intervju

Matea Elezović o svojoj hit slikovnici: Krapinko je živio bez mobitela i crtića, djecu to oduševljava

20.09.2022 u 15:58

Bionic
Reading

Interaktivna i zabavna slikovnica 'Tko je bio Krapinko?', koja poseže za povijesnom građom i bavi se temom krapinskih neandertalaca, zaživjela je među najmlađima te je vrlo brzo i rasprodana. Stoga je ovih dana iz tiskare stiglo njezino drugo izdanje, i to u novom i bogatijem ruhu. Tim smo povodom porazgovarali s jednom od autorica, glumicom i umjetničkom voditeljicom nezavisnog kazališta Hit teatar, Mateom Elezović-Brdar

Iza vas je iznimno aktivno djelovanje na kazališnim daskama, i u ulozi glumice i umjetničke voditeljice manje nezavisne, ali vrlo produktivne kazališne kuće Hit teatar. No kako je došlo do toga da ste uplovili u vode dječje književnosti?

Prve korake napravila sam kao koautorica dječjih edukativnih predstava. Kako sam zaljubljenik u riječi i slaganje rima, a moja draga prijateljica Ivana Sertić mi je po tome vrlo slična, dugo smo maštale da kreiramo zajedničku slikovnicu. Ta je ideja ponovno zaživjela tijekom pauze u koroni, koja nam je odlično 'sjela' pa smo vrijeme provedeno kod kuće iskoristile da tu ideju i realiziramo. Tako je malo-pomalo nastala nesvakidašnja slikovnica o jednom pradječaku.

Kako ste došli na ideju za slikovnicu, da glavni lik bude baš Krapinko koji potječe iz nekog drugog, dalekog vremena?

Željele smo prije svega osmisliti slikovnicu koja je edukativna i interaktivna, a opet da ima lako pamtljivu rimu. S druge strane, neandertalci su svakako tema koja zaslužuje više prostora na današnjem tržištu, kada se njihov zanimljiv život 'prevede' na dječji jezik dobije se baš ono što smo htjeli, vesela slikovnica s puno informacija koje ne zamaraju. Jako je zanimljivo gledati prve reakcije djece kada shvate da je njihov mali prijatelj Krapinko živio bez mobitela i crtića. Prva naklada slikovnice je rasprodana pa smo si dale truda i napravile novo prošireno izdanje. Martina Zadnik tu je napravila odličan posao s dizajnom.

O kojim temama sve progovarate kroz slikovnicu te kako ona interaktivno komunicira s malim čitačima?

Slikovnica opisuje dan u životu dječaka Krapinka od jutra do navečer. On je izuzetno sličan današnjoj djeci, a opet tako različit. I on se voli igrati, samo nema parkić i igraonice, nego šumu, rijeku i proplanke. Kod kuće nema kadu, ali ga rijeka odlično osvježi, ne kupuje voće u dućanu, već sam traži i ubere bobice. Drugi dio slikovnice popraćen je ilustracijama koje pokazuju dan u životu današnjeg dječaka te pitanjima za bolje razumijevanje pročitanog. Treći odnosi se na rubriku 'Jeste li znali?', koju prate zanimljive činjenice iz tog doba te nove prekrasne ilustracije Svena Klobučara.

Hit predstava 'Udavače' ponovno je na repertoaru, koji su vaši daljnji planovi u kazalištu? Je li na pomolu i neki novi projekt za mališane?

Naša predstava 'Udavače' se nakon pauze ponovno vraća. Upravo su u tijeku intenzivne probe i usklađivanje rasporeda za listopad. Igramo u zagrebačkoj Vidri 6. listopada, a prvi put pred splitskom publikom smo 15. listopada u dvorani Lora. Uzbuđeni smo i jedva čekamo, jer to je ujedno i početak naše turneje po Hrvatskoj. Budući da sam u Zagrebu odrasla, a u Splitu neko vrijeme živjela, volim reći da je Split moj drugi grad. Oba grada su puna pozitivne energije i lijepih emocija pa je samim time uzbuđenje veće. Uz to, sa svojim ocem, spisateljem i komediografom Matkom Elezovićem, pripremam i novu predstavu 'Božićna potraga', sudjelujem u razvijanju scenarija za dugometražni film s kolegama te vraćamo na daske i našu traženu komediju 'Julijin balkon'. Iza Nove godine vrijeme je za nove projekte, a ako se ih pola ostvari, ja zadovoljna (smijeh). Želite li svoje juniore upoznati sa simpatičnim Krapinkom i u potrazi ste za novom slikovnicom za čitanje prije spavanja, možete je naručiti na web stranici ili pronaći u svim boljim knjižarama diljem Lijepe naše.