krije društveno angažirano štivo, zaštitni je znak svestranog i razigranog Franje Janeša. Njegov novi roman 'Strano tijelo' inovativan je formom, a donosi i dašak ezoterije: jedno presađeno srce pokrenut će niz sjećanja… Denis Peričić, pak, u romanu 'San o Križaniću' ponovno se okreće hrvatskoj povijesti. Prepoznatljivim stilom, uz niz jezičnih i formalnih igara, autor priča o jednome od najvećih panslavista, polihistoru i teologu Jurju Križaniću i njegovim putovanjima.

Pažljivo odabrani naslovi svjetskih klasika

Disput, nakladnik s promišljenom izdavačkom politikom koji pažljivo odabire naslove domaćih autora i svjetskih klasika, iz ovogodišnje ponude izdvaja zbirku filmskoteorijskih i filmskokritičkih eseja 'Što je film?, životno djelo jednog od najvažnijih filmskih teoretičara i kritičara 20. stoljeća Andréa Bazina.

Disput najavljuje i knjigu "Pustolovine crne djevojke u potrazi za Bogom (i pokoja manja priča)", slavno djelo iz 1932. irskoga književnog klasika, nobelovca Georgea Bernarda Shawa. Priče pokrivaju širok raspon Shawovih interesa i preokupacija koji seže od pogledâ u kazališni svijet do problematike agnosticizma, socijalizma i socijalne pravde.

Isti izdavač na Interliberu će predstaviti i roman višestruko nagrađivane domaće autorice i dramatičarke Kristine Gavran 'Između'. Roman je to o migrantskom iskustvu mladog zagrebačkog bračnog para u velikom engleskom industrijskom gradu Birminghamu, o njihovim dilemama između ostanka i povratka, o sazrijevanju praćenom razbijanjem predrasuda prema strancima i uklapanjem u britanski način života...

Disput najavljuje i druženje s autoricom koje je planirano u četvrtak, 10. studenoga na njihovom štandu, a u srijedu 9. studenoga, čitatelji će se družiti i s Đurđicom Čilić u povodu izlaska njene knjige 'Novi kraj'.

Roman libanonsko-francuskog pisca nagrađen prestižnim Goncourtom

Među brojnim novitetima koje će predstaviti, iz Naklade Ljevak izdvajaju roman libanonsko-francuskog pisca Amina Maaloufa "Stijena Tanios", nagrađen prestižnom Goncourtovom nagradom, te knjigu "U kamenom koritu" francuske autorice Sophie Daull, "suvremenu antičku tragediju pisanu naizmjenično jezikom ulice i visokim poetskim stilom".

Tu je i zbirka priča "Pčelinja obitelj", koja je donijela slovenskoj spisateljici Anji Mugerli Europsku nagradu za književnost 2021., kao i "Brat po duši" - za kojega je David Diop uzeo prvi Booker International dodijeljen nekom francuskom piscu - te putovanje kroz vrijeme naslovljeno "Kolibrić" talijanskog romanopisca Sandra Veronesija (za taj je roman autor 2020. godine dobio prestižnu nagradu Strega). Ljevak za Interliber objavljuje i "Knjigu tuge" Norvežanke Marije Navarro Skaranger, za koji je dobila nagradu EU za književnost.

Od publicističkih izdanja, na štandu Naklade Ljevak tijekom Interlibera naći će se i "Hitlerov američki gambit" Brendana Simmsa, "u kojemu autor na primjeru jednog od ikoničkih događaja 20. stoljeća obrađuje elemente rata i politike".

Bit će tu i Andrijana Kos Lajtman, koja se u svojoj novoj knjizi "Poetski napon smrti: Od krika do tišine" bavi temom smrti i njezinim prikazima u književnosti, dok se Dubravka Oraić Tolić u "Zagrebačkoj stilističkoj školi" bavi najvažnijim razdobljem u hrvatskoj znanosti, s glavnim protagonistima Zdenkom Škrebom, Aleksandrom Flakerom, Ivom Frangešom te Viktorom Žmegačem.

U "Zatočenicima ljubavi", pak, Maja Vukušić Zorica "propituje književne i neknjiževne, humanističke tekstualne prakse fenomena homoseksualnosti u okviru francuske tradicije", dok Tomislav Brlek u antologiji "Od Matoša do Maleša" predstavlja minimalni kanon hrvatskog pjesništva u proteklih stotinjak godina kroz petnaest autora.

Pripremajući se za ovogodišnje izdanje Interlibera, iz Naklade Ljevak nisu zaboravili ni mlade, pa će tako u svojoj ponudi novih naslova imati distopijski roman "Maresi" finske autorice Marije Turtschaninoff te "pomaknutu" priču "Kako mi je ludilo objasnilo svijet" nagrađivane njemačke autorice Dite Zipfel, kao i nove knjige Mladena Kopjara "Petrin pin" i Lade Martinac Kralj "Lajanje na svemir".

