PROGRAM PRETPREMIJERA

Matanićeva serija 'Novine' na Sarajevo Film Festivalu

10.08.2016 u 08:43

Bionic
Reading

Televizijska serija 'Novine', čije se emitiranje očekuje najesen na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), svoju svečanu pretpremijeru imat će 19. kolovoza na 22. sarajevskome filmskom festivalu (SFF). Dvije će epizode serije biti prikazane u Narodnome pozorištu u okviru programa 'Pretpremijere'

Program 'Pretpremijere' pokrenut je 2014. godine radi poboljšanja plasmana, promidžbe i distribucije filmskih naslova na tržište u okružju. Program se oslanja na profesionalnu mrežu Sarajevo Film Festivala za premijerno predstavljanje komercijalno privlačnih naslova prikazivačima iz okružja, filmskim radnicima, kritičarima i novinarima, predstavnicima filmskih festivala te festivalskim gostima.

Projekciji serije 'Novine' na Sarajevo Film Festivalu nazočit će redatelj Dalibor Matanić, glumci Branka Katić, Tihana Lazović, Aleksandar Cvjetković, Goran Marković te produkcijska ekipa Miodrag Sila, Sanja Nikić i Nebojša Taraba.

'Silno nas raduje poziv kolega iz Sarajeva, osobito zato što upravo našim projektom SFF počinje praksu prikazivanja i recentnih dijela televizijske dramske produkcije. U pitanju je iznimno važan festival, u europskim i svjetskim okvirima, i zato bolju promidžbu uoči početka emitiranja najesen na Hrvatskoj televiziji naša serija nije mogla dobiti. Zanimanje je javnosti već veliko, a tomu najbolje svjedoči činjenica da smo doslovno zatrpani upitima drugih festivala i distribucijskih kuća nakon što je informacija o nama objavljena u službenome katalogu SFF-a', rekao je Nebojša Taraba

Inače, program 'Pretpremijere' je već u prvoj godini prikazivanja izazvao veliko zanimanje distributera i prikazivača u okružju i velikoga broja publike, medija i filmskih kritičara. Tako su filmovi predstavljeni na prošlogodišnjemu Sarajevo Film Festivalu zabilježili izvrsne rezultate i uspješne distribucije.

'Novine' su serija u dvanaest nastavaka koju su za Hrvatsku radioteleviziju realizirali produkcijska kuća Drugi plan te producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba. Režiju potpisuje Dalibor Matanić po scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. Serija prati život i odnose u redakciji jednog utjecajnog dnevnog lista, a govori o utjecajima moćnika i političara na medijsku scenu. U njoj se prate osobni odnosi i sukobi nekoliko ključnih novinara i urednika u redakciji rastrganih između profesionalnoga integriteta, žutila i komercijalizacije novinarstva te prljavih zakulisnih igara.

Serija će uvesti gledatelje u svijet tiskanoga dnevnog novinarstva te u njegovo naličje – zamršenu mrežu interesa obavještajnoga podzemlja, krupnoga kapitala i visoke politike.

U seriji nastupa osamdesetak glumaca, a glavne uloge tumače Branka Katić, Trpimir Jurkić, Goran Marković, Olga Pakalović, Dragan Despot, Zijad Gračić, Aleksandar Cvjetković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Anja Matković, Tihana Lazović i drugi.