BESPLATNO RAZGLEDAVANJE

Međunarodni dan muzeja uz akcije za posjetitelje

16.05.2011 u 16:42

Bionic
Reading

Uloga muzeja u očuvanju sjećanja i priča kao integralnog dijela kulturne baštine središnja je tema Međunarodnog dana muzeja - 18. svibnja, uoči kojega je u proteklih mjesec dana više od stotinu muzeja, galerija i zbirki diljem Hrvatske organiziralo niz aktivnosti kojima su široj javnosti predstavili baštinu o kojoj skrbe, rečeno je na konferenciji za novinare

Uz izložbe, ponajviše su organizirane edukativne radionice, dio kojih je bio posvećen osobama s posebnim potrebama te koncerti i prezentacije, a muzeji su se bavili afričkom kulturom kao zasebnom temom kako bi se pokazao njezin doprinos svjetskoj baštini, rekla je Tončika Cukrov, voditeljica akcije obilježavanja Dana muzeja iz Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC).

Cukrov je ocijenila kako se u načinu na koji su muzeji ove godine pristupili obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, osjeća recesija i svojevrsna skromnost, ali ne u pojedinačnim akcijama, već u cjelini. Najavila je da će na taj dan biti besplatan ulaz u muzeje, a neki od njih će produžiti radno vrijeme do 20 ili 22 sata.

Željka Sušić, voditeljica akcije 'Dodir', rekla je kako su u toj akciji ove godine sudjelovala 52 muzeja, a programe kojima se, ponajviše najmlađima, pokazalo kako muzejske predmete doživljavaju slijepe i slabovidne osobe, posjetilo je oko deset tisuća ljudi.

Obilježavanju se pridružilo i Hrvatsko muzejsko društvo (HMD), a kao vrhunac njihovih aktivnosti predsjednica tog društva Dubravka Osrečki Jakelić najavila je dodjelu nagrada 23. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Objavila je da je nagrada za životno djelo "Pavao Ritter Vitezović" dodijeljena akademskoj slikarici i restauratorici Almi Orlić.

Godišnje nagrade dobit će autori izložaba 'Prva dalmatinska umjetnička izložba Split 1908.' splitske Galerije umjetnina te 'Ikonografija grada' zagrebačke Moderne galerije. Nagrađeni su još Jakov Radovčić i Željko Kovačić za Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej za umjetnost i obrt za vodič 'Muzej za umjetnost i obrt Zagreb 1880.-2010.' te Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu za iznimna ostvarenja u promicanju kulture u prošloj godini.

U proljetnoj manifestaciji kojom se u Hrvatskoj od polovice travnja do polovice svibnja dočekuje Međunarodni dan muzeja, sudjeluju, među ostalima, Hrvatski nacionalni komitet ICOM-a, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Galerija Antuna Augustinčića iz Klanjca, Gradski muzej Vinkovci, Muzej grada Crikvenice te muzeji i galerije u Virovitici, Iloku, Splitu, Poreču, Rijeci, Zagrebu i drugdje.