MeandarMedia na Interliber donosi značajna djela suvremene književnosti

Nakladnička kuća MeandarMedia priprema niz noviteta među kojima vrijedi izdvojiti Pasolinijev roman "Teorem" iz 1968. godine, nastao iz njegova istoimenog filma. MeandarMedia taj roman izdaje u godini 100. obljetnice rođenja slavnog pjesnika, romanopisca, filmskog režisera, esejista i slikara.

Nakon internacionalno uspješnog prvijenca "Dezorijentalna" iransko francuske spisateljice Négar Djavadi, MeandarMedia predstavlja i njezinu novu knjigu "Arena", u kojoj "kritički, lucidno, ali i s mnogo empatije prema likovima, preklapa različite izazove našega vremena, kirurški precizno zasijecajući u današnjicu".

Tu je i roman "Zajedno" suvremenog slovačkog književnika Petera Šuleja, za kojega izdavač navodi kako je "malo porno, malo romantika, malo drama", kao i roman "Hamsin 51" Dragana Velikića, "spektakularna obiteljska saga pisana početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća sa završnicom radnje koja će se dogoditi kroz tri desetljeća, u 2022.".

Od publicistike, MeandarMedia na Interliberu predstavlja "Priručnik za dobrog fašista" portugalskog pisca Ruija Zinka, "upozorenje o porastu fašizma i tome kako svi pridonosimo njegovoj propagandi, koje se može čitati i kao jednostavan priručnik koji će čitateljima pomoći otkriti dobrog fašista koji se nalazi u svakome od nas".

U prijevodu na hrvatski studenata Sveučilišta u Zadru u izdanju MeandarMedije objavljen je uoči Interlibera i roman za mlade "Sami u gradu između 9h i 10.30" suvremenog francuskog autora Yvesa Greveta, a pod egidom ovoga nakladnika izašle su i četiri knjige poezije, "Crvena" Brankice Radić, "Točke nestajanja" Lucije Stupica, "Gost niotkuda" Jovana Nikolića, te "Cesta za Tar" Irene Matijašević.

Stilus na Interliber dovodi dvije velike književne zvijezde

Za Interliber su u Stilusu uz brojne novitete pripremili i bogat program na kojem će sudjelovati njihovi domaći i strani autori, a koji će se odvijati na njihovom štandu u paviljonu pet Zagrebačkog velesajma.

Pripremaju gostovanja domaćih autora Andree Andrassy, Mire Gavrana i Jurice Pavičića, a u goste im stižu i dvije velike strane zvijezde: Nita Prose, autorica romana "Sobarica", jednog od najvećih hitova 2022. u svijetu, koji se prevodi na više od 40 jezika, ali i James Norbury, autor megabestselera "Veliki Panda i Sićušni Zmaj" te "Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja".

Stilus će tijekom Interlibera predstaviti i svoju prvu knjigu za djecu: "Crvenkapicu" iz biblioteke Klasične priče. U toj će biblioteci do kraja godine, javljaju nam iz te izdavačke kuće, biti objavljeno osam naslova braće Grimm, Charlesa Perraulta i Hansa Christiana Andersena.

Iz svog proznog arsenala Stilus izdvaja knjige "Dogovor" (Hernan Diaz), "Sutra, i sutra, i sutra" (Gabrielle Zevin), "Mater Dolorosa" (Jurica Pavičić), "Čuvarica priča" (Sally Page)...

Hernan Diaz - 'Dogovor' (s engleskog prevela Lada Furlan Zaborac)

"Svi su u New Yorku čuli za Benjamina i Helen Rask. On je legendarni tajkun s Wall Streeta, a ona genijalna kći ekscentričnih aristokrata. Zajedno su stekli nezamislivo bogatstvo. Bogatstvo prate i glasine, a te priče budu pretočene u roman koji su izgleda svi u New Yorku pročitali. No to nije jedina verzija njihove priče…

Maestralan roman nagrađivanog američkog autora Hernana Diaza priča je o bogatstvu i talentu, povjerenju i intimnosti, istini i percepciji. Roman dočekan panegiricima kritike, ušao je i u ovogodišnji širi izbor nagrade Booker."

Gabrielle Zevin - 'Sutra, i sutra, i sutra' (prevela Paula Jurišić)

"Sam i Sadie upoznaju se kao djeca u bolnici. Dječak i djevojčica godinama kasnije postaju kreativni partneri, a ta suradnja donijet će im slavu, bogatstvo, svijet na pladnju, ali i štošta drugo. Sutra, i sutra, i sutra raskošna je saga koji govori o mnogo čemu, ali ponajviše o našoj potrebi da budemo voljeni i volimo. Prava za ekranizaciju romana koji od svojeg objavljivanja ne silazi s top-ljestvica najčitanijih knjiga prodana su dok je roman još bio u rukopisu. Tour de force, genijalno, izuzetno – tek neki su od komplimenata koje su romanu uputili vodeći engleski mediji."

