PLAKAT IZ 1928.

Mickey Mouse vrijedan 100 tisuća dolara

03.12.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Jedan od najstarijih očuvanih plakata Mickeyja Mousea iz 1928. godine prodan je na aukciji u Dallasu za 100 tisuća dolara. Ovaj 'važan komad pop kulture' otišao je u ruke anonimnog kolekcionara

Iako je Walt Disney svojim animiranim dugometražnim filmovima zaradio milijune, pa i milijarde dolara, njegova najslavnija kreacija bio je i ostao Mickey Mouse. Antropomorfni miš, većinom u crvenim hlačicama i žutim cipelama, iz Disneyjeve mašte pretočen je na papir 1928. godine, a iste je godine i imao svoj filmski debi u crtiću 'Steamboat Willie'.

Od tada je Mickey Mouse bio zvijezda 130 filmova, većinom kratkometražnih, ali se dobro snašao i u artističkoj 'Fantasiji' iz 1940. Osim filmova, Mickey Mouse se pojavio u brojnim stripovima te je i danas jedan od najpoznatijih crtanih likova na svijetu.

Zato i ne treba previše čuditi što je jedan od najstarijih plakata Mickeyja Mousea prodan na aukciji u Teksasu za 100 tisuća dolara. Riječ je o odlično očuvanom posteru iz 1928, na kojem uz lik Mickeyja Mousea stoji i parola 'najzabavniji crtani lik svijeta'. Filmski plakat je aukcijskoj kući Heritage iz Dallasa došao nakon smrti neimenovanog kolekcionara iz Kalifornije, a otišao je u ruke također anonimnog kolekcionara. Prema procjenama stručnjaka, u pitanju je jedini plakat Mickeyja Mousea koji je dizajniran prije 1930.