violinski virtuoz i vizionar

Miha Pogačnik: 'Možda bismo mi umjetnici trebali naučiti od poduzetnika kako na novi način stupiti u interakciju s publikom'

15.03.2021 u 13:43

Bionic
Reading

Svjetski poznati umjetnik svijet je oduševio kao virtuoz na violini. Danas je diljem Europe poznat kao stručnjak za razvoj vodstva, a neki ga nazivaju i vizionarom u tom području. Sudjelovat će u Lead&art novom projektu Zagrebačke filharmonije koji spaja naizgled nespojivo - umjetnost i menadžment pa je pričao na tu temu

Što je Lead&Art projekt?

Pravi umjetnici, poduzetnici i vođe crpe svoj entuzijazam, inspiraciju i motiv iz istog izvora koji se nalazi duboko u ljudskoj prirodi. Svi oni djeluju u vrlo različitim društvenim područjima koristeći ove snage. Već 30 godina aktivno istražujem ideal ponovnog povezivanja umjetnosti i leadrshipa i njihove moguće sinergije. Integracija ovih disciplina je čarobni poziv našeg doba! Sve se mijenja tako brzo, stoga je bitno da vođe razviju umjetničku sposobnost kako bi mogli 'plesati' s 'nadolazećom budućnošću' i otpustiti iluziju 'sigurnost' ustaljenih obrazaca. Obje skupine, umjetnici I vođe moraju naučiti kako zajedno stvarati!

Kako je došlo do suradnje sa Zagrebačkom filharmonijom i Emirom Džanićem?

Emira poznajem već 10 godina i impresioniran sam njegovim inovativnim duhom. Pun je energije, posvuda iskri i uz to ima puno poslovnog iskustva! Mjesto gdje posebno rezoniramo jest u području razvoja korporativne kulture. Naše prijateljstvo započelo je u IEDC Bled School of Management i nastavilo se tijekom njegovog karijere u Sloveniji i Hrvatskoj.

Umjetnost je u krizi, kako pronaći put do publike?

Svjesni izazova ovog, našeg, suvremenog vremena, možemo se zapitati: pridajemo li dovoljno pozornosti potrebi za sustavnim preusmjeravanjem uloge umjetnosti u društvu? Važno je barem početi ozbiljno eksperimentirati na rubovima tradicionalne kulture? Možemo li si priuštiti da umjetnost živi samo u muzeju ili koncertnoj dvorani? Možda bismo mi umjetnici trebali naučiti od poduzetnika kako na novi način stupiti u interakciju s publikom, stvarajući okruženja (na primjer u poslovnom svijetu) u kojima sudionici oslobađaju svoje dublje potencijale i prihvaćaju maštu, nadahnuće, umjetničku strategiju i empatiju! Umjetnici bi trebali postati poduzetnici, a poduzetnici umjetnici….

Jeste li imali sličnih projekata i ako jeste, kakav je feedback?

Od devedesetih surađujem s vodećim svjetskim kompanijama i organizacijama: Lego, IBM, p&G, General Electrics, Greenpeace, NIKE, Harvard Business School i mnogim drugima. Neki od meni dragih evenata u kojima je auditorij sjedio pored muzičara u tzv orkestar-sit-in-formatu su: IBM HR festival na RE ili PUBLICA u Berlinu, gdje je ovaj način izvođenja predstavljao veliku novost. Kad je globalni ING (vodeća Nizozemska banka) tražio najbolji način da provede svoju veliku stratešku odluku o razdvajanju banke i osiguranja zbog propisa EU-a, zamolili su me da pomognem kroz metaforu muzike. Iskusili su snažnu emocionalnu glazbenu strategiju! Orkestar sam koristio i u političkom okruženju, na primjer, s ministrima okoliša iz EU-a i njihovim djelatnicima, pomogao sam ojačati njihovu politiku prožimanjem kroz organsku strukturu remek-djela.

Umjetnik koji objašnjava bussiness. Opišite nam kako to izgleda? 

Ako želimo razviti sposobnosti odgovornog vodstva, moramo početi s 'dubokim osluškivanjem' i naučiti kako vatrom nadahnuća otkriti viziju. Glazbena remek-djela pružaju jedinstvenu priliku leaderima da nauče 'duboko' slušati. Razvio sam vlastitu metodu, usmjeravajući pažnju sudionika na evoluciju remek-djela i iskusivši 'iskru prijenosa' između glazbe i razvoja leadera. Sudionici doživljavaju ovaj glazbeni 'zaobilazni put' kao vlastitu kreativnu biografiju s izazovima, transformacijama i rješenjima. Ova inovativna interdisciplinarna metoda povezuje nešto vrlo staro (klasična glazba) s nečim vrlo modernim: navigacija u VUCA svijetu. Budući da su osnova ove inovacije genijalna remek-djela klasične glazbe, to je izrazito naš, srednjoeuropski pristup! U naše je vrijeme svijet izvedbenih umjetnosti u vrlo ozbiljnoj krizi i moramo stvoriti prikladno okruženje za opću publiku koja će kroz estetiku doprijeti do čarobnog svijeta ljudske sudbine i kreativne biografije. Ako remek-djela mogu poslužiti kao poticaj i potencijal za rješenja životnih izazova, onda moramo iskoračiti dalje od područja zabave. To postaje plodno tlo za razvoj organizacijske kulture obogaćene novim značenjem. U svojim orkestralnim radionicama postavljam svoje klijente da sjede MEĐU glazbenicima kako bi glazbeni proces doživjeli 'iznutra', nadamo se da će to biti moguće 12. ožujka! Radujemo se našem zajedničkom stvaranju, povezivanju svijeta glazbe i vodstva!