Jurica Pavičić - 'Mater Dolorosa'

"U ranu jesen 2022. Split polako ispraća posljednje turiste pripremajući se za zimsku hibernaciju. Mlada Ines Runjić sprema se za nedjeljnu smjenu na recepciji hotela u centru grada. Njezina majka Katja obavlja kućanske poslove uznemirena zbog susjeda koji je prisvojio zajednički prostor svih stanara i počinje ga pretvarati u vlastiti apartman. Policajac Zvone Carev žuri pak u napuštenu tvornicu zbog vijesti o pronađenom tijelu. Neće proći dugo dok se ne dozna da je riječ o tijelu sedamnaestogodišnje Viktorije Zebe, kćeri jedinici iz ugledne obitelji. I dok policija, pritisnuta bijesom javnosti, medija, ali i moćnih poznanika obitelji Zeba, užurbano pokušava privesti počinitelja, sudbine dotad međusobno nepoznatih ljudi zauvijek će se ispreplesti… Mater Dolorosa željno je iščekivan novi roman Jurice Pavičića. Odličan krimić o tome što smo spremni žrtvovati kako bismo zaštitili one koje volimo, ali i neumitnim posljedicama takvih odluka.."

James Norbury - 'Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja' (prevela Lada Furlan Zaborac)

"Usprkos udobnom životu u njihovu hramu visoko u planini, Sićušni Zmaj osjeća nezadovoljstvo. Zbog toga s Velikim Pandom odluči krenuti na put, u nove i daleke predjele.

Nailazeći na opasnosti i izazove, zajedno nauče da je sve što im treba već u njima samima i da je promjena, iako ponekad zastrašujuća, moguća te da vodi nečem boljem. Pridružite se Velikom Pandi i Sićušnom Zmaju u izvanrednoj avanturi u nastavku svjetski uspješnog fenomena Veliki Panda i Sićušni Zmaj, za koju su kritičari Guardiana napisali: "Šarmantno poput mede Winnieja Pooha, dubokoumno poput drevnih poslovica."

Knjiga koja je predvidjela ruski napad na Ukrajinu

Od publicističkih naslova, iz Stilusa izdvajaju knjigu Jurija Felštinskog i Mihajla Stančeva 'Treći svjetski rat', vidovito napisanu prije ruskog napada na Ukrajinu, koja daje prvi je sveobuhvatan pogled na ubojite metode kojima se Rusija još od 1999. pokušava domoći Ukrajine, a koje su kulminirale sveopćim ratom i strahotama kojima se ne nazire kraj.

Knjiga 'Treći svjetski rat? – Bitka za Ukrajinu' obvezno je štivo za sve koji žele razumjeti uzroke trenutačne krize i kako je učinkovito prevladati, poručuje ovaj izdavač pa izdvaja i naslov 'Kako prestati šiziti zbog djece (i na djecu): praktičan vodič za mirnije i sretnije roditeljstvo' Carle Naumburg.

"Knjiga Kako prestati šiziti zbog djece (i na djecu) objašnjava zašto gubimo živce, ali nudi provjerene metode i savjete kako ublažiti svakodnevni roditeljski stres i povećati strpljenje čak i u najizazovnijim obiteljskim situacijama. Oslanjajući se na najnovije znanstvene spoznaje, napisana toplim, duhovitim i razumljivim jezikom roditelja koji iz vlastitog iskustva zna o čemu piše, knjiga kliničke socijalne radnice Carle Naumburg pomoći će čak i najiscrpljenijim roditeljima, onima koji su izgubili nadu, u stvaranju novog odnosa s djecom i uspostavljanju smirenije obiteljske dinamike", poručuju iz Stilusa koji će od publicističkih naslova na Interliberu predstaviti još niz publicističkih naslova, među kojima izdvajamo 'Mudrost biblijskih žena' (Shannon Bream) te kultni i pomalo kontroverzan klasik Roberta Greena '48 zakona moći' koji sažima tri tisuće godina dugu povijest stjecanja moći u 48 temeljnih zakona.

Intimna knjiga ispunjena sjećanjima na Arsena Dedića i prvi hrvatski prijevod nobelovca Abdulrazaka Gurnaha

Profil je za Interliber pripremio čak 20 novih naslova, javlja nam taj izdavač.

Iz njihove ponude zdvajamo knjigu 'Naknadni životi', prvi na hrvatski prevedeni roman Abdulrazaka Gurnaha, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2021. godine. Ovu snažnu višegeneracijsku sagu o prognanstvima, gubicima i ljubavi u turbulentnim vremenima brutalne kolonizacije istočne Afrike početkom 20. stoljeća, s engleskog je izuzetno preveo Dinko Telećan.

Na policama Profila naći će se tijekom Interlibera i dva nova prijevoda romana Elizabeth Strout, dobitnice Pulitzerove nagrade i jedne od najcjenjenijih suvremenih američkih spisateljica: 'Zovem se Lucy Barton' (u prijevodu Patricije Horvat) i roman 'O, Williame' (u prijevodu Srećka Jurišića) koji je ušao u finale nagrade Booker 2022. Fin, dubok i suosjećajan, ovaj roman govori o braku, tajnama, svemu što u odnosima stvaramo i onome što za sobom ostavljamo.

