HRVATSKA PREMIJERA

Među dugometražnim filmovima na Animafestu i Andersonov 'Otok pasa'

17.04.2018 u 14:03

Bionic
Reading

U programu dugometražnih animiranih filmova na ovogodišnjem Animafestu u Zagrebu prikazuje se osam djela iz Italije, Belgije, Francuske, Južne Koreje, Tajvana, Kine, Estonije i SAD-a, a publici bi posebno zanimljiv mogao biti 'Otok pasa' Wesa Andersona koji je za njega nedavno nagrađen na Berlinaleu

'Otok pasa' proslavljenog američkog režisera Wesa Andersona, koji će na Animafestu imati svoju hrvatsku premijeru, rađen je tehnikom stop-animacije, a radnjom je smješten u distopijsku budućnost. Prati dječaka koji nakon protjerivanja pseće vrste s japanskog otočja traga za svojim najdražim ljubimcem. Likovima su glasove među ostalima posudili Edward Norton, Bryan Cranston, Bill Murray, Scarlett Johansson, Tilda Swinton i Yoko Ono. Čovjekovim najboljim prijateljima osim Andersonovog 'Otoka pasa', bavi se i 'A Dog's Life' (Život psa), tajvanskog redatelja Changa Yija, a antologija je sastavljena od četiri filma: 'Lost and Found', 'One Eyed Tiger', 'Old Lady' i 'A Change of Heart'.

Talijanski kvartet, Alessandro Rak, Ivan Cappiello, Marino Guarnieri i Dario Sansone, u Zagrebu predstavljaju film 'Cinderella the Cat', moderniziranu varijaciju znamenite bajke koja kombinira klasične i računalne tehnike s atraktivnim glazbenim brojevima i raskošnim osvjetljenjem. Poprište joj je tehno-futuristički brod opsjednut hologramima zaboravljene povijesti. Tu je i 'This Magnificent Cake!', film s vunenim lutkama Emme de Swaef i Marca Jamesa Roelsa koji su ranije osvojili Animafestov Grand Prix sa 'Oh Willy...'. 'Magnificent Cake!' će na ovogodišnjem Animafestu imati svoju prvu projekciju u svijetu, nakon premijere u Cannesu.

  • +5
Dugometražni filmovi na Animafestu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Animafest

Benjamin Renner, autor 'Ernesta i Celestine', također zapaženim na Animafestu ranijih godina, u ovom izdanju stiže s omnibusom, nekom vrstom akvarela i slikovnice u pokretu 'The Big Bad Fox and Other Tales', nadahnutom srednjovjekovnim francuskim 'Romanom o Liscu'. Svjetsku premijeru u Zagrebu imat će 'Captain Morten and the Spider Queen' Kaspara Jancisa, Henryja Nicholsona i Riha Unta rađen stop-animacijom.

Natječe se i 'The Man-Woman Case' Joëlle Oosterlinck i Anaïs Caure, francuska kriminalističko-biografska mini-serija o Eugeneu Falleniju, znamenitom transrodnom muškarcu optuženom za okrutno ubojstvo supruge, rađena klasičnim crno-bijelim tehnikama, kombiniranima s rotoskopijom i malo boje, a tu je i koloristički ekspresivni korejski film 'The Shower' Ahna Jae-huuna o prijateljstvu i nevinoj ljubavi djevojčice i dječaka u ladanjskoj prirodi.

Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb od 4. do 9. lipnja donosi preko 350 filmova, a program je tematski posvećen hororu.