online edukativni program

Mašković, Gavran i Barišić gosti Filmske naSTAVe

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2021 16:10
  • Objavljeno 31.03.2021 u 16:10
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski filmski savez

Glumac Frano Mašković, redatelj dokumentarnih filmova Đuro Gavran i autor knjige "Filmska gramatika videoigara" Ilija Barišić gosti su proljetnog ciklusa Filmske naSTAVe, besplatnog online edukativnog programa za koji su prijave otvorene do 5. travnja.

Za sve srednjoškolce i njihove nastavnike koji se žele baviti filmom i naučiti ponešto o filmskoj umjetnosti organizatori kao prednost programa, ističu "beskrajan entuzijazam voditelja, odličan izbor filmova i dobru ravnotežu teorije te analize i interpretacije".

Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora učenika od 6. do 10. travnja, a osim najraznovrsnijih filmova i stručnih predavača, imat će tri gosta, izvijestio je Hrvatski filmski savez.

To su hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Frano Mašković koji će se pridružiti tijekom jednog termina i s polaznicima komentirati prikazani film te govoriti o svom radu.

Višestruko nagrađivani redatelj Đuro Gavran, autor dvadesetak dokumentaraca, prolazit će zajedno s psihologom važnu životnu temu o kojoj je snimio i film.

Ilija Barišić, koji je doktorirao s temom videoigara i dobitnik je nagrade Ante Peterlić za publicistiku, predstavit će knjigu koja se sastoji od nekoliko filmoloških eseja koji valoriziraju i interpretiraju film ili služe kao metodički vodič za njegovo tumačenje novim generacijama gledatelja.

Nakon svake projekcije filma uslijedit će njihova analiza i interpretacija, a tijekom analize polaznici će naučiti bolje razumjeti filmsko djelo.

Filmska naSTAVa jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima, a namijenjen je i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima.

Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu te time dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici, a prijaviti se može na https://filmskanastava.hfs.hr/prijave-travanj-2021/.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!