Još će jedna knjiga u Profilovom proznom nizu zasigurno obilježiti ovu jesen. Riječ je o 'Kući sreće', novom romanu Jessie Burton, autorice svjetskog megahita 'Minijaturistica'. Novi naslov Jessie Burton bestseler je broj 1 The Sunday Timesa što ne čudi budući da je riječ o inteligentno i vješto napisanom intrigantnom nastavku priče o obitelji Brandt. Knjigu je s engleskog prevela Mihaela Velina.

Profil najavljuje i novi publicistički naslov 'Arsen – sjećanja jedinstvena'. Riječ je o izuzetno intimnoj knjizi ispunjenoj sjećanjima na Arsena Dedića koja su autorici Diani Šetki ekskluzivno iznijeli njemu bliski ljudi, od članova obitelji do značajnih ličnosti hrvatske kulture, glazbe, estrade i medija. Oda je to velikanu koji je ostavio golem trag u hrvatskoj kulturi i glazbi, a još i više u sjećanjima ljudi s kojima je surađivao, živio i prijateljevao.

Tu je i knjiga 'Jugoslavija i politička ubojstva / Povijest i posljedice Titova rata protiv emigracije', koju je napisao Christian Axboe Nielsen, izvanredni profesor studija Jugoistočne Europe na Sveučilištu Aarhus u Danskoj. Nielsen je radio kao analitičar na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju i na Međunarodnom kaznenom sudu, a bio je i vještak u međunarodnim i domaćim kaznenim te građanskim predmetima. Ova je knjiga jedinstven prikaz tajnog rata koji je UDBA vodila protiv hrvatskih emigranata.

Na Interliberu će Profil predstaviti i slikovnicu glazbenika Mile Kekina, 'Mala'. Uz duhovite, lako pamtljive stihove i izuzetne ilustracije međunarodno priznatog i višestruko nagrađivanog ilustratora Tomislava Torjanca Kekinova pjesmoslikovnica slavi individualnost i različitost, poručuje izdavač.

Od knjiga za djecu izdvajaju i 'Tri kuće, tri prijatelja', prvu slikovnicu višestruko nagrađivanog pisca Jurice Pavičića, s kojim smo nedavno razgovarali o njegovom izletu u dječju književnost. Taj je intervju dostupan OVDJE. Profil će od dječjih naslova predstaviti i 'Bijeg uz brijeg', prvu slikovnicu nagrađivane spisateljice i dramaturginje Marine Vujčić, te novi nastavak serijala o lošim momcima Aarona Blabeyja - 'Loši momci 4 – Začići napadaju'.

Novi romani Roberta Perišića, Zorana Ferića i Dunje Matić

Od ostalih izdavača, vrijedi izdvojiti Sandorf koji objavljuje roman "Issa", novo djelo Roberta Perišića, koji je svoju priču smjestio u antičko doba. Perišić u novom romanu pripovijeda o Mediteranu i starim Grcima, ali i o mačkama i ljudima, stoji u najavi izdavača. Tu je i V.B.Z. koji za interliber izdaje roman koji smo dugo čekali, naime "Raskrižja" Jonathana Franzena u prijevodu Igora Buljana. Američki se pisac u svom šestom romanu vraća u sedamdesete godine prošlog stoljeća i istražuje povijest dviju generacija jedne obitelji, a u knjizi se, stoji u najavama izdavača, prepoznaje Franzenov karakterističan potpis. "Raskrižja" su priča o američkoj obitelji sa Srednjeg zapada u prijelomnom trenutku ranih sedamdesetih, na zalazu Vijetnamskog rata.

U svom izboru domaće proze koju su pripremili za Interliber, V.B.Z .najavljuje i roman riječanke Dunje Matić "Mirovanje". Riječ je o naglašeno urbanom rukopisu, koji bi optikom pa i tematikom - poručuje izdavač - savršeno funkcionirao u Barceloni ili Kopenhagenu. Ipak, taj fino uslojen roman koji zavodi mekim intimizmom pseudodnevničkih zapisa izrazito je lokalno i situacijski obojen, ukotvljen ne samo u riječki postindustrijski ambijent, nego i u specifičan trenutak, pa tako predstavlja književni otisak i jednog globalnog iskliznuća.

Isti izdavač objavio je i "Dok prelaziš rijeku", novi roman Zorana Ferića s kojim smo o novome djelu nedavno opsežno porazgovarali. Taj je intervju dostupan OVDJE. Ljubavna je to priča između pedesettrogodišnjeg pisca i dvadesetdvogodišnje studentice kiparstva. Roman se naslanja na kultnog "Ljubavnika" Marguerite Duras, ne samo sadržajem nego i naslovom, ali ovaj je, umjesto iz perspektive mlade ljubavnice sredovječnog kineskog bankara, pisan iz perspektive ljubavnika, u drugom vremenu i prostoru.

V.B.Z. na Interliber donosi i novu knjigu Alessandra Baricca "The Game", "odvažan i briljantan esej" u kojemu 12 godina nakon objavljivanja kultnih "Barbara" ispisuje povijest digitalne revolucije od 70-ih godina 20. stoljeća do danas i mapira transformacije koje je digitalna revolucija izvršila na krajoliku ljudskog iskustva. Tu je i knjiga "Poslije rata: povijest Europe poslije 1945.", kapitalno djelo britansko-američkog povjesničara Tonyja Judta koje predstavlja "nezaobilaznu sintezu za proučavanje suvremene europske povijesti".

Ususret svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru, V.B.Z. objavljuje i autobiografiju Darija Srne "Zašto te zovu Srna", "uzbudljivu i dirljivu životnu priču legendarnog kapetana hrvatske reprezentacije" napisanu u suradnji s Milanom Vlaović.

Od domaćih V.B.Z.-ovih noviteta, tu su još i "dugoočekivani beskompromisni roman" Vedrane Rudan "Doživotna robija", zbirka kratkih priča "Kino sloga" Ivice Prtenjače, kao i roman Ivice Ivaniševića "Kao pakao", satira smještena u neželjeni raj.

Za ljubitelje žanrovske književnosti, V.B.Z. je pripremio i tri hit-krimića: "Osam detektiva" engleskog pisca Alexa Pavesija, "Djeve moraju umrijeti" autora svjetskog bestselera "Nijema pacijentica" Alexa Michaelidesa, te novi roman kraljice skandinavskih krimića Camille Läckberg "Mentalist", prvi dio nove kriminalističke trilogije koji je napisala u suradnji s Henrikom Fexeusom.

Isti izdavač je uoči Interlibera objavio i tri naslova književnih klasika, roman "Sjene nad Hudsonom" Isaaca Bashevisa Singera; "Bertu Islu" jednog od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Javiera Maríasa, te "Sabrane priče" kultnog američkog pisca 20. stoljeća Paula Bowlesa.

László Krasznahorkai, Orhan Pamuk i novo izdanje romana 'Samo strast' nobelovke Annie Ernaux

Izdavač Durieux za Interliber objavljuje roman Ive Ušćumlić "Očenaš", djelo koje govori o usponu i padu jedne zagrebačke obitelji. Njihova se priča proteže od Drugog svjetskog rata do danas, a riječ je o ispovijesti obiteljske matrone Nade Kuršl. Pripovijeda nam kako se uzdigla iz trnjanskog blata i, istovremeno dok je radila razne mutne poslove s mužem, postala jedna od najuglednijih gradskih gospođa... Od ostalih njihovih izdanja vrijedi potražiti i "Muzej besanih" Carlosa Fonsece, "Ogledalo za krletku" Amira Alagića, "Don Juan u ratu" Ante Armaninija, novu poeziju Darka Šeparovića "Proces gorenja" te knjigu "Najbolji od svih svjetova" Veljka Žvana, jednog od prvih svjedoka stvaranja reklamne industrije u Hrvatskoj, koji nam donosi insajdersku priču o ljudskim slabostima, nadanjima i razočaranju, ovog puta iz pozicije onoga koji je neposredno sudjelovao u stvaranju “najboljeg od svih svjetova”.

Iz OceanMora su, uz niz noviteta, pripremili i novo djelo kultnog Lászlóa Krasznahorkaia. U romanu "Povratak baruna Wenckheima" pisac pripovijeda o osiromašenom barunu Wenckheimu na zalasku života koji se, bježeći od kockarskih neprilika, iz Buenos Airesa vraća u svoj rodni gradić u kojem je proveo djetinjstvo. Svjestan kraja koji neumitno dolazi, jedina mu je motivacija mladenačka ljubav - Marika - kojoj želi reći da je upravo nju volio čitav svoj život. I taj provincijski gradić u koji se junak romana vraća punopravan je njegov protagonist, s mnoštvom neobičnih, a i tipičnih karaktera, stoji u najavama izdavača koji će na Interliberu predstaviti i novo djelo domaćeg hit-pisca Želimira Periša, "Gracija od čempresa". Podsjetimo, Periš je s romanom "Mladenka kostonoga" 2020. godine uzeo književnu nagradu tportala. OceanMore za Interliber objavljuje i memoare Ai Weiweija "1000 godina radosti i tuge - sjećanja" (prijevod Katarina Penđer).

Izdavač Vuković Runjić za Interliber je također pripremio nekoliko literarnih dragulja, među kojima izdvajamo "Noći kuge" Orhana Pamuka (prijevod Ekrem Čaušević). Riječ je o povijesnom epu i napetoj detektivskoj priči, a roman obrađuje niz suvremenih tema i jednu vječnu: zagonetnu crtu razgraničenja između Istoka i Zapada. Vrijeme radnje je travanj 1901. godine, a sve se događa na izmišljenom otoku Mingeru u istočnom Sredozemlju. Polovinu stanovništva ondje čine muslimani, a polovinu pravoslavni Grci. I kako to već biva, u posljednjim godinama Osmanskog Carstva među njima vlada napetost. Na otok je, istovremeno, stigla i kuga - epidemija je počela u Aziji i odnijela milijune žrtava... Osim Pamuka, vrijedi napomenuti kako Vuković & Runjić ponovo izdaju "Samo strast" Annie Ernaux (prijevod Ela Agotić), ovogodišnje dobitnice Nobela. Knjiga je u nas prvi put bila prevedena prije dvadeset godina i već je odavno rasprodana, a bez sumnje će se razgrabiti i na nadolazećem Interliberu.

Izdavač Fokus najavljuje knjigu "Izdaja Anne Frank" kanadske autorice Rosemary Sullivan (prijevod Anja Franjić), koja, kako stoji u najavama, otkriva tko je osoba koja je izdala obitelj Anne Frank. O ovom se djelu puno govorilo u Nizozemskoj, a knjiga je nakon brojnih kontroverzi bila i povučena iz prodaje, jer teorija koju iznosi autorica nije bila znanstveno i povijesno potvrđena. Ona, naime, tvrdi da je jedan Židov iz Nizozemske, po zanimanju javni bilježnik, izdao židovsku obitelj Anne Frank, odnosno odao Gestapou gdje su se skrivali. U knjizi iznozi teške optužbe i imena, a nakon što je ona bila objavljena, mnogi povjesničari su ukazali na neke činjenične greške. Neki od njih tvrdili su da je "Izdaja Anne Frank" samo još jedna komercijalna i zabavna "true crime" priča.

Od publicistike ostalih izdavača svakako vrijedi izdvojiti i knjigu "Dnevnici", svezak II., Franza Kafke (TIM press, prijevod Nadežda Čačinović), koja iz prve ruke daje uvid u Kafkinu osobu i njegov svijet: kulturni i društveni život Praga na početku dvadesetog stoljeća, kompleksne osjećaje prema ocu, prema Maxu Brodu i ženi s kojom se nikad nije vjenčao. U knjizi je zapisan i njegov dnevnik snova, koji također pruža dubok uvid u osobnost ovoga pisca.

Sandorf objavljuje i dnevnik Milovana Đilasa naslovljen "Raspad i rat - Dnevnik 1989-1995". Riječ je o zabilješkama koje su pisane od siječnja 1989. do njegove smrti travnja 1995., a koje daju pregled tragedije Jugoslavije i njezinih naroda.

Isti izdavač je za najveći domaći književni sajam pripremio i knjigu "Temeljni zakoni ljudske gluposti" Carla M. Cipolle u kojoj nam autor donosi dva duhovita eseja. U prvom, iznosi povijest zapadnoeuropske civilizacije kroz trgovinu paprom. U drugom eseju, pak, upozorava: glupi ljudi vladaju svijetom. Knjiga je prožeta ironijskom distancom, a umjesto akademskog istraživanja o psihološkim razlozima zašto ljudi donose nepromišljene odluke, nastoji nam objasniti kako glupi ljudi djeluju. Usto nas i poziva na oprez. Autor, naime, tvrdi kako 98 posto ljudi vjeruje da je pametnije no što uistinu jest...

Lumen za Interliber izdaje roman "Obećanje" Damona Galguta, dobitnika nagrade Booker za 2021. godinu. Galgut piše o bijeloj južnoafričkoj obitelji u godinama nakon Apartheida, a Bookerove suce je posebno zadivio njegov neobični narativni stil koji, kako se izještavalo nakon dodjele Bookera, "pomiče granice i svjedoči o procvatu romana u 21. stoljeću". Neki su književni kritičari Galgutovu ekperimentalnu prozu doveli u vezu s autorima kao što su Virginia Woolf, James Joyce i William Faulkner. Na hrvatski je dosad bila objavljena tek jedna njegova knjiga - roman "U nepoznatoj sobi: tri putovanja" u prijevodu Maja Šoljan i izdanju Lumena, 2011. godine.

Lumen izdavaštvo najavljuje još poneka vrijedna izdanja, među kojima je i posebna poslastica za sve ljubitelje Georgea R. R. Martina: raskošno oslikana, luksuzna monografija "Uspon Zmaja – Ilustrirana povijest dinastije Targaryen" (svezak prvi) koja prikazuje legendarnu dinastiju ekraniziranu u seriji Zmajeva kuća.

Iz suvremene svjetske produkcije, uz Galguta, izdvajamo i još dva njihova odlična romana: "Penelopu" glasovite Margaret Atwood i "Projekt Spasitelj" Andyja Weira – autora popularnoga Marsovca prema kojemu je snimljen istoimeni uspješan film.

U Lumenu nisu zaboravili ni njihovog najproduktivnijeg autora koji je nedavno, u punoj spisateljskoj formi, proslavio 75. rođendan. Na Interliber dolaze sa čak tri djela povezana sa Stephenom Kingom – uz nezaboravni roman "Zelena milja" i završni dio epskog serijala "Kula tmine", objavljuju i monografiju "Stephen King - Svemir najčitanijeg pisca današnjice" koju je napisao Kingov dobar poznavatelj i prijatelj Bev Vincent, a objavilo 35 nakladnika diljem svijeta kao rođendanski dar.

Za sve ljubitelje vrhunskoga fantasyja, tu je i Lumenova monografija "Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje" vodećega tolkinologa Johna Gartha. Knjiga dolazi u prijevodu Marka Marasa, prevoditelja koji je Frodu Bagginsa 'prekrstio' u Frodu Torbara, i s kojime smo nedavno razgovarali o radu na toj knjizi. Taj je razgovor dostupan OVDJE.

Autobiografija oskarovca Matthewa McConaugheyja i zbirka šala Jerryja Seinfelda

Školska knjiga dolazi na ovogodišnji Interliber s publicističkim uspješnicama koje privlače pozornost čitatelja diljem svijeta, od autobiografije "Zelena svjetla" oskarovca Matthewa McConaugheyja – najprodavanijega naslova ove godine u Hrvatskoj – preko zbirke najboljih šala Jerryja Seinfelda pod naslovom "Je l' čemu ovo?" pa sve do nadahnjujuće "Fosforescencije" Julije Baird (proglašena knjigom godine u Australiji).

Isti izdavač najavljuje i knjigu "Životni vijek – zašto starimo, a ne moramo" Davida A. Sinclaira, jednog od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za dugovječnost. U tome revolucionarnom djelu, zasnovanom na rezultatima opsežnih istraživanja, harvardski profesor genetike, uvršten među sto najutjecajnijih ljudi na svijetu prema izboru časopisa Time, objašnjava kako zaustaviti proces starenja.

Školska knjiga na Interliberu će predstaviti i nekoliko noviteta za djecu i mlade, od kojih izdvajamo Serijal edukativnih i interaktivnih slikovnica nadahnutih filmovima o Harryju Potteru, "Kuharicu za male čarobnjake" Veljka Barbierija i LEGO® knjižice s edukativnim aktivnostima – serijal Harry Potter™, Ninjago, City i Star Wars™.

Kolekcija LEGO® sadržava dvadesetak knjižica s privlačnim aktivnostima, edukativnim pričama i stripovima, zagonetkama, bojankama, prepoznatljivim figuricama i atraktivnim 3D scenama uz koje mašti nema kraja, javljaju nam iz Školske knjige.

Matthew McConaughey - 'Zelena svjetla Životne lekcije slavnoga glumca'

Autobiografija Zelena svjetla Matthewa McConaugheyja nadahnula je milijune čitatelja nepokolebljivom iskrenošću, nekonvencionalnom mudrošću i poukama o životu punom zadovoljstva. Poznati oskarovac piše o životu dječaka iz radničke obitelji odgojene u katoličkom duhu, zamršenom odnosu s roditeljima, zlostavljanju u tinejdžerskoj dobi, glumačkom usponu, krizi i preporodu te duhovnim traganjima, partnerstvu i djeci. „Riječ je o ljubavnom pismu Životu. Ovo je knjiga o hvatanju zelenih svjetala i uviđanju da se i žuta i crvena svjetla s vremenom pretvaraju u zelena”, objasnio je McConaughey u uvodu svjetske uspješnice koja zrači nepokolebljivim optimizmom. Hvaljeni memoari popularnoga američkoga glumca i producenta (u prijevodu Vedrana Pavlića) oduševili su i hrvatske čitatelje te postali najprodavaniji naslov godine u Hrvatskoj.

Zanimanje publike nesumnjivo će izazvati i dodatno izdanje "Zelena svjetla – Vaš dnevnik, vaše putovanje" s uputama i citatima iz McConaugheyjeve knjige koje uskoro objavljuje Školska knjiga.

I Planetopija ima svoje adute

Planetopija će među brojnim svojim novitetima na Interliberu predstaviti i knjigu "Ukradena pažnja: Zašto se više ne možemo koncentrirati", Johanna Harija. U bestseleru New York Timesa Johann Hari, istraživački novinar i autor hvaljene knjige "Izgubljene veze", bavi se pitanjem presudnim za našu budućnost: što nam to neprestano i sve više podriva pažnju? U knjizi koja otvara oči i pravi je tour de force, Hari ide dalje od individualne odgovornosti i beskompromisno progovara o vrlo konkretnim, nametnutim vanjskim uzrocima koji nam svakodnevno nemilice kradu pažnju.

Od istog izdavača izdvajamo i knjigu "Kao čovjek: Umjetna inteligencija – napredak ili prijetnja" Stuarta Russella, uglednog britanskog znanstvenika i jednog od najcjenjenijih stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Autor briljantnim analogijama i lucidnom prozom objašnjava kako nam umjetna inteligencija može nemjerljivo unaprijediti život, ali i koje prijetnje se u njoj kriju ako čvrsto ne postavimo nadzor kako bismo bili sigurni da strojevi neće ispunjavati svoje, umjesto naših ciljeva. Duboko, aktualno i vizionarsko djelo za sve one koji žele razumjeti budućnost koja je već pred vratima.

Roman o kemičarki koja slučajno postaje zvijezda najpopularnijeg američkog kulinarskog showa

U bogatoj ponudi naslova za odrasle izdavača Znanje i Vorta Palabre izdvajamo "Lekcije iz kemije", roman autorice Bonnie Garmus, smješten u Kaliforniju ranih 60-tih s nezaboravnom glavnom junakinjom, kemičarkom koja nehotično postaje zvijezda najpopularnijeg američkog kulinarskog showa. Ovaj roman pršti duhovitošću i zabavom, ali progovara i o teškim temama. Izašao je prije dva tjedna i od tada o njemu bruje društvene mreže u Hrvatskoj.

Još jedan od top naslova spomenutih izdavača koji očekujemo za Interliber jest kultni klasik Stephena Kinga – "Tajne Salema". Objavljene sada već davne 1975., "Tajne Salema" zaintrigirale su i prestravile milijune čitatelja pričom o neizrecivom zlu u fiktivnom američkom gradiću. Gotovo pola stoljeća poslije, kultni triler i dalje uspješno tjera strah u kosti, a novo izdanje upotpunjeno je promijenjenim i izbrisanim prizorima te dvjema kratkim pričama, javljaju nam iz Znanja.

Chris Bohjalian, autor čije su knjige prevedene na više od trideset pet jezika, donosi na ovo izdanje najvećeg domaćeg književnog sajma svoj "Vještičji sat", zastrašujući povijesni roman koji progovara o okrutnosti društva i izvornom američkom lovu na vještice.

Na popustu će se na štandovima navedenih izdavača moći uloviti i knjiga nastala prema Netflixovoj seriji koja je prošli mjesec oborila rekorde gledanosti i čitanosti. Radi se o "Carici", romanu o habsburškoj carici Sisi proizašlom iz pera Gigi Griffis. Carica je suvremena priča o zaljubljivanju i pronalaženju vlastita unutarnjeg glasa, začinjena tajnim šaputanjima na jastuku i dvorskim intrigama, a o njezinoj filmskoj varijanti pisala je nedavno i naša TV i filmska kritičarka Zrinka Pavlić.

Od noviteta koji pristižu ekskluzivno u tjednu Interlibera izdvajamo i naslov "Madame Curie i snaga jednog sna", autorice Susanne Leonard, moćan, potresan i inspirativan roman o istraživačici, buntovnici, revolucionarki - jedinstvenoj ženi koja je koja je pomicala granice i promijenila svijet.

Od žanrovske literature, izdvajamo i njihov zastrašujuće napet roman o krivnji, odgovornosti i iskupljenju koji donosi Nancy Tucker u svom prvom beletrističkom djelu "Prvi dan proljeća". Ovaj triler ledi krv u žilama, slama srce te postavlja velika pitanja koja se tiču pojedinaca i društva u cjelini. U istom žanru izdavač najavljuje i roman "Udahni, izdahni, ubij", duhovit krimić Karstena Dussea koji spaja morbidno, crnohumorno i lakonsko, a mindfulness prikazuje u jednom sasvim novom svjetlu. Naslovom prigodno štivo za kraj godine je, poručuje nam ovaj izdavač, i "Sretna nova godina", atmosferičan i britki skandinavski krimić s upečatljivim i odlično portretiranim likovima, iz pera Malin Stehn.

Mozaik knjiga na Interliber dolazi s novim izdanjem serijala o Harryju Potteru

U godini obilježavanja 25 godina od objavljivanja romana J. K. Rowling "Harry Potter i kamen mudraca", nakladnik Mozaik knjiga, kao novi vlasnik prava, za Interliber objavljuje novi prijevod prve knjige iz serije o Harryju Potteru, kao najavu preostalih šest koji izlaze sljedeće godine. Iz Mozaika knjiga najavljuju i novi roman bestseler pisca Amora Towlesa "Lincolnova cesta", "izvanredno putovanje kroz Ameriku 1950-ih prepuno života, šarma, bogato izmaštanih mjesta i nezaboravnih likova".

Iz pera autorice velikih uspješnica Lise Jewell na Interliber dolazi psihološki triler "Ostaci obitelji", uzbudljivi nastavak ubojite "Obitelji s gornjeg kata". S hit autoricom Jewell nedavno smo razgovarali povodom psihološkog trilera "Obitelj s gornjeg kata", a taj je razgovor dostupan OVDJE. Isti izdavač za Interliber najavljuje i roman "Jabuka ne pada daleko" autorice Liane Moriarty, čije su se knjige prodale u preko 20 milijuna primjeraka diljem svijeta. Tu je i globalni bestseler "Bilješke o jednom pogubljenju" Danye Kukafke, koji je osvojio liste New York Timesa i Washington Posta.

Iz Mozaikove se ponude noviteta izdvaja i knjiga "Gdje misli nestaju" putopisca Damira Šanteka, zbirka 34 putopisa manje dostupnim dijelovima Